Sari direct la conținut

Business report: TVA de 9% la alimente intra de luni in vigoare. Cum se aplica; Comerciantii nu vor scapa de impozitul pe bacsis de la 1 iunie; Cum a devenit Romania o imensa groapa de gunoi

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

TVA de 9% la alimente intra de luni in vigoare. Normele metodologice au fost publicate in Monitorul Oficial. „Cota redusa de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, cu exceptia pestilor ornamentali vii, lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, alte produse comestibile de origine animala, plante vii, scrie Agerpres. Cota redusa de TVA de 9% se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti. De exemplu, un producator agricol care vinde fructe catre un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La randul sau, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinatie ulterioara vor avea fructele livrate, sxplica Economica.net.

Cum a devenit Romania o imensa groapa de gunoi. Deseuri industriale, din constructii sau menajere aruncate de-a valma pe campuri, in paduri sau in rauri ne distrug sanatatea si ne alunga turistii. Solutia este la indemana, insa cine o va aplica? Biciul acum, zaharelul mai tarziu Dupa ce si-au aruncat gunoaiele cum au vrut timp de sute de ani, cum ar putea fi convinsi romanii sa nu-si mai polueze tara? Pe termen lung, obiectivul ar putea fi atins prin educatie. Dar, pe termen scurt, este nevoie de legi si, mai ales, de sanctiuni aplicate cu strictete. La prima parte stam destul de bine. In 2014, de exemplu, a trecut prin Parlament o lege prin care gospodariile si firmele care nu au contract de salubritate vor beneficia totusi de acest serviciu. In schimb, ele vor fi obligate sa plateasca o taxa speciala la primarie, scrie Capital.ro.

Comerciantii nu vor scapa de impozitul pe bacsis de la 1 iunie. Masura intarzie in Parlament. „In cateva zile trebuie sa plece din Parlament, apoi sa fie transmis la presedinte sa fie promulgat”, a declarat vineri Teodorovici, dupa o conferinta. Ministrul a anuntat pe 15 mai ca obligativitatea taxarii bacsisului va fi eliminata, intrucat desi taxarea bacsisului a fost introdusa la solicitarea mediului de afaceri aplicarea acesteia ar fi extrem de dificila. Teodorovici estima atunci ca modificarea ar putea fi operata de la 1 iunie. Decizia a fost luata la numai o saptamana dupa introducerea impozitului pe bacsis, potrivit Mediafax.

Renault Oroch, conceptul bazat pe Duster, surprins in teste in Brazilia. In luna octombrie a anului trecut, Renault prezenta in cadrul Salonului Auto de la Sao Paolo conceptul Duster Oroch. Dup[ cum o sugereaza si numele, acesta avea la baza SUV-ul producatorului de la Mioveni si prefigura un viitor pick-up cu cabina dubla. Zilele acestea, website-ul FlatOut Brasil a publicat o imagine cu un Renault Oroch in timpul unor filmari. Asa cum probabil deja stiti, conceptul expus la Sao Paolo avea deja o multime de elemente gata pentru productie, ceea ce inseamna ca versiunea de strada va sosi cu putine modificari de ordin estetic, scrie auto-bild.ro

Seful GAZPROM: Europa va deveni mai dependenta de Rusia. Ce spune despre proiectul care implica Romania. Oficialii Gazprom consider ca dependenta Europei de gazele naturale va creste, si ca grupul rus nu are niciun competitor care sa acopere necesitatile Europei pe o raza de 10.000 de kilometri, a spus Alexei Miller, directorul general al Gazprom. „De aceea se pune intrebarea: de unde, din ce surse isi va obtine Europa gazele necesare? La un moment dat piata europeana si-a pus sperantele in gazul lichefiat, insa Europa a pierdut batalia pentru GNL”, a apreciat Miller, potrivit EVZ.ro.

Ieftinirea petrolului afecteaza rezultatele companiilor, nu si pretul la pompa. Pretul carburantilor nu a reusit sa ramana la nivelurile de anul trecut dupa ce cotatia titeiului a revenit pe crestere, iar leul s-a depreciat fata de dolar. Ieftinirea combustibililor depinde acum doar de reducerea taxelor aplicate de Guvern. Conform informatiilor initiale din proiectul de Cod Fiscal, de anul viitor ar fi trebui ca accizele aplicate carburantilor sa scada cu 20%, o masura care completa taierile de impozite anuntate, inclusiv cea de patru puncte procentuale a TVA, scrie Capital.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro