Sari direct la conținut

Când au fost cele mai lungi secete din istoria României și care se anunță a fi marea schimbare în secetele viitorului

HotNews.ro
Peisaj de toamna secetoasa, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Peisaj de toamna secetoasa, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

În România, nu doar că au crescut temperaturile mult în ultimele decenii, dar au fost episoade prelungite de secetă, iar suprafața afectată de seceta severă și extremă a crescut. Care este marea diferență față de perioadele fără ploaie din trecut. Cât de arid se anunță viitorul?

Secetele devin tot mai frecvente, mai severe și mai prelungite

În raportul Starea Climei, coordonat de infoclima.ro, o cercetătoare româncă scrie despre secetele din trecut și despre ce ne-ar putea aștepta în viitor. Monica Ioniță este cercetător la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetări Polare și Marine (Bremerhaven, Germania). O parte dintre articolele științifice au fost scrise împreună cu o altă cercetătoare româncă de la institut: Viorica Nagavciuc.

Ce ne așteaptă pe termen scurt și mediu?

Scenariile climatice pentru perioada 2025-2031 indică o uscare semnificativă peste regiuni mici, în principal în partea de sud a țării.

Aici puteți citi o istorie detaliată a perioadelor de secetă în România

Spre sfârșitul secolului 21, schimbările observate pe baza scenariului moderat indică o uscare semnificativă în jumătatea sudică a țării și o uscare slabă, dar nesemnificativă, în jumătatea nordică, scrie Monica Ioniță.

Schimbările obținute pentru scenariul cu emisii ridicate (cel mai pesimist) indică o tendință generală de uscare semnificativă în întreaga țară, cu cea mai mare magnitudine în jumătatea de sud a țării.

În general, regiunile cele mai afectate de secetă, mai ales în a doua jumătate a secolului 21, sunt aceleași care în viitor vor înregistra temperaturi mult mai ridicate și mai multe valuri de căldură.

Temperaturile mai ridicate din viitor vor duce probabil la creșterea frecvenței și a magnitudinii secetelor agricole pe întreg teritoriul României.

Temperatura va avea un rol tot mai important în secetele viitorului

Aici este un element foarte important: temperatura va avea un rol tot mai important în secetele viitorului „În timp ce secetele istorice au fost cauzate de deficitul de precipitații, temperaturile mai ridicate contribuie din ce în ce mai mult la secarea solului, la debitul cursurilor de apă și la riscul și exacerbarea fenomenului de secetă”.

Între 1958 și 2023, temperatura medie anuală a crescut cu aproximativ 2,11°C, depășind media globală (+1,81°C) cu 0,30°C și pe cea europeană (1,99°C) cu 0,12°C. Regiunile nordice ale țării sunt cele mai afectate de această creștere. Aceste schimbări au dus la valuri de căldură mai frecvente și prelungite, în special în lunile de vară, caracterizate prin temperaturi extrem de ridicate și umiditate crescută, care afectează sănătatea, agricultura și ecosistemele.

În plus, riscul de secetă a crescut semnificativ, majoritatea valurilor de căldură din ultimele două decenii fiind însoțite de secete severe.

Combinația dintre temperaturile ridicate și secetă agravează deficitul de apă, punând în pericol ecosistemele și producția agricolă.

Interesant este că și în zonele unde cantitatea de precipitații va rămâne relativ stabilă pe viitor pot apărea condiții similare secetei, iar asta se întâmplă din cauza creșterii temperaturii, care determină creșterea ratei de evaporare și reducerea umidității solului, Așadar seceta poate apărea și în locuri unde NU va ploua mai puțin.

Nu trebuie uitat un lucru esențial: În ultimii 70 de ani, durata și frecvența valurilor de căldură au crescut semnificativ, cu proiecții care indică o intensificare până la finalul secolului.

Care au fost cele mai lungi secete din istoria recentă a României

Conform datelor meteorologice, în România se observă o creștere semnificativă a suprafeței afectate de toate tipurile de secetă. Cele mai extinse suprafețe afectate de secetă au fost înregistrate în ultimele două decenii, cu vârfuri notabile în perioadele 2018-2020 și 2021-2023.

La nivel național, cea mai lungă secetă a fost înregistrată între octombrie 2018 și martie 2021, atingând apogeul în mai 2020.

Al doilea cel mai grav eveniment a avut loc între martie 2022 și decembrie 2023, cu o durată de 22 de luni, maximul fiind atins în august 2022.

Al treilea cel mai grav eveniment, ca durată (22 luni), a avut loc între octombrie 1945 și iulie 1947. Toate aceste evenimente au fost însoțite de valuri de căldură foarte lungi și intense, mai ales în perioadele de vârf ale secetei.

INTERVIURILE HotNews.ro