Business report: TOP 30 cei mai bogati romani care s-au certat cu legea; Scaderea TVA la alimente se amana; Cum se formeaza pretul gazului si ce platim exact in factura; Taxa pe ruina: Proprietarii caselor lasate in paragina vor supraimpozitati
Taxa pe ruina: Proprietarii caselor lasate in paragina vor supraimpozitati. Proprietarii caselor lasate in paragina vor fi supraimpozitati de pana la cinci ori mai mult decat in prezent, a anuntat ministrul finantelor, Darius Valcov, citat de digi24.ro. Ministerul Finantelor si-a insusit propunerea Asociatiei Municipiilor din Romania ca primariile sa supraimpoziteze proprietarii care isi neglijeaza proprietatile si o va include in Codul Fiscal cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2017. „Propunerea era de pana la de cinci ori. Asta inseamna ca intr-o localitate poate sa nu creasca, in alta, unde primarul considera ca aspectul este destul de degradat si ca loveste in interesul orasului, consiliul local sa poate sa o aplice”, a declarat Darius Valcov, informeaza Capital.ro.
Scaderea TVA la alimente se amana. Parlamentarii au respins in comisie propunerea de reducere a TVA la alimente. Proiectul de lege prevedea taierea taxei pentru alimentele de baza in doua etape – la 17% din acest an si la 9% incepand cu 2016. In plus, se dorea si reducerea cotei standard a TVA cu 2%, dar proiectul a fost respins de deputatii din Comisia pentru Industrii si Servicii. Pe lista de alimente vizate de proiectul de lege se aflau legumele si fructele, produsele din carne si branzeturile, noteaza digi24.ro.
TOP 30 cei mai bogati romani care s-au certat cu legea. 3,4 miliarde de euro: aceasta este averea cumulata a celor mai bogati 30 de romani care sunt fie condamnati definitiv (sau cu drept de apel ori recurs), fie urmariti penal. Cele 3,4 miliarde de euro reprezinta aproape 20% din averile cumulate ale celor mai bogati 500 de romani – 18,3 miliarde de euro, potrivit topului realizat de Adevarul Financiar, pe baza evaluarilor Forbes 500 de miliardari din cele mai recente trei editii. In ultimele luni, dosarele Microsoft, Carpatica si Astra Asigurari, dosarul retrocedarilor ilegale si cel al „sifonarii” SIF-urilor au trimis in atentia anchetatorilor parlamentari, ministri, un sef al DIICOT si 10 presedinti de consiliu judetean. Recent, lor li s-au adaugat alte nume sonore din politica – Elena Udrea, urmarita in dosarul Microsoft si cel al Galei Bute – dar si personalitati notorii din mediul de business local. Si daca prejudiciile totale din cele mai cunoscute dosare se ridica la cateva sute de milioane de euro, mult mai insemnate sunt averile cumulate ale celor mai cunoscuti milionari romani ajunsi sa fie urmariti penal, scrie Adevarul.ro.
Ce angajati au primit mai multi bani in plus la finalul lui 2014. Salariul mediu net a crescut in ultima luna a anului trecut, dupa cum arata cele mai noi date ale Institutului National de Statistica. Castigul salarial mediu a fost in decembrie de 1.866 lei net, in urcare fata de noiembrie cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori in extractia petrolului si gazelor, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, avansul fiind influentat printre altele de acordare primelor de sarbatori sau anuale. Cele mai ridicate valori au fost inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.061 lei), informeaza gandul.info.
Cum se formeaza pretul gazului si ce platim exact in factura. Pretul gazului ca marfa reprezinta ceva mai putin de jumatate din pretul final, fara TVA , pe care il platim acasa. Restul sunt tarife reglementate care dubleaza pretul gazului. In plus, mai trebuie sa platim si TVA. Pretul gazului pe care-l platesc gospodariile din Romania are mai multe componente, marfa in sine reprezentand circa jumatate din pretul final. Pretul este stabilit prin Ordine ale ANRE, exclusiv pentru consumatorul casnic de gaze si producatorii de energie termica care livreaza gaze la consumatori casnici. Acest pret se stabileste separat pentru fiecare societate care vinde gaze pe piata reglementata. Pretul reglementat se formeaza din insumarea pretului de achizitie a gazelor din productia interna, cu o pondere de 98% in cantitatea de gaz vanduta, pretul de achizitie a gazelor din productia externa cu o pondere de 2% in cantitatea de gaz vanduta, noteaza economica.net.
Amazon se retrage din Crimeea din cauza sanctiunilor internationale impotriva Rusiei. Gigantul comertului online Amazon se retrage din Crimeea si a transmis utilizatorilor sai din peninsula sa isi inchida conturile intr-o saptamana, din cauza sanctiunilor impuse de catre SUA, ca urmare a anexarii acestei provincii de catre Rusia, scrie The Moscow Times, care citeaza Kryminform. Din cauza sanctiunilor economice anuntate recent de catre Guvernul Statelor Unite trebuie sa inlaturati toate resursele din AWS (Amazon Web Services – n.r.) si sa va inchideti contul AWS pana la 12 AM Ora Pacificului, vineri, 13 februarie 2015″, potrivit scrisorii postate de sursa citata. Amazon nu a raspuns unei solicitari pentru un comentariu, scrie Adevarul.ro.
Comparatie directa: Opel Corsa OPC vs. Renault Clio RS vs. Peugeot 208 GTi vs. Ford Fiesta ST vs. Volkswagen Polo GTI. Opel a publicat in cursul acestei saptamani primele imagini si detalii oficiale cu privire la noua generatie a lui Corsa OPC. Dar segmentul „pocket rocket-urilor” este unul destul de disputat, iar lupta va deveni si mai apriga dupa lansarea pe piata a lui Corsa OPC. In comparativul de astazi am pus fata in fata Renault Clio RS, Peugeot 208 GTi, Ford Fiesta ST, Volkswagen Polo GTI si Opel Corsa OPC. Ford Fiesta ST. Ford Fiesta ST aliniaza la start un motor de 1,6 litri EcoBoost capabil sa ofere 182 CP la 5,700 rpm si 240 Nm incepand cu 1,600 rpm. Acceleratio 0 – 100 km/h se desfasoara in 6,9 secunde, iar viteza maxima se opreste in dreptul valorii de 220 km/h. Integral pe auto-bild.ro.