Sari direct la conținut

Castigatorii si perdantii comisiei Barroso II

Nu am avut timp sa comentez impartirea portofoliilor din comisia Barroso II si o fac acum, cu o mica intarziere. Din punctul meu de vedere, sunt castigatori si perdanti, dar sa nu uitam ca deciziile sunt colegiale in Comisie si se iau in unanimitate, asa ca oricat de slab ar fi portofoliul, daca un comisar se opune, decizia nu se ia. Greutatea portofoliului da insa greutatea in negocierile intre ei, sau mai exact intre cabinetele lor. Conteaza foarte mult si sefii de cabinet pe care ii vor avea si este foarte interesant de vazut cum isi va face Dacian Ciolos echipa.

Marii castigatori sunt, din punctul meu de vedere, cei care au obtinut portofoliile economice grele. Iar finlandezul Olli Rehn si belgianul Karel De Gucht, liberali, au prins un mare pot fiecare, primul afacerile economice si monetare (dupa ce a avut extinderea), al doilea – comertul.

De asemenea, Franta si Germania pot fi inscrise la capitolul castigatori. Michel Barnier a facut o concesie mica, acceptand ca Jonathan Faull, britanic, sa fie director general la piata iterna, pentru a-i linisti pe britanici si City-ul londonez. Insa a obtinut mentinerea in portofoliul lui a serviciilor financiare. Mai mult, Franta a obtinut si ca agricultura sa fie alocata unei tari prietene, cu aceeasi filosofie asupra PAC. As sublinia ca asta este si o mare victorie a Romaniei, mai ales la nivel de imagine. Sau acolo, pentru ca este evident ca Ciolos nu va putea favoriza Romania. Va imaginati ca oricum atentia asupra lui va fi foarte mare, intrucat au existat atatea controverse si atat lobby negativ in toata perioada negocierilor pentru ca Romania sa nu obtina acest portofoliu.

Germania a obtinut energia, ceea ce a suscitat deja ingrijorari ca Oettinger va modela politica energetica in favoarea gigantilor energetici germani RWE, E.ON, EnBW. Comisia precedenta a luat masuri dure impotriva companiilor energetice franceze si germane pentru abuzul lor de pozitie dominanta pe piata, iar Parisul si Berlinul au avut numeroase incercari de a se opune separarii operatiunilor – productie, transport, distributie – marilor companii energetice in ultimii ani. Germanul este perceput ca apropiat al EnBW, compania energetica din landul sau Baden Wurtteberg, care are o cooperare stransa cu gigantul francez EdF.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Menaru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro