Sari direct la conținut

Business Report: Ungurii ne inunda cu energie ieftina cumparata chiar de la noi, platita de noi; Planul maret al unei companii: inginerii vor sa inlocuiasca politicienii; Bancher austriac: Romania are sanse sa devina o a doua Polonie

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Bancher austriac: Romania are sanse sa devina o a doua Polonie. Piata imobiliara din Polonia a ajuns la saturatie, motiv pentru care investitorii isi canalizeaza capitalul spre sudul regiunii si exista sanse ca Romania sa devina o a doua Polonie, este concluzia majoritatii bancherilor, investitorilor si consultantilor imobiliari prezenti ieri la un seminar de specialitate in Bucuresti. Programul de relaxare cantitativa (Quantitative Easing – QE) demarat in aceasta primavara de Banca Centrala Europeana a aruncat sume importante de bani in piata, bani care vor fi directionati si catre sectorul imobiliar, sunt de parere comentatorii din cadrul SEE Property Forum organizat ieri la Bucuresti. „Exista sansa ca Romania sa devina o a doua Polonie. Piata poloneza a ajuns la saturatie si investitorii se intreapta spre sud. Slovenia e o piata mica, Ungaria – din cauza situatiei politice – este un animal diferit, dar Romania e o piata mare si are o sansa in plus, iar daca dezvoltarea va fi sustenabila si graduala atunci se pot atinge cifre bune aici”, a declarat Peter Szamely, head of real estate finance CEE in cadrul bancii Hypo NOE, banca preluata integral in 2007 de statul federal Austria Inferioara, scrieCapital.ro.

Schimbare de trend: ungurii ne inunda cu energie ieftina cumparata chiar de la noi, platita de noi. Companiile din Ungaria cumpara pe termen lung energie ieftina, eoliana sau fotovoltaica, din Romania, apoi vin cu aceeasi energie, la un pret mai mare, pe PZU, unde o vand companiilor locale. Un trading profitabil cu energia produsa la noi in tara si subventionata de toti consumatorii de curent din Romania. Cuplarea Pietelor de Ziua Urmatoare din Ungaria, Romania, Slovacia si Cehia in 19 noiembrie 2014 a adus un rezultat neasteptat pentru piata de energie din Romania, evidentiat si in raportul ANRE pe anul trecut: brusc, importurile de energie din Ungaria s-au majorat, in timp ce exporturile au ramas relativ constante. Practic, de la momentul cuplarii pietelor PZU din cele patru state din Europa de Est, Romania a devenit un net importator de energie, de unde, pana in 19 noiembrie, eram net exportatori. „Acest rezultat este neasteptat, avand in vedere ca, la aderarea Romaniei la proiectul de cuplare se preconiza cresterea cantitatilor de energie electrica tranzactionate de mari producatori pe baza de surse clasice pe PZU, crestere justificata de capacitatea neutilizata a acestor producatori in functionarea SEN si care ar fi permis majorarea cantitatilor de energie exportate din Romania spre Ungaria”, se arata in raportul ANRE, anuntaEconomica.net.

Deficitul comercial a depasit doua miliarde de euro. De neinteles: Petrochimia anuleaza excedentele produse de industria grea. Deficitul balantei comerciale pe primele patru luni ale anului in curs a fost de 2.018,1 milioane euro, mai mare cu 14,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2014. Exporturile au crescut in aprilie fata de aprilie anterior cu 4,9%, in timp ce importurile au avansat cu 9,4%, ceea ce a determinat o dublare a deficitului fata de prima luna a anului. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a redus la de 93,7%, valoare apropiata de cea consemnata pentru 2014. De retinut, insa, cresterea continua a deficitului lunar inregistrata de la inceputul anului, tendinta care va trebui stopata daca vrem sa pastram rezultatele relativ bune din schimburile externe, informeazaCursdeguvernare.ro.

Planul maret al unei companii: inginerii vor sa inlocuiasca politicienii. Tinand cont de situatia din Romania, cu siguranta ideea de a inlocui politicienii nu suna rau. Se pare ca cineva s-a gandit la asta, cu mult timp in urma. Este vorba despre compania Technocracy Inc., fondata in 1930 pentru a promova ideile lui Howard Scott. Acesta vede guvernul si industriile ca fiind nedrepte si disfunctionale, si era de parere ca o economie condusa de ingineri ar fi mult mai eficienta si convenabila. De asemenea, credea ca ar trebui ca economia capitalista sa fie inlocuita cu un nou sistem, bazat pe energia necesara pentru a produce bunuri. Potrivit planului sau, inginerii ar conduce un guvern numit Technate si ar optimiza utilizarea energiei pentru a se asigura ca fiecare om traieste decent, scriePlaytech.ro.

Primele schite oficiale cu viitorul Hyundai Creta. Divizia din India a producatorului sud-coreean Hyundai a publicat primele schite cu viitorul crossover Creta. Din punct de vedere al designului, oficialii Hyundai spun ca noul model va prelua o versiune evoluata a filozofiei utilizate pana acum. Aceasta ofera o simbioza placuta intre masiv si sportiv, masina urmand sa fie dominata de grila de dimensiuni generoase cu forme hexagonale si de prizele de aer supradimensionate. La interior, Hyundai Creta preia o serie de accesorii de pe i20 si promite sa ofere un bord in doua nuante, un volan in trei spite si nu in ultimul rand, un sistem de climatizare pe doua zone. Conform oficialilor Hyundai, Creta va fi un model global, iar prezentarea oficiala va avea loc peste catva zile in India, anuntaAuto-Bild.ro.

Banca Centrala Europeana a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta pentru Grecia. BCE a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni cu 2,3 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari), cea mai mare crestere saptamanala din ultimele trei luni, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Bancile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 83 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta. ‘Din cauza sporirii riscului de intrare in faliment si a unei eventuale iesiri din zona euro, retragerile din depozitele bancilor elene vor continua. Daca in urmatoarele saptamani nu vor exista progrese suficiente si daca nu va fi extins programul de asistenta financiara, credem ca Eurosistemul nu va putea continua sa finanteze in aceleasi conditii bancile din Grecia, au apreciat economistii Philippe Gudin si Antonio Garcia Pascual de la Barclays Plc, informeazaCapital.ro.

An foarte bun pentru cei mai mari furnizori privati de sanatate. Au depasit afacerile si profiturile din 2013. 2014 a fost un an foarte bun pentru furnizorii privati de sanatate din liga mare. Toti jucatorii din top cinci – MedLife, reteaua privata de sanatate Regina Maria, Medicover, Sanador, Gral – au rulat afaceri mai mari decat in 2013; grupul Gral a raportat profit de aproape patru ori mai mare decat in 2013; Sanador si-a dublat profitul net, in vreme ce Medicover a reusit sa intre pe profit, potrivit unei analize facute deEconomica.net. Configuratia clasamentului celor mai mari cinci jucatori din piata ramane neschimbata. MedLife ramane liderul pietei de servicii medicale private, cu afaceri nete de peste 355,56 milioane lei MedLife a inchis anul 2014 cu afaceri agregate de 80 de milioane de euro (peste 355,56 milioane lei la cursul mediu BNR din 2014), cu 12% mai mari decat in 2013, si cu profit operational (EBITDA) de 13 milioane de euro, cu circa 24% mai mare decat in 2013, ne-au spus oficialii companiei. Locul doi in top, ocupat si in acest an de reteaua privata de sanatate Regina Maria care a rulat afaceri cu 25% mai mari decat in 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro