Sari direct la conținut

Business Report: Sute de bucuresteni au ramas, in ultimele zile, cu conturile golite de hotii de carduri. Cum iti dispar banii in cateva secunde chiar si fara sa-ti dezvalui PIN-ul; Planurile investitorilor straini pentru relansarea Romaniei: autostrazi si Campionat European de Fotbal in 2020; Cat castiga maternitatile private din frica romanilor de clinicile de stat. Unde gasesti cele mai mici si cele mai mari tarife

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Numarul de oferte de munca pe internet a ajuns din nou la nivelul din decembrie 2009. In luna septembrie, numarul total de anunturi a fost de 19.059, in crestere de 13,5% fata de luna anterioara, se arata intr-un raport al balaur.ro. Numarul de oferte de munca pe internet a ajuns din nou la nivelul din decembrie 2009, dupa o crestere generalizata de 13,5%. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de Productie (28,%), Inginerie (22,4%) si Marketing (21,5%). Productia si Ingineria inregistrasera cele mai mari scaderi in indicele precedent. Topul domeniilor cu cele mai multe locuri de munca s-a mentinut. Pe primele locuri se situeaza in continuare Vanzari/Comert, IT/Telecomunicatii si Finante/Contabilitate/Asigurari, relateaza Capital.

Planurile investitorilor straini pentru relansarea Romaniei: autostrazi si Campionat European de Fotbal in 2020. Iminenta unui al treilea an de contractie economica ingrijoreaza investitorii straini. Atat de mult incat propun un plan de redresare economica la care se ofera sa contribuie si cu bani proprii. In conditiile in care masurile Guvernului s-au dovedit insuficiente pentru a reporni motoarele economiei, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) propune autoritatilor un set de actiuni, dintre care 12 sunt considerate prioritare. Punerea lor imediata in practica ar conduce la o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 11,6% pana in 2015. Un alt efect important al aplicarii acestor masuri ar fi aparitia a 250.000 de noi locuri de munca, totul la un cost care nu va depasi 0,7% din PIB. Printre cei care au contribuit la realizarea acestui document se numara si economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. Cateva dintre cele mai importante actiuni sunt banca pentru IMM-uri, privatizarea accelerata a companiilor de stat, existenta unor companii private de securitate in vama, gazduirea Campionatului European de Fotbal din 2020 scrie Gandul.

Australia, noul model de crestere economica. Ritmul angajarilor si investitiile masive recente au facut din aceasta tara un jucator tot mai important in economia globala. Dolarul australian a cunoscut o evolutie spectaculoasa in ultima vreme si se apropie vertiginos de o paritate cu cel american. Moneda Australiei se afla la doar cativa centi de cea americana. Evolutia rapida a economiei australiene se poate observa cel mai bine in numarul de noi angajari inregistrat in luna septembrie. Cu 49.500 de noi lucratori, Australia a depasit chiar si cele mai optimiste progonze, care avansau cifra de 20.000 de noi locuri de munca, potrivit datelor publicate recent de Biroul National de Statistica din Sydney. Cele mai multe angajari, la nivelul lunii trecute, au fost in sectorul exploatarilor miniere, aceasta industrie, fiind, de altfel, segmentul economic cu cea mai galopanta dezvoltare, prin activitatea unor companii precum Rio Tinto Group si BHP Billiton, anunta Adevarul.

Cumparatorii din Baneasa se intorc la apartamentele vechi. Apartamentele noi din Baneasa sunt prea mari pentru a fi vandute in perioada aceasta. Suprafetele generoase fac ca pretul final sa fie prea piperat, spun agentii imobiliari. Din aceasta cauza cei care prefera cartierul Baneasa se orienteaza spre constructiile vechi, majoritatea dintre ele fiind ridicate dupa anul 1980. „Apartamentele noi nu au fost construite pentru piata economica actuala. Sunt apartamente foarte mari, construite cu gandul la lux, la confort, ceea ce nu se vinde in perioada de fata. In Baneasa, apartamente de doua camere sunt peste 100.000 euro pentru ca au peste 100 mp, ceea ce nu este acceptabil in momentul de fata. Si atunci se vand mai bine locuintele vechi? Da, in ultimul an mult mai bine. Cele noi se vand la 20% din volumul celor vechi”, a declarat pentru Imopedia.ro Cristian Descultu, broker imobiliar, scrie Imopedia.

Clientii bancilor nu se lasa mai prejos. Dupa ce Ordonanta creditelor a trecut de Comisia economica din Camera Deputatilor cu modificari in favoarea bancilor, grupurile de clienti nemultumiti au trimis Comisiei de buget o scrisoare prin care sustin neconstitutionalitatea proiectului de lege. „Proiectul de lege se afla sub riscul neconstitutionalitatii, intrucat se incalca principiul bicameralismului, dar si decizii existente ale Curtii Constitutionale”, se arata in scrisoarea grupului de clienti. Ei spun ca amendamentele aduse actului normativ ar fi trebuit depuse si la Senat, pentru ca aceasta Camera sa aiba dreptul sa se pronunte asupra acestora. In ceea ce priveste modificarile aduse Ordonantei 50/2010, clientii nemultumiti sustin ca nu fac decat sa complice si mai mult lucrurile, facand aplicarea legii si mai neclara, informeaza Adevarul.

Mobila, bricolajul sau gadgeturile au pierdut un client din cinci. Aproximativ unu din cinci romani a renuntat la achizitia de produse de bricolaj, mobila sau gadget-uri din cauza crizei, arata un studiu realizat de Initiative, companie a grupului Lowe, in randul consumatorilor cu varsta intre 21 si 45 de ani din mediul urban. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati in cadrul cercetarii de piata au declarat ca si-au schimbat obisnuintele de cumparaturi pentru ca au resimtit criza in propriile buzunare, iar acum merg in magazine care ofera preturi mici, 66% dintre acestia cautand in mod activ oferte speciale si promotii. Acest lucru a schimbat fundamental modul in care companiile comunica cu consumatorii, spune Steve Dallas, Managing Director al companiei Initiative. „Pretul a devenit un laitmotiv in comunicarea „de criza”, afirma el. Criza care a lovit in plin economia romaneasca incepand cu toamna lui 2008 a produs pierderi de circa 30 de miliarde de euro in PIB si a trimis in insolventa afaceri de 11 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Sute de bucuresteni au ramas, in ultimele zile, cu conturile golite de hotii de carduri. Cum iti dispar banii in cateva secunde chiar si fara sa-ti dezvalui PIN-ul. Oana a fost jefuita pe strada, luni seara, in cartierul Baneasa din Bucuresti, hotii furandu-i din poseta mai multe bunuri, printre care si un card. Au trecut cateva ore pana cand victima a anuntat banca si a solicitat blocarea cardului. Timpul a fost suficient pentru ca hotii sa foloseasca banii. Peste o mie de euro au disparut din contul femeii. Cel mai probabil, spun politistii, in acest caz, hotii au folosit site-uri care nu solicita date suplimentare de siguranta la utilizarea cardului. Astfel, este suficient sa completezi cateva campuri dintr-un formular online, cu datele existente deja inscriptionate pe card. Este vorba despre numarul cardului, data expirarii, numele utilizatorului si codul inscriptionat pe verso. Alteori, datele de siguranta si de identificare sunt copiate in momentul in care detinatorul legal efectueaza plati la hotel, magazin sau benzinarie. Unii vazatori sau alti angajati folosesc un hand-skimmer, un dispozitiv cat un pager, prin care trec cardul inainte de a-l trece prin POS. Datele copiate sunt apoi utilizate in tranzactii neautorizate. Este si cazul celor care folosesc astfel de dispozitive la ATM-uri. Ei cloneaza apoi cardul si il folosesc la achizitionarea de produse sau servicii, informeaza Gandul.

Asesoft Distribution simte ca se dezgheata cererea. Retailerii au transmis comenzi „importante” de produse IT&C pentru ultimul trimestru al anului, semn ca se asteapta la o crestere semnificativa a vanzarilor, spune Razvan Ziemba, directorul general al Asesoft Distribution, cel mai mare distribuitor IT&C de pe piata locala. „Asistam la comenzi si planuri semnificative pentru sfarsitul anului. Zona de retail se aprovizioneaza, ceea ce inseamna ca se asteapta la vanzari importante spre finele lui 2010”, a declarat Ziemba pentru Ziarul Financiar.

Aproape o treime dintre IMM-uri au renuntat la proiectele europene incepute. In jur de 30% dintre microintrepinderi si-au retras proiectele depuse pe Programul Operational Regional, a anuntat Gabriel Friptu, directorul Autoritatii de Management a POR din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale. „In cazul microintreprinderilor, exista renuntari si ajunge undeva in jur de 30% dintre acestea, ca numar, nu ca valoare. In cazul proictelor mari ale autoritatilor administratiei publice locale nu avem renuntari. In general schimbarea modului de colaboare intre micro-intreprinderi si sistemul bancar a generat aceasta renuntare”, a sustinut Gabriel Friptu. Reprezentantul MDRT a aratat ca din punctul de vedere al autoritatii de management este un lucru corect ca beneficiarii au solicitat aceasta renuntare la proiecte inainte sa faca orice cheltuiala si ca nu sunt situatii in care o microintreprindere sa fie nevoita sa returneze bani, titreaza Capital.

Cat castiga maternitatile private din frica romanilor de clinicile de stat. Unde gasesti cele mai mici si cele mai mari tarife. In Capitala, procentul nasterilor in spitale private este de 10% din total si in continua crestere. In maternitatile private din Romania au loc peste 3.000 de nasteri anual, cele mai multe dintre ele, circa 2.000, fiind inregistrate in Capitala. Numarul romanilor care prefera sa plateasca intre 550 de euro si 2.100 de euro pentru o nastere la privat ar putea creste si mai mult pe fondul aparitiei de noi unitati private dar si al tragediei de la Giulesti, cand sase nou-nascuti nesupravegheati au murit in urma unei explozii. In prezent, exista putine maternitati private unde se poate naste, astfel ca cele deja operationale lucreaza aproape la capacitatea maxima. Pentru clinicile private, nasterile sunt un business extrem de atractiv, pe care sunt hotarate sa mizeze in perioada urmatoare. Potentialul de crestere este asigurat avand in vedere ca cei 3.000 de nou-nascuti in regim privat reprezinta un procent extrem de mic din totalul din Romania. In Romania se nasc anual in jur de 200.000 de copii, conform Ministerului Sanatatii, relateaza Gandul.

CEZ a facut intr-o luna primul milion de euro din certificatele verzi. Intr-un an ar scoate de 42 de ori mai mult. Investitia cehilor de la grupul energetic CEZ in parcul eolian de la Fantanele incepe sa produca primii bani. Numai in luna august, energia produsa de cele mai putin de 90 de „mori de vant” care erau montate la acea data le-a adus cehilor in conturi circa un milion de euro din certificatele verzi primite. Intr-un an complet de functionare insa, cehii ar scoate din certificatele verzi circa 42 de milioane de euro cu cele 139 de turbine de la Fantanele. „In luna august, care de fapt a fost si prima luna in care am inceput sa primim certificate verzi, am produs prin turbinele functionale la acea data circa 18 GWh de energie. In august aveam mai putin de 90 de turbine montate”, a declarat Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste din cadrul CEZ Romania, informeaza Ziarul Financiar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro