Călin Georgescu face apel la BEC și AEP să nu respecte decizia CCR și să deruleze alegerile prezidențiale cum era programat
Călin Georgescu, candidatul independent de dreapta radicală care după primul tur de scrutin a intrat în turul 2 pe prima poziție, face apel vineri seară la BEC și AEP să „respecte democrația” și să lase ca „votul să se desfășoare” în continuare, pentru că decizia CCR de anulare a algerilor prezidențiale, deși obligatorie, „nu există nicio sancțiune pentru nepunerea acesteia în aplicare”.
„Cerem membrilor BEC și AEP să facă ceea ce este drept pentru poporul nostru și să nu oprească procesul de votare”, arată într-un comunicat de presă transmis de echipa de comunicare a lui Călin Georgescu.
Potrivit comunicatului, Georgescu a discutat cu echipa juridică și împreună au concluzionat că „decizia CCR este într-adevăr obligatorie, dar în același timp, d.p.d.v. legal, (…) nu există nicio sancțiune pentru nepunerea acesteia în aplicare”.
Astfel, decizia de a continua votul aparține doar BEC și AEP, potrivit acestuia.
Totodată, Georgescu spune că hotărârile BEC sau AEP pot fi atacate la Înalta Curte de Casație și Justiție, dacă votul este oprit.
„Dacă BEC și AEP respectă democrația, atunci aceste două instituții pot lăsa democrația și votul să se desfășoare deoarece această decizie a lor nu este sancționabilă d.p.d.v. legal de nicio altă instituție.De asemenea, ATENȚIE, hotărarea CCR nu este contestabilă, în schimb, orice hotărâre a BEC sau AEP poate fi atacată de domnul Călin Georgescu la Înalta Curte de Casație și Justiție, aspect care se va și întâmpla, în numele poporului și al democrației!”.
Anterior, el a denunțat „un act barbar pe care statul oligarhic l-a făcut astăzi împotriva democrației” și a promis că „lucrurile nu vor rămâne așa cum dorește puterea de la București”.
Alegerile prezidențiale anulate de CCR după ce tot ea validase primul tur
Amintim că primul tur a fost validat de CCR la începutul acestei săptămâni, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
Joi, CCR a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Sesizările au venit după desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”.
Într-o decizie neașteptată pentru mulți, CCR a hotărât vineri să anuleze alegerile prezidențiale.
În motivarea deciziei sale de anulare a alegerilor prezidențiale, publicată vineri seară, Curtea Constituțională arată că libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie presupune dreptul de a obţine informaţii corecte despre candidaţi, astfel că trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.