Sari direct la conținut

Business Report: Supravietuitoarele – marci comuniste adaptate la economia de piata; Incotro se indreapta piata de apartamente noi: Se toarna fundatii, iar trendul va continua; Complexul Energetic Hunedoara a primit prima transa din ajutorul de salvare

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Supravietuitoarele – marci comuniste adaptate la economia de piata. Au fost la un pas de moarte, iar unele dintre ele chiar au disparut de pe piata pentru o vreme. Acum, insa, au fost readuse la viata. Ba chiar, in unele cazuri, si-au recapatat gloria de alta data, in ciuda numarului mult mai mare de competitori. E greu de gasit in Romania o persoana de peste 30 de ani care sa nu fi mers macar o data pe o bicicleta Pegas. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca intre 1972 si 1989 s-au vandut cam 300.000 de unitati pe an, adica peste cinci milioane de biciclete in total. Dupa ce a disparut cam doua decenii de pe piata, marca a fost resuscitata de un antreprenor bucurestean. Deocamdata, este inca una de nisa: „Am inceput sa comercializam noua serie Pegas in vara anului 2012. Pana in prezent, am pus in circulatie aproape 4.000 de biciclete si speram sa atingem cifra de 5.000 pana la sfarsitul anului”, spune Andrei Botescu, proprietarul Atelierelor Pegas, scrieCapital.ro.

Incotro se indreapta piata de apartamente noi: Se toarna fundatii, iar trendul va continua. Creditele s-au ieftinit. Dobanzile la depozite au scazut. Cererea de locuinte creste. Dezvoltatorii toarna fundatii pentru noi locuinte. Sectorul constructiilor merge pe plus. Toate aceste indicii arata ca 2015 va fi cel mai bun an de dupa criza pentru piata de locuinte, dar si ca trendul se va pastra. Sa vedem de ce. Sectorul constructiilor rezidentiale din Romania pare sa-si stabileasca un ritm. Doar in primele trei luni ale acestui an fost finalizate 9.232 de locuinte in intrega tara, cu 11,6% peste numarul de locuinte inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, asa cum se poate observa in graficul de mai jos. De notat este faptul ca primele trei luni ale acestui an au fost cele mai bune din ultimii sase ani, dar cu 15% sub varful inregistrat in 2008, atunci cand pe piata au aparut 10.901 noi locuinte, se arata intr-un studiu al PMR, pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (INS), anuntaEconomica.net.

De ce masurile de austeritate nu vor functiona in Grecia. Negocierile pentru un nou ajutor financiar care sa salveze Grecia de la colapsul economic au intrat intr-o noua etapa dupa ce Parlamentul elen a votat masurile de austeritate solicitate de creditori. Dar conditiile acordului financiar are aproape aceeasi structura cu celelalte doua bailout-uri oferite Greciei in 2010 si in 2012. Si asa a ajuns la putere Syriza, dar asta este o alta discutie. Problema Greciei este ca o paste trei probleme insurmontabile. Programul de masuri de austeritate pe care Parlamentul l-a adoptat aseara starneste un optimism peste masura normalului. Spre exemplu, ideea privatizarii unor active de stat care sa valoreze 50 de miliarde de euro nu este una nefamiliara. In anul 2011, planul de privatizare al Greciei avea ca scop obtinerea a 50 de miliarde de euro din vanzarea de active de stat. OECD tragea un semnal de alarma: era cea mai mare suma de bani pe care o tara membra a acestei organizatii trebuia sa o obtina din privatizari. Multe programe de privatizare implica un compromis intre reforme structurale pe termen lung si acumularea de fonduri pe termen scurt. OECD semnala in iulie 2011, deci, acum patru ani, ca, in cazul Greciei, nevoia de bani este acuta, informeazaEuropolitics.ro.

Imagini in premiera cu interiorul noii Alfa Giulia. Alfa Giulia se pregateste de lansare, premiera urmand sa aiba loc in toamna, la Salonul Auto de la Frankfurt. Pana acum au fost prezentate exclusiv fotografii de exterior cu viitorul model, dar iata ca au aparut pe facebook si primele fotografii neoficiale din interior. Se poate observa cum interiorul este dominat de tapiteria din piele neagra si elemente din fibra de carbon. Scaunele scoica, spre exemplu, au spatele din fibra de carbon si o combinatie din piele neagra si alcantara. Consola centrala este dominata de un ecran tactil de dimensiuni generoase, in timp ce tunelul median este, de asemenea, acoperit cu fibra de carbon. Se remarca butoanele rotunde ale climatizarii, acelasi motiv fiind folosit si pentru butoanele de control ale sistemului de infotainment si ale trenului de rulare, scrieAuto-Bild.ro.

Galaxy A8, cel mai subtire telefon Samsung, lansat oficial. In ultimele cateva saptamani, tot am auzit zvonuri despre un nou smartphone din gama Samsung Galaxy A. Galaxy A8 a fost, in sfarsit, prezentat oficial si este exact ce ne asteptam sa fie: un terminal mid-range care tine spre high-end si care beneficiaza de un design atragator. Samsung Galaxy A8 este cel mai subtire smartphone facut vreodata de Samsung. Noi nu stim exact daca acest lucru ar trebui sa va impresioneze sau nu, dar sud-coreenii mizeaza, aparent, pe acest aspect. Spre deosebire de telefoanele chinezesti cu grosimi imposibile care ar da impresia ca se rup la cel mai mic semn de presiune, Galaxy A8 este mai degraba „zvelt” decat „anorexic”, anuntaPlaytech.ro.

Complexul Energetic Hunedoara a primit prima transa din ajutorul de salvare. Complexul Energetic Hunedoara a primit joi prima transa din ajutorul de stat individual de salvare, in valoare de 98,4 milioane de lei, bani care vor fi utilizati pentru cheltuielile curente si pentru achizitionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, a anuntat, joi, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MEIMMMA). „Astazi am facut inca un pas important pe drumul catre salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Este un demers pe care ni l-am asumat si pe care il facem pentru un actor strategic al Sistemului Energetic National. Ne dorim sa salvam complexul, care are un rol incontestabil in asigurarea securitatii energetice. De asemenea, nu pierdem din vedere nici impactul social si economic avut de deciziile referitoare la soarta CEH asupra Vaii Jiului”, a declarat Bogdan Badea, secretar de stat in Ministerul Energiei, informeazaCapital.ro.

Hotelierii greci au votat la unison „DA”. Cum raspund la cele mai grele intrebari despre criza si turismul in insule. Care e semnificatia votului de la referendumul duminica? Cum se explica somajul ridicat in randul tinerilor? Cine e responsabil de criza? Cum poate deveni Grecia o destinatie mai ieftina, in ce conditii? Ce alte sectoare in afara de turism pot deveni competitive ca sa sustina economia? Hotelierii din Insulele Rhodos si Kos cu care a vorbit Economica.net raspund la aceste intrebari si nu numai, scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro