Sari direct la conținut

Business report: Split TVA, risc major pentru companiile din Romania; Fondatorul Studio20 considera ca videochat-ul poate contribui la echilibrarea balantei de plati externe a Romaniei si cere facilitati fiscale; Catalonia, parasita de banci dupa referendum. Manuel Valls: Independenta va fi o "nebunie"

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Fondatorul Studio20 considera ca videochat-ul poate contribui la echilibrarea balantei de plati externe a Romaniei si cere facilitati fiscale. Industria de videochat are potentialul de a echilibra balanta de plati externe a Romaniei, „daca ar fi incurajata de catre stat, impreuna cu industria IT”, crede Robert Vanderty, fondatorul Studio20, una dintre cele mai mari companii de profil de pe piata autohtona. Sectorul IT a fost sustinut de stat in ultimii ani prin masuri fiscale, cea mai importanta dintre ele fiind scutirea de impozitul pe veniturile salariale ale angajatilor. IT-ul a ajuns, astfel, sa creasca puternic, generand mai mult de 6% din PIB, si este sectorul cu cele mai mari salarii din Romania. Cifra de afaceri din sectorul de software si servicii IT va depasi in acest an 4 miliarde de euro, potrivit estimarilor din piata. Deficitul contului curent al balantei de plati a ajuns, in primele sapte luni ale acestui an, la 3,63 miliarde de euro, fata de 2,19 miliarde de euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Industria de videochat din Romania s-a triplat in ultimii trei ani si a ajuns astfel la afaceri estimate la aproximativ 300 de milioane de euro, si se poate dubla in urmatorii ani, relateaza Economica.net.

Incepe turnarea fundatiei la noua termocentrala Romgaz de la Iernut, cea mai mare investitie de stat in energie de dupa 1989. Constructorul spaniol are acasa probleme in justitie si de lichiditate. Consortiul format din grupul spaniol Duro Felguera si compania romaneasca Romelectro se pregateste sa inceapa turnarea fundatiei la noua termoncentrala in cogenerare de 430 MW a Romgaz de la Iernut, proiect in valoare totala de aproape 269 milioane euro, cea mai mare investitie a statului in productia de energie din Romania de dupa decembrie 1989, au declarat, pentru profit.ro, reprezentantii producatorului de gaze controlat de Ministerul Energiei cu peste 70% din actiuni. „In prezent, asocierea (Duro Felguera-Romelectro – n.r.) a finalizat lucrarile de demolare. Se lucreaza la amenajarea terenului, a drumurilor de acces, la organizare de santier in vederea inceperii lucrarilor de fundare”, a transmis Romgaz pentru Profit.ro. Potrivit sursei citate, in acest moment nu sunt inregistrate intarzieri la lucrari, acestea derulandu-se in grafic. Contractul dintre Romgaz si consortiul executant prevede ca termen de finalizare a termocentralei sfarsitul anului 2019. „Contractul nu prevede plati in avans”, au precizat cei de la Romgaz, la solicitarea.Acesta a fost semnat in octombrie anul trecut si prevede livrarea „la cheie” a noii termocentrale, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, executia lucrarilor si punerea in functiune a acesteia.

Split TVA, risc major pentru companiile din Romania. Doar cateva sute de companii din Romania au trecut de bunavoie la plata defalcata a TVA. Esecul masurii fusese anticipat in urma cu o satamana la workshop-ul organizat de Capital. Acolo, lectorii au trecut in revista principalele modificari ale legislatiei fiscale, au identificat lacunele noilor masuri si au rezolvat o serie de spete complicate. Concluzia a fost clara: companiile vor avea costuri importante si probleme serioase in ceea ce priveste cash flow-ul. Numeroasele schimbari din legislatia fiscala complica viata tuturor. Cei mai afectati sunt profesionistii din domeniu, care, intr-un termen foarte scurt, trebuie sa se puna la punct nu doar cu noile masuri, ci si cu multe spete dificile care sigur vor aparea in practica. Cu alte cuvinte, o misiune imposibila. Modificarile Codului fiscal si ale Codului de procedura fiscala, publicate in Monitorul Oficial din data de 31 august 2017, dar mai ales controversata Ordonanta de Guvern nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, nu sunt lucruri care ii afecteaza doar pe angajatii departamentelor economice ale companiilor sau pe contabili. Prin impactul pe care acestea il au, administratorii companiilor si chiar actionarii trebuie sa-si regandeasca planurile de afaceri. Astfel, prin modificarea Codului fiscal (O.G. 25/2017), cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate sunt deductibile limitat, intr-un procent de 30% din valoarea creantelor instrainate, la calculul impozitului pe profit, anunta Capital.

Catalonia, parasita de banci dupa referendum. Manuel Valls: Independenta va fi o „nebunie”. Mediul economic catalan pune presiuni asupra separatistilor, in timp ce unele intreprinderi isi fac deja bagajele. Temerile sunt mari mai ales in sectorul bancar. Presedintele catalan Carles Puigdemont nu se bucura de increderea mediului economic, relateaza cotidianul francez L’Express. Banco de Sadabell, a doua banca a Cataloniei si a cincea a Spaniei, a decis joi sa-si transfere sediul social din Barcelona la Alicante, in regiunea vecina Valencia. Consiliul de administratie al CaixaBank, prima banca a Cataloniei si a treia a Spaniei, s-a reunit vineri pentru a decide asupra unei masuri similare. Cotidianul El Mundo scrie ca banca intentioneaza sa-si mute sediul social la Palma de Mallorca, in Insulele Baleare. Joi, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, a avertizat ca, odata separata de Spania, Catalonia „nu va fi membra a Uniunii Europene”. Fostul ministru socialist francez a apreciat totodata ca disputa dintre Madrid si Barcelona este o „afacere dureroasa” care trebuie „rezolvata de catre spanioli”. Insa, pe fondul tensiunilor dintre Guvernul central de la Madrid si Guvernul Cataloniei, marii patroni catalani se declara „extrem de preocupati”. Grupul de alimentar NaturHouse a plecat deja din Catalonia, iar compania biotehnologica Oryzon isi face si ea bagajele, noteaza Adevarul.

Intr-un context de incertitudini la BVB, apar si primele plecari din randul personalului, Un director lasa bursa dupa 7 ani. Daniela Serban, director pentru relatia cu investitorii si relatii publice in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, paraseste bursa dupa 7 ani. Fostul deja angajat a profitat de oportunitatea unei oferte din partea unei firme cu activitati conexe lumii investitiilor, insa plecarea poate fi pusa si pe seama climatului de incertitudine de la BVB, dupa plecarea polonezului Ludwik Sobolewski din functia de director general. Plecare de la Bursa de Valori Bucuresti. Daniela Serban, cea care coordona departamentul pentru relatia cu investitorii si relatii publice a operatorului de piata, si-a incetat incepand de vineri activitatea la BVB, optand pentru o pozitie in cadrul companiei McGuireWoods, specializata in relatii publice si guvernamentale. Atributiile vor fi preluate de Florin Cepraga, cooptat de BVB in urma cu mai putin de un an. In cursul activitatii sale de 7 ani in cadrul Bursei, Serban a coordonat o serie de proiecte, precum Forumul Investitorilor Individuali, lansarea portalului InvestingRomania si a aplicatiei pentru investitori APPLY BVB. Surse din piata de capital indicasera inca dinainte de Adunarea Generala a Actionarilor de la jumatatea acestei luni ca la bursa exista un climat de incertitudine, dupa ce Consiliul de Administratie nu a acordat un mandat nou de director general polonezului Ludwik Sobolewski, iar estimarile pesimiste indicau faptul ca un nou CEO ar urma sa ocupe pozitia undeva abia la sfarsitul lunii decembrie sau la inceputul anului viitor, scrie profit.ro.

Koenigsegg Agera RS depaseste Bugatti Chiron la sprintul de la 0 la 400 km/h. Koenigsegg Agera RS este noul rege al recordurilor de viteza. Modelul suedez a reusit sa parcurga repriza de la 0 la 400 km/h in…. da… e greu de crezut dar avem dovada￯36.44 secunde! Bugatti Chiron reusea sprintul de la 0 la 400 km/h in fix 42 de secunde astfel ca briliantul german este lasat in urma de Koenigsegg Agera RS cu destul de multe secunde. Noul record stabilit de Koenigsegg Agera RS. Koenigsegg Agera RS are un motor V8 de 5,0 litri care dezvolta 1160 CP si 1280 Nm, scrie Auto Bild.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro