Sari direct la conținut

Canada va legaliza sinuciderea asistata medical

HotNews.ro

Canada face un pas inainte spre legalizarea sinuciderii asistate medical, guvernul liberal inaintand joi un proiect de lege care le va permite adultilor constienti ce sufera de o boala incurabila sa apeleze la o astfel de solutie, masura aplicandu-se deja in provincia Quebec, relateaza AFP si Reuters, informeaza Agerpres.

„Este un subiect extrem de personal care ne vizeaza pe toti, dar si pe familiile noastre”, a declarat premierul Justin Trudeau, subliniind ‘impactul semnificativ’ al unei astfel de legi ‘asupra vietii zilnice a canadienilor’. Tatal prim-ministrului a refuzat sa fie tratat de cancer, murind in 2000.

Fara a ajunge pana la eutanasie ca in Olanda, Belgia sau Luxemburg si refuzand sa vorbeasca, la fel ca in Suedia, de sinucidere asistata medical, ci de ‘ajutor medical pentru a muri’, Canada deschide posibilitatea ca adultii sa poata cere sa li se puna capat suferintelor.

Un astfel de ‘ajutor medical’ va fi accesibil „adultilor care isi dau consimtamantul si sunt constienti si care sufera de o boala grava, incurabila si ireversibila, si prin urmare moartea este previzibila”, a precizat ministrul justitiei, Jody Wilson-Raybould.

Textul nu contine toate cele 21 de recomandari facute de o comisie speciala a Camerei Comunelor si a Senatului, care a propus extinderea acestui ‘ajutor medical pentru a muri’ la minorii responsabili sau la pacientii care sufera de tulburari psihologice.

Persoanele care vor inainta o astfel de cerere vor trebui sa se prevaleze ‘de doi martori independenti’ si sa obtina acordul a doi specialisti in sanatate care sa poata atesta ca este vorba de o ‘alegere lucida’, a explicat Jody Wilson-Raybould.

Numai cetatenii canadieni vor avea dreptul sa ceara sinuciderea asistata medical.

Parlamentarii urmeaza sa se pronunte asupra legii in urmatoarele cateva saptamani. Legea este de asteptat sa treaca, deoarece liberalii premierului Trudeau detin majoritatea in parlament.

Sondajele arata ca sinuciderea asistata medical are o sustinere puternica printre canadieni

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro