Business report: Vine valul de concedieri. Primii bugetari care vor fi dați afară; Cifrele privind producţia record de porumb, umflate ca pe vremea cincinalului; Francezul Bernard Arnault îl depășește pe Bill Gates și devine al doilea cel mai bogat om din lume
1,5 miliarde de lei – oferta finală a Guvernului primarilor, pentru primari. Negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare. Nu există însă șanse pentru a satisface solicitările edililor din marile orașe, principalele unități administrative păgubite de reducerea impozitului pe venit, întrucât în municipii se află cei mai mulți angajați. Nici măcar promisiunile făcute în urmă cu numai o lună de Eugen Teodorovici, de a aloca la rectificare 100% din impozitele pe venit colectate în primele trei luni ale anului, nu vor putea fi onorate, scrie Curs de Guvernare.
Cifrele privind producţia record de porumb, umflate ca pe vremea cincinalului. Ministrul Petre Daea, un fost membru convins al Partidului Comunist, este acuzat de Comisia Europeană că a umflat cifrele privind producţia record de porumb realizată de România în ultimii doi ani. Reamintim că, în perioada regimului comunist, îndeplinirea planului cincinal devenise cuvântul de ordine al birocraţiei sovietice, iar raportările erau de multe ori umflate pentru a se îndeplini prognozele optimiste din plan, notează Adevarul.
Poşta şi CFR conduc topul companiilor-mamut controlate de stat în care lucrează cei mai mulţi români. Au mai mulţi angajaţi decât Dacia şi Profi. Poşta Română, CFR SA şi Romsilva sunt, în această succesiune, companiile cu cei mai mulţi salariaţi din ţara noastră din 2015 până în 2018, arată analizele făcute anual de Economica despre acest subiect, cu informaţii pe care le-am primit de la ONRC. Poşta Română rămâne liderul acestui clasament, în ciuda scăderii continue a numărului angajaţilor aflaţi pe statele de plată, notează Economica.
Francezul Bernard Arnault îl depășește pe Bill Gates și devine al doilea cel mai bogat om din lume. Francezul Bernard Arnault, principalul acționar al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, cel mai mare retailer de bunuri de lux, a urcat pe locul secund în topul miliardarilor, devansându-l în premieră pe cofondatorul Microsoft, americanul Bill Gates. Arnault, în vârstă de 70 de ani, a intrat luna trecută în clubul exclusivist al miliardarilor cu o avere de cel puțin 100 miliarde de dolari. De la începutul anului, averea sa a crescut cu 39 miliarde de dolari, cel mai mare avans în rândul afaceriștilor incluși în indice, conform Profit.
Majorare de capital la Transelectrica: Statul vine cu terenuri şi aşteaptă peste 8 mil. lei de la acționarii privați. Statul, ca acţionar majoritar, va participa cu valoarea unor terenuri ca aport în natură, în timp ce acţionarii privaţi vor fi nevoiţi să subscrie în numerar titluri de 8,36 milioane de lei, pentru a-și păstra proporţia deținerilor, respectiv drepturile de vot. Minsterul Economiei controlează, în numele statului, aproape 58,69% din acțiunile TEL, iar investitorii privați de portofoliu restul de peste 41,31%, scrie Curs de Guvernare.
Vine valul de concedieri. Primii bugetari care vor fi dați afară. Ministrul Răzvan Cuc s-a apucat să dea afară pilele din sistem, dar și directorii cu salarii uriașe. Decizia a stârnit un val de nemulțumiri din partea sindicatelor, care amenință cu greve. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că CNAIR nu a demarat negocierile cu angajaţii pentru Contractul Colectiv de Muncă, dar şi de faptul că bugetul companiei pentru anul 2019 nu prevede creşteri salariale pentru angajaţi, potrivit Capital.
Ce se întâmplă cu leul și bursele daca Marea Britanie iese „cu scandal” din UE. Haosul politic din Marea Britanie i-a determinat pe analiștii Erste Bank, proprietarul BCR, să mizeze pe un “Hard Brexit”. Creșterea peste așteptări a economiilor din Europa Centrala și de Est (ECE) în primul trimestru i-a determinat pe analiștii Erste să îmbunătățească estimările de creștere economică pentru 2019. În cazul României, estimarea de creștere economica pentru acest an a fost majorata de la 3,1% la 4,5%, notează Wall-street.
Penele de curent s-au redus. Câte au fost provocate de pisici și șoareci. Durata medie agregată la nivel național a întreruperilor de alimentare în rețelele de distribuție, planificate și neplanificate, a fost de 407 minute anul trecut, în scădere cu peste 14% față de 2017, potrivit datelor raportate de operatorii de distribuție Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Pisicile și șoarecii sunt o apariție nouă în raportările detaliate de incidente majore ale operatorilor de distribuție, nefigurând în documentele similare aferente anului 2017, potrivit Profit.