BVB merge la Londra
Ne gindim si la bursa din Londra“, a declarat ieri Septimiu Stoica, presedintele BVB, care a admis ca numarul de actiuni pe care le va cumpara BVB nu va fi „foarte mare“.
Bursa din Bucuresti a mai achizitionat anul trecut actiuni la citeva burse importante din lume, printre care New York Stock Exchange, Euronext sau OMX (care reuneste pietele Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Reykjavik, Riga, Talin si Vilnius).
Bursa din Londra este cea mai mare institutie de acest tip din Europa. Cu o istorie de peste 400 de ani, London Stock Exchange intermediaza tranzactii zilnice de aproximativ 23 de miliarde de euro. Capitalizarea bursiera este de aproximativ 2.600 de miliarde de euro.
Prin comparatie, bursa de la Bucuresti este una dintre cele mai slab dezvoltate din Europa din perspectiva volumelor tranzactionate. Valoarea zilnica a tranzactiilor nu depaseste, in medie, 20 de milioane de euro, adica de o mie de ori mai putin decit in cazul bursei din Londra.
BVB are insa planuri importante pentru urmatorii 2-3 ani. „Speram ca in urmatorii ani sa atingem o capitalizare de 40 de miliarde de euro (fata de 24,58 miliarde in prezent – n.red.)
si o medie zilnica a tranzactiilor de peste 50 de milioane de euro“, spune Septimiu Stoica. Conducerea bursei intentioneaza sa atinga aceste performante mai ales prin atragerea companiilor de stat.
„Am purtat numeroase discutii cu oficialitatile. Dupa Transelectrica, considerata un succes, asteptam si listarea Transgaz si, in general, a tuturor furnizorilor de utilitati“, a spus presedintele BVB.
In acelasi timp, bursa de la Bucuresti va infiinta si o agentie de rating. BVB intentioneaza sa lanseze in urmatorii ani si o serie de produse derivate.
Bursa din Bucuresti ar putea primi in urmatorii ani si un mic ajutor de la stat. Astfel, potrivit proiectului de strategie energetica, Ministerul Economiei si Finantelor propune listarea la bursa a unui pachet de pina la 15% din actiunile Nuclearelectrica.
O alta companie care va fi listata la bursa este Hidroelectrica, ale carei actiuni vor ajunge pe piata de capital numai dupa privatizarea microhidrocentralelor, potrivit strategiei energetice.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat in mai multe rinduri ca listarea unor pachete minoritare din capitalul Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz ar putea aduce statului venituri de 1-1,5 miliarde de euro in 2007 si 2008, cind sint programate ofertele publice initiale.
O alta listare asteptata este, potrivit oficialilor bursei, cea a Fondului Proprietatea. Anul acesta, la Bursa de Valori din Bucuresti sint toate sansele sa se listeze si Erste Bank.