O româncă stabilită la Paris, restaurator de sculptură, a luat parte la refacerea Catedralei Notre-Dame, care se redeschide azi, la 5 ani de la incendiul devastator / Zeci de șefi de stat și de guvern așteptați la eveniment
Catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai emblematice monumente istorice din Franța și din întreaga Europă, se va redeschide sâmbătă, la cinci ani și jumătate de la incendiul devastator care i-a distrus acoperișul și turla. La refacerea catedralei a luat parte și o româncă, alături de fiica ei.
- „A fost o experiență unică, fantastic de frumoasă”, spune Maria Enache, restaurator de sculptură în Franța.
Echipa ei de restauratori s-a numărat printre cele 70 de firme de construcții din Hexagon care au fost selectate să refacă simbolul patrimoniului cultural al Franței.
Cum s-a desfășurat procesul de restaurare: „Am lucrat în frig, haos, tensiune”
Maria Enache a ajuns în Franța în 1990 și a participat la restaurarea mai multor monumente și edificii din toată țara. La Notre-Dame, a lucrat la refacerea decorului sculptat din interiorul catedralei. A restaurat trei îngeri din bronz din altar, toate sculpturile monumentale din piatră, bronz ṣi marmură din capele, și câteva piese de cult.
Fiica ei, Alexandra, a fost șefă de proiect, iar soțul, sculptor, a fost și el parte din echipa de restaurare.
„Prin concurs, am reușit să iau lucrări foarte mari și prestigioase. Franța ne-a oferit această oportunitate, să fim printre primele societăți de restaurare”, a spus Maria Enache, care deține o firmă de sculptură și restaurare în Paris.
Echipele au lucrat în condiții grele pentru a putea redeschide Notre-Dame, își amintește: „Fără acoperiș din 2021, până la sfârșitul lui 2023. Am lucrat în frig, haos, tensiune”.
„Am simțit o bucurie profundă de a lucra, indiferent că era Notre-Dame, un sentiment de plenitudine, așa este modul meu de a lucra”, a adăugat Maria Enache.
Românca, cu studii în artele plastice, s-a specializat în conservare și restaurare la Universitatea Paris-Sorbonne. Pe lângă lucrările de la Notre-Dame, Maria Enache a lucrat și pentru Lutetia, un hotel de cinci stele din Paris și la Arcul de Triumf din Carrousel, de la Muzeul Luvru.
Franța așteaptă zeci de șefi de stat și guvern pentru redeschiderea Catedralei Notre-Dame
Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu devastator în 15 aprilie 2019. În scurt timp, focul a cuprins turla și aproape că a distrus turnurile principale care găzduiesc clopotele.
Autoritățile franceze nu știu încă ce a provocat incendiul și au sugerat că un scurtcircuit sau o țigară aprinsă ar putea fi cauza.
Sâmbătă, 7 decembrie, Catedrala Notre-Dame se redeschide, după restaurare, iar evenimentul va fi unul cu măsuri sporite de securitate, similare celor luate în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Şeful poliţiei, Laurent Nuñez, a declarat că doar persoanele care vor avea invitaţii şi rezidenţii vor avea acces la Ile de la Cité din mijlocul fluviului Sena, care include Notre-Dame şi care de obicei este plină de turişti.
Potrivit acestuia, la eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 50 de şefi de stat şi de guvern, iar măsurile de securitate sunt similare celor luate la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, când au fost închise secţiuni mari din centrul Parisului.
Printre șefii de stat care vor lua parte la ceremonii se vor număra și preşedintele ales al SUA, Donald Trump, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Președintele Emmanuel Macron va ține un discurs în fața catedralei, în jurul orei locale 18:00, după care arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, va folosi toiagul său pentru a bate în ușile grele ale catedralei. Din interiorul catedralei, un psalm va fi cântat de trei ori ca răspuns la bătaie, după care ușile vor fi deschise. Arhiepiscopul va binecuvânta orga veche a catedralei înainte ca aceasta să înceapă să cânte. Ceremonia va fi urmată de o slujbă.
Duminică, arhiepiscopul va oficia o liturghie începând cu ora 10:30, prima din cele opt zile de slujbe dedicate redeschiderii și mulțumirii, printre altele, donatorilor care au finanțat renovările și pompierilor care au contribuit la salvarea catedralei.