Sari direct la conținut

Business Report: Top 10 firme care nu au platit pentru pamantul folosit de la stat; Criza migrantilor si banii din spatele ei; Romania vs noua criza – la bal sau la spital?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Romania vs noua criza – la bal sau la spital? Pietele de capital o iau razna, pretul materiilor prime se prabuseste, zonele de conflict din jurul Europei se inmultesc, iar rezultatele economiilor din SUA si din zona euro sunt oarecum dezamagitoare. Cat de ingrijorati ar trebui sa fim? Furtuna din Grecia de acum doua luni pare doar o adiere in comparatie cu ce se intampla zilele acestea in China. Luni, 24 august, bursa de la Shanghai a inchis in scadere cu 8,5%, marti a mai pierdut 7,6%, miercuri inca 1,3%, iar joi a recuperat din pierdere, urcand cu 5,3%. Si restul burselor au reactionat cu putere la scaderile abrupte din China, la care s-au adaugat rezultate economice mai proaste decat cele prognozate venite din Statele Unite si zona euro si scaderea preturilor la materiile prime. Indicele Dow Jones al Bursei din New York, de pilda, a coborat de la 17.450 pe 21 august la 16.285 pe 26 august. Bursa de la Bucuresti nu a ramas nici ea imuna la miscarile de pe pietele internationale. Indicele BET a inchis in scadere cu 6,3% pe 24 august, a crescut cu 3% pe 25 august, a scazut din nou cu 0,68% in ziua urmatoare si a recuperat o parte din terenul pierdut pe 26 august, in ton cu pietele internationale, scrieCapital.ro.

Top 10 firme care nu au platit pentru pamantul folosit de la stat. Cei mai mari zece datornici fata de Agentia Domeniilor Statului au acumulat datorii de aproximativ 52 de milioane de euro in contul redeventelor si arendelor pe care trebuia sa le achite pentru ca exploateaza terenul statului. Printre ei se numara unul dintre cei mai bogati primari din Romania, apropiat lui Klaus Iohannis. Agentia Domeniilor de Statului, institutia care se ocupa de exploatarea terenului agricol detinut de catre stat, are de recuperat in jur de 52 de milioane de euro (233,6 milioane de lei) numai de la primii 10 datornici ai sai, companii care nu si-au achitat redeventele sau arenda potrivit contractelor de exploatare a terenurilor ADS. Sunt sume care au crescut in ultimii ani, urmare a penalitatilor si extrem de greu de recuperat, avand in vedere ca toate cele 10 companii sunt in insolventa sau faliment, anuntaEconomica.net.

Majorarea datoriei publice – asul din maneca al bancilor centrale. Intr-un discurs tinut in fata Congresului american in data de 25 ianuarie 2001, Alan Greenspan, fostul presedinte al Federal Reserve (Banca Centrala a SUA), se arata foarte ingrijorat de faptul ca SUA avea pe atunci excedent bugetar. In perioada 1998-2000, care a insemnat ultima parte a mandatului de presedinte al lui Bill Clinton, SUA a avut, intr-adevar, excedent bugetar de circa 2% pe an. A se intelege corect: excedent, nu deficit. De ce o fi fost atit de rau ca o tara ca SUA, jandarmul mondial la acea vreme, sa aiba excedent bugetar? Pai, tot Alan Greenspan o spunea in acel discurs din 25 ianuarie 2001: exista riscul ca datoria publica a SUA sa fie achitata… Intr-adevar, datoria publica a SUA atinsese minimul istoric in acea perioada. Datoria publica a SUA (ca si a Chinei sau a altor tari mari) se compune din titluri de stat, bonuri de tezaur si bonduri, informeazaBursa.ro.

Criza migrantilor si banii din spatele ei. Ministrii de Interne din Uniunea Europeana au fost convocati la o reuniune de urgenta la 14 septembrie, pentru a ameliora raspunsul blocului comunitar la criza imigratiei, a anuntat duminica seara presedintia semestriala a UE, citata de DPA. Discutiile se vor concentra pe procedurile de repatriere a imigrantilor in cazul respingerii solicitarilor de azil, pe cooperarea cu tari terte si pe masuri de prevenire a traficului de imigranti, se arata in comunicat. Pana la momentul unor actiuni concrete si unitare, statele afectate se descurca pe cont propriu : incepand de luni, autoritatile austriece au impus controale mai stricte la granite, in special la cea comuna cu Ungaria, unde luni s-a format o coada de autovehicule de 20 de kilometri pe autostrada M1 ca efect al noilor proceduri de control, scrieCursdeguvernare.ro.

Inaugurat de Tariceanu, noul pod de la Agigea este inchis. In ziua in care fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus „inaugura” partial autostrada Orastie-Sibiu, cateva zile inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, sceneta se repeta cateva sute de kilometri mai la est. La Agigea se inaugura tot electoral un nou pod, nici acum functional. Cu cateva luni inainte de termenul pana la care pot fi decontati banii UE, noul pod peste Canalul Dunare-Marea Neagra care ar trebuie sa lege Portul Constanta la reteaua rutiera nationala nu este definitivat. Aceasta in pofida faptului ca lucrarile au fost incepute acum cinci ani, in 2010, si ca trebuiau incheiate anul trecut in iulie. Cu cateva zile inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, noul pod a fost testat cu convoaie grele de camioane in prezenta camerelor de luat vederi si, desigur, a unor personalitati politice printre care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, Liviu Dragnea, vicepremier la acel moment si Radu Mazare, primar al Constantei, anuntaRomania Libera.

BlackBerry Venice cu Android, detaliat in noi imagini. Cei care erau curiosi de designul iminentului BlackBerry Venice, primul dispozitiv BlackBerry cu Android, vor fi bucurosi sa vada imaginile de mai sus. Dupa cateva saptamani in care am analizat in detaliu tot felul de speculatii legate de smartphone-ul BlackBerry cu Android, se pare ca vedem in sfarsit si o versiune functionala a respectivului gadget. Va purta numele de BlackBerry Venice, iar primele imagini cu el in functiune au fost postate in urma cu cateva zile de Ba Minh Duc din Vietnam. Daca imaginile se dovedesc autentice si au putine sanse sa nu fie, BlackBerry Venice, pe langa faptul ca va rula o versiune recenta de Android modificata de BlackBerry pentru securitate sporita, va avea si un design original. In amintirea vremurilor de mult apuse, acesta va fi un slider, un telefon care are la baza un sistem glisant prin care este dezvaluita o tastatura hardware QWERTY. In plus, tot acum vedem in detaliu camera principala de 18 megapixeli de pe spatele smartphone-ului asistata de un sistem de doua blituri LED, informeazaPlaytech.ro.

DS 4 facelift si DS 4 Crossback – Primele imagini oficiale. Marca DS va expune DS 4 facelift in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt. Alaturi de acesta, francezii vor lansa si noul DS 4 Crossback, un crossover bazat pe modelul cu acelasi nume. Din punct de vedere estetic, DS 4 facelift vine cu cateva modificari minore. Grila frontala a fost revizuita, blocurile optice au fost aduse la zi si poarta denumirea de DS LED Vision, zona laterala a primit accesorii cromate, iar parbrizul are un unghi de inclinare nou. Din punct de vedere al designului, DS 4 Crossback se face remarcat prin elemente suplimentare de protectie si prin statura impozanta. Garda la sol a crescut cu 30 de milimetri, comparativ cu modelul din care deriva, iar zona posterioara primeste un spoiler nou. De asemenea, pe plafon au fost montate bare pentru amararea portbagajului, scrieAuto-Bild.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro