Sari direct la conținut

Business Report: Topul oraselor cu cele mai accesibile locuinte din Romania; Banca Nationala a vandut monede de colectie de aur si argint in valoare de zeci de milioane de euro; Cel mai asteptat BlackBerry: Venice cu Android, in toamna

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Topul oraselor cu cele mai accesibile locuinte din Romania. Pe parcursul ultimului an, dobanda practicata la creditele „Prima Casa”, program care acopera mai bine de jumatate din piata imprumuturilor ipotecare, a scazut cu peste 17%. Daca in luna august a anului trecut bancile acordau credite cu o dobanda anuala de 4,6%, luna aceasta este de doar 3,8% pe an. Aceasta reducere nu a ramas fara ecou in piata. Creditele ipotecare noi, acordate in luna iunie 2015, au insumat peste 1,2 miliarde lei, dublu fata de luna iunie 2014 (600 milioane lei) si peste volumele record din perioada 2007 – 2008, arata cifrele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, la un credit mediu de 200.000 lei (circa 45.000 euro), rezulta peste 6.000 de locuinte finantate prin credit in luna iunie 2015, cu 30% mai mult fata de anii de explozie imobiliara. „Cresterea volumului creditarii, in special pe segmentul creditelor ipotecare si imobiliare, este o tendinta care a inceput inca de la sfarsitul anului trecut, dar s-a accentuat in primavara anului in curs. Motivele tin de cresterea economica generala si mentinerea inflatiei la un nivel scazut, ceea ce a determinat cresterea increderii populatiei in stabilitatea locurilor de munca si a veniturilor”, explica Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance, scrieCapital.ro.

Banca Nationala a vandut monede de colectie de aur si argint in valoare de zeci de milioane de euro. Din 2009 si pana in prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a introdus in circulatie monede de colectie din aur si argint in valoare de peste 48 de milioane de lei, potrivit preturilor la care au puse in vanzare, comunicate de BNR la data emisiunilor. Preturile pe piata libera pot fi de cateva ori mai mari decat cele la care au fost vandute initial de BNR. Pentru a aniversa sau comemora diferite evenimente istorice ori personalitati marcante ale Romaniei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut, in ultimii sase ani, 24 de emisiuni de monede de aur in scop numismatic, 68 de emisiuni de monede de argint si alte 30 de emisuni de seturi de monede de aur, argint si aliaje de cupru. Valoarea totala a emisiunilor este de peste 48,1 milioane de lei (11,2 milioane de euro, sau 14,8 milioane de dolari, la cursurile medii anuale ale BNR), potrivit preturilor cerute colectionarilor de banca centrala, la punerea in vanzare a monedelor, anuntaEconomica.net.

Artificiu neobservat la rectificarea bugetara: 2 miliarde lei- credite de angajament pentru PNDL. Blocarea investitiilor locale si obtinerea, in consecinta, a excedentului la bugetul general consolidat pare sa capete o explicatie dupa rectificarea bugetara de luna trecuta : Lucrarile pot fi angajate prin PNDL (AICI – despre aceasta controversata structura) pe calea creditelor de angajament – ceea ce permite contractarea unor lucrari anul acesta si amanarea platilor pentru anul viitor. Ceea ce-i permite Ministerului de Finante sa utilizeze „la intern” formula deficitului cash, mmutand practic un supliment de deficit pe anii urmatori: e vorba de circa 03%, care vor fi anuntati la momentul calculelor „de uz extern” potrivit standardelor ESA. Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Finantelor la prima rectificare bugetara, operata la sfarsitul lunii iulie 2015, guvernul vizeaza relativa mentinere a deficitului bugetului general consolidat, in suma absoluta la nivelul de 13.004 milioane lei. Ca pondere in PIB, deficitul a fost actualizat la rectificare la 1,86%, informeazaCursdeguvernare.ro.

Adio, dar raman cu tine: unde sunt chinezii, domnule Ponta? Cand prim ministru al guvernului roman era Adrian Nastase si presedinte al tarii Ion Iliescu s-au pus bazele unei asa zise axe Bucuresti-Ankara-Beijing. La zece ani diferenta, primul ministru Victor Ponta a incercat si el resuscitarea acestui vis, incepand cu vizite de curtoazie in China si sfarsind cu tratamente in Turcia. Chinezii erau asteptati sa investeasca in sectorul energetic romanesc cateva miliarde de dolari, indeosebi pe marile proiecte pe care Romania nu si le putea finanta, iar fata de care companiile europene nu se aratau interesate. Ce nu au inteles politicienii nostri plimbareti era faptul ca nici o companie chineza nu era dispusa sa vina in Romania fara a avea garantii ca investitia lor va avea si piata asigurata. Dovada a acestui fapt este ca dupa cativa ani de tatonari, intr-un singur proiect (Tarnita-Lapusteti) au ramas, in aparenta, intersate trei companii chinzeze. Interesant, nici una europeana, scrie Energy-Center.ro.

Cel mai asteptat BlackBerry: Venice cu Android, in toamna. Primul telefon cu Android de la BlackBerry va fi lansat in noiembrie. Spre deosebire de alte telefoane cu care ai fost obisnuit pana acum, acesta are si ecran tactil, si tastatura iconica BlackBerry. BlackBerry Venice cu Android a aparut ca un zvon, apoi a venit prima poza neoficiala si mai nou o „certitudine” privind perioada de lansare. Acest smartphone seamana cu Dell Venue Pro, un smartphone lansat in urma cu cativa ani cu Windows Phone. Daca pana acum BlackBerry n-a folosit decat sistemul sau de operare si serviciile sale, acest pas spre Android, daca se materializeaza, reprezinta atat o masura disperata de salvare, cat si unica solutie pentru revenire. Din informatiile de pana acum, BlackBerry Venice va avea un ecran QHD cu o diagonala de 5,4 inci care va ascunde sub el tastatura. Procesorul va fi, din cate se pare, un Qualcomm Snapdragon 808 tactat la 1,8GHz, iar memoria RAM va fi de 3GB RAM, anuntaPlaytech.ro.

Audi e-tron quattro – Primele imagini cu conceptul german. Audi a publicat primele imagini teaser cu viitorul e-tron quattro concept. Prototipul va fi expus in premiera in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt si prefigureaza viitorul model full-electric, cunoscut sub denumirea de Q6. Conceptul pregatit de nemti emana un look sportiv si agresiv, iar plafonul plonjat si spatele dominat de muchii drepte completeaza acest aspect. Zona frontala este dominata de un set de blocuri optice cu design special, in timp ce partea din spate prezinta noile stopuri cu OLED. Conform oficialilor germani, forma conceptului a fost studiata si dezvoltata in asa fel incat, la final, coeficientul aerodinamic indica 0,25. Audi e-tron quattro are la baza a doua generatie a pltformei MLB, iar dimensiunile acestuia il plaseaza intre Q5 si Q7. Setul de baterii a fost instalat intre cele doua punti si a fost dezvoltat in colaborare cu LG Chem si Samsung SDI si promit o autonomie de peste 500 de kilometri. Puterea va fi oferita de trei motoare electrice, dintre care doua au fost montate pe puntea spate, informeazaAuto-Bild.ro.

Petrolul la 40 de dolari barilul ar putea fi marea schimbare pentru Rusia. Daca pretul petrolului scade sub 40 de dolari barilul, Banca Centrala a Rusiei ar putea fi inspirata sa revina asupra intentiei sale de a reduce rata dobanzii de referinta, scrie portalul de stiri Business Insider. „In cazul unei situatii ce priveste schimbarile de pe piata valutara, ca urmare a unei scaderi semnificative a preturilor la petrol – la 40 de dolari barilul, cu fluctuatii intre 40 si 45 de dolari – atunci Banca Centrala va opri, probabil, procesul de reducere a ratei, a declarat consilierul economic de la Kremlin, Andrei Belousov intr-un interviu pentru Bloomberg. Desi pare, declaratia lui Belousov nu reprezinta totusi o surpriza totala. Desi Banca a redus ratele pentru a cincea oara in acest an la inceputul lunii August, reducerea a fost mai mica decat era de asteptat, in pofida unei ruble slabite si a preturilor petrolului mai mici. In plus, Banca Centrala de la Moscova a eliminat expresia „pregatita pentru a continua reducere”, semnalizand astfel o potentiala schimbare de strategie. Analistii au sugerat atunci ca banca monitorizeaza indeaproape miscarile rublei, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro