Care este planul de pace cu Rusia pe care Zelenski vrea să i-l prezinte lui Biden
Volodimir Zelenski a declarat marți că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă printr-un dialog, dar că Kievul trebuie să fie într-o poziție puternică și că va prezenta un plan președintelui american Joe Biden, dar și celor doi potențiali succesori ai săi, relatează Reuters.
Liderul ucrainean a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că ofensiva Kievului din regiunea Kursk a Rusiei face parte din acel plan, dar cuprinde și alți pași pe frontul economic și diplomatic.
„Principalul punct al acestui plan este de a forța Rusia să pună capăt războiului. Și îmi doresc foarte mult asta – (pentru că ar fi) corect pentru Ucraina”, a spus el reporterilor la Kiev despre războiul izbucnit de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.
El nu a detaliat următorii pași, dar a spus că va discuta planul și cu vicepreședintele democrat Kamala Harris și probabil și cu republicanul Donald Trump, cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA.
Zelenskii a spus că speră să meargă în Statele Unite în septembrie pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York și că se pregătește să se întâlnească cu Biden.
Remarcile sale au indicat că el vede principalul forum ca un potențial summit internațional pentru pace, la care Ucraina a declarat că dorește ca Rusia să aibă reprezentanți.
Primul summit pentru promovarea viziunii de pace a Kievului, desfășurat în Elveția în iunie, a exclus în mod evident Rusia, în timp ce a atras zeci de delegații, dar nu și din China, a doua cea mai mare economie a lumii.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pe 19 august că orice discuții de pace sunt excluse după ce Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră majoră în regiunea rusă Kursk pe 6 august.
Prim-ministrul indian Narendra Modi, care a fost la Kiev săptămâna trecută, a vorbit marți la telefon cu președintele rus Vladimir Putin și i-a spus că sprijină o soluționare timpurie și pașnică a conflictului din Ucraina.
Zelenski marjează pe noile arme realizate intern și câștigurile din regiunea rusă Kursk
Zelenski este ferm că Rusia dorește să impună condițiile de pace, lucru pe care Kievul îl consideră inacceptabil.
Putin a spus că orice înțelegere trebuie să înceapă cu acceptarea de către Ucraina a „realităților de pe teren”, care ar însemna că Rusia rămâne în posesia unor teritorii substanțiale din patru regiuni ucrainene, precum și Crimeea. Acum, Ucraina spune că a capturat peste 1.200 km pătrați din regiunea Kursk a Rusiei.
„Nu pot exista compromisuri cu Putin, dialogul de astăzi este în principiu gol și lipsit de sens pentru că nu vrea să pună capăt războiului în mod diplomatic”, a spus Zelenski la conferința de presă.
El a spus că ofensiva în regiunea Kursk a redus numărul guvernelor din întreaga lume care cer Ucrainei să facă compromisuri cu Rusia pentru a pune capăt războiului și a renunța la zone de teritoriu.
Zelenski l-a batjocorit pe Putin, despre care a spus că acordă prioritate capturării terenului ucrainean în detrimentul apărării propriului teritoriu al Rusiei, vorbind despre regiunea Kursk.
Ucraina predine acum că a capturat 100 de așezări, în timp ce forțele ruse continuă să avanseze în regiunea de est Donețk.
Liderul ucrainean a mai spus că Kievul continuă să facă progrese în ceea ce privește producția internă de arme și că a efectuat primul său test pentru o rachetă balistică produsă pe plan intern.
Cel mai nou anunț al lui Zelenski a fost făcut la o zi după ce ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că Ucraina pregătește un răspuns după atacul cu peste 200 de drone și rachete asupra Ucrainei.
„Acest lucru demonstrează încă o dată că, pentru victorie, avem nevoie de capabilități pe rază lungă și de ridicarea restricțiilor privind loviturile asupra instalațiilor militare ale inamicului”, a spus Umerov. „Ucraina își pregătește propriul răspuns. Arme de producție proprie”.
Washington Post scria acum câteva zile că erau programate negocieri indirecte între Ucraina și Rusia în Qatar pentru un acord de încetare parțială a focului, respectiv să pună capăt atacurilor asupra asupra infrastructurii energetice, în schimb ofensiva ucreaineană din Kursk a redus această posibilitate.
Dorința de a se angaja în discuții a semnalat o schimbare de atitudine în cazul ambelor țări, cel puțin pentru o încetare limitată a focului.
În schimb, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a spus că „nimeni nu a întrerupt nimic pentru că nu era nimic de întrerupt”.
„Nu au existat negocieri directe sau indirecte între Rusia și regimul de la Kiev cu privire la siguranța facilităților civile de infrastructură critică”, a precizat reprezentanta diplomației ruse.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus apoi că incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk înseamnă că nu vor exista discuții între Moscova și Kiev până când Ucraina nu va fi complet învinsă pe câmpul de luptă.