Sari direct la conținut

Care sunt provocările pentru companii și administrații fiscale în contextul adoptării unui impozit minim global?

PwC România
Monica Todose, Ala Popa și Ana-Maria Ioana Iatcu , Foto: PwC România
Monica Todose, Ala Popa și Ana-Maria Ioana Iatcu , Foto: PwC România

​​Pe parcursul ultimilor ani, digitalizarea și noile tehnologii informaționale au crescut cu pași rapizi. Atât companiile cât și autoritățile fiscale trebuie să se adapteze noului context. Un prim demers de reglementare cu impact semnificativ din perspectiva implicațiilor fiscale pentru Statele Membre ale UE este adoptarea directivei privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni în Uniunea Europeană (Pilonul II).

Pentru companiile multinaționale va fi o adevărată provocare adaptarea sistemelor fiscale la noile reguli, în condițiile în care legislația (atât cea primară cât și secundară) va avea viteze diferite de implementare de la o jurisdicție la alta. De asemenea, din perspectiva sarcinilor de conformare, așteptările sunt să fie introduse noi declarații fiscale, deci să crească povara administrativă de conformare.

În practică, anticipăm că vor exista și dificultăți în alinierea politicilor contabile, dar și a politicilor de prețuri de transfer în cadrul grupurilor multinaționale care activează atât în jurisdicții fiscale care vor aplica regulile Pilonului II sau Pilonului I, cât și în jurisdicții care nu vor aplica aceste reguli.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Monica Todose – Director, Ala Popa – Senior Manager și Ana-Maria Ioana Iatcu – Consultant senior

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII