Sari direct la conținut

Carpatcement invinge Consiliul Concurentei

HotNews.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis miercuri ca societatea Carpatcement sa nu plateasca amenda de aproape noua milioane de euro pe care Consiliul Concurentei i-a aplicat-o in luna mai a anului 2005.

La acea vreme, autoritatile concurentiale au decis sanctionarea companiilor Lafarge, Carpatcement si Holcim cu o amenda totala de aproximativ 30 de milioane de euro ca urmare a formarii unui cartel pe piata din Romania. Cu exceptia Carpatcement, celelate doua companii s-au conformat si si-au achitat amenda fara sa depuna contestatii in instanta.

Bogdan Arnautu, responsabil de comunicare in cadrul Carpatcement, a declarat pentru HotNews.ro, ca „intregul demers in justitie al societatii noastre a fost motivat de inexistenta unei intelegeri cu competitorii nostri, asa cum a sustinut in mod eronat Consiliul Concurentei.

Scopul nostru a fost sa ne dovedim nevinovatia, ceea ce s-a si intamplat prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie” a adaugat Arnautu.

„S-a facut dreptate. Este un act de normalitate faptul ca Justitia a avut curajul sa declare nevinovatia noastra. Mentionam inca o data ca suntem un jucator loial pe piata, care respecta legile”, a afirmat directorul general al companiei, Mihai Rohan.

Rohan a mai precizat ca va solicita Ministerului de Finante scutirea de la plata TVA si a impozitelor cu o suma egala amenzii platite.

Investigati timp de patru ani

In mai 2005, Consiliul Concurentei a decis sanctionarea celor trei producatori de ciment de pe piata romaneasca, Lafarge, Holcim si Carpatcement cu amenzi ce depasesc 27 de milioane de Euro, pentru practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului.

Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 mil Euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

Dupa o analiza a pietei cimentului si a activitatii celor trei producatori, care s-a intins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat ca in perioada 2000 – 2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania.

In stabilirea amenzilor , s-au avut in vedere si circumstantele agravante si atenuante care au condus in final la diferentieri corespunzatoare. Astfel, Lafarge, care a vandut la export sub costuri, fiind nevoita sa recupereze diferentele de pe piata interna, a fost initiatoarea cartelului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Surse din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au confirmat, pentru HotNews.ro, decizia de anulare a amenzii primite de Carpatcement. „Prin decizia 1358 din 5 martie 2007, se modifica in tot sentinta atacata si se admite actiunea reclamantului si anularea deciziei 94 din 2005”, a declarat Stelian Vodeanu, din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ceea ce inseamna ca se anuleaza decizia prin care Carpatcement a fost amendata. Totusi, decizia mai poate fi contestata in termen de 15 zile de la data deciziei Inaltei Curti, adica pana pe 20 martie 2007.

Lafarge nu va face apel

Lafarge isi mentine pozitia oficiala exprimata pe data de 17 august 2005 impotriva acuzatiilor formulate in decizia 94/2005 a Consiliului Concurentei. Potrivit acesteia, compania renunta la apelul in justitie impotriva deciziei autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro