Sari direct la conținut

Care ar putea fi explicatia stranutului provocat de trecerea dintr-un spatiu intunecat intr-unul luminos

HotNews.ro
Stranut, Foto: Wikipedia
Stranut, Foto: Wikipedia

Potrivit unui studiu efectuat in SUA, un numar surprinzator de mare de oameni se confrunta cu aceasta reactie – o crestere brusca a intensitatii luminii ii face sa stranute. Mai mult, se pare ca aceasta „trasatura” ar putea fi, partial, mostenita genetic, relateazaiflscience.com.

Daca vi s-a intamplat sa treceti dintr-un mediu intunecat intr-unul luminos si sa va confruntati cu stranuturi repetate, nu sunteti singurii. Este vorba, de fapt, despre o conditie cunoscuta sub numele de reflex fotic (PSR) sau sindromul ACHOO. Acesta afecteaza aproximativ 33% din populatia Statelor Unite. Mai mult, se pare ca aceasta „trasatura” ar putea fi, partial, mostenita genetic.

O prima teorie sustine ca sindromul ACHOO ar putea fi cauzat de o eroare minora in nervul trigemen. Unul dintre cei mai mari nervi cranieni, acesta este responsabil de senzatiile faciale, precum si de anumite functii motorii, precum ocluzia dentara / muscatura si masticatia.

Altii au mers mai departe de atat si afirma ca acest reflex fotic ar putea fi o mostenire genetica de la stramosii nostri, oamenii cavernelor. Atunci cand traiesti intr-o pestera prafuita, in care arde si un foc (pentru incalzire), un stranut ar putea fi o cale de a-ti curata caile respiratorii atunci cand pasesti in afara locului intunecos. Insa, aceasta teorie ramane o simpla speculatie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro