Sari direct la conținut

Capital: Guvernul socialist maghiar vrea sa scoata taxa de solidaritate sociala 

Taxa de solidaritate, de 4% si aplicabila celor cu venituri mari, introdusa ca o masura temporara, va fi abrogata in curand de guvernul de la Budapesta. In prezent, taxa aduce la bugetul Ungariei circa 400 miliarde de forinti (1,73 miliarde euro).

Potrivit datelor Ministerului maghiar de Finante, banii pot fi recuperati din alte surse, dupa cum urmeaza: 50-100 miliarde forinti (216-432 milioane euro) din venituri suplimentare la buget, datorate cresterii economiei, fara a fi aplicata o noua taxa, 50 miliarde forinti (216 milioane euro) din scoaterea la suprafata a unei parti din economia subterana, alti 50 miliarde forinti din sume ramase necheltuite de ministere pe anul in curs, iar restul urmand sa intre la buget din restructurarea sistemului de impozitare. De altfel, premierul Ferenc Gyurcsany mai are in plan si o eventuala crestere a TVA-ului pentru produsele care nu intra in gama de stricta necesitate si alimente de baza.

Paradoxul situatiei este ca majoritatea socialistilor din Parlamentul de pe malul Dunarii sustin scoaterea taxei. Principiul aplicarii taxei este unul pur de stanga, in care cei mai avuti trebuie taxati la sange, ca tot ar avea de unde sa dea. Scoaterea unei astfel de taxe s-ar face in mod normal de catre un guvern de dreapta, iar socialistii din opozitie ar trebui sa voteze impotriva cu ambele maiini (masura ilegala, dar practicata in parlamentul de la Bucuresti destul de des, chiar la mai multe maiini decat doua).

Cine plateste insa taxa in prezent? In primul rand persoanele fizice care castiga peste 7,13 milioane forinti (30.840 euro), veniturile obtinute in afara tarii nefiind taxabile. De asemenea, sistemul mai este aplicat si companiilor, grila fiind mai complexa.

Integral in Capital

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro