Sari direct la conținut

Câți români au pensii facultative: Cel mai mare cont are peste 2 milioane de lei

HotNews.ro
bani-lei-calculator-dreamstime
bani-lei-calculator-dreamstime

Aproximativ 60.000 de români și-au făcut o pensie privată facultativă în primele șase luni din acest an, pentru a-și crește veniturile la vârsta pensionării, iar numărul total al celor care contribuie la acest sistem (Pilonul III de pensii) a depășit 760.000 de persoane, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată cele mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Mai exact, numărul de participanți la sistemul pensiilor facultative, la 30 iunie 2024, a fost de 761.955 de persoane, iar valoarea totală a activelor fondurilor de pensii facultative a fost de 5,33 miliarde lei la finalul lunii iunie 2024, în creștere cu aproximativ 30% față de perioada similară a anului trecut.

Contribuția medie a fost de 160 de lei/participant în iunie 2024

În primele șase luni din acest an s-au înregistrat în sistem aproximativ 57.743 de persoane, cu 25% mai mult față aceeași perioadă a anului precedent.

Primele trei fonduri de pensii facultative în funcție de numărul de participanți, FPF NN Optim (35%), FPF BCR Plus (20%) FPF Raiffeisen Acumulare (11%) au cumulat un procent de aproximativ 65% din numărul total de persoane înregistrate în sistem.

De la începutul anului până în luna iunie 2024, inclusiv, au fost virate contribuții brute către fondurile de pensii facultative în valoare de 346 milioane lei, în creștere cu 21% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Contribuția medie per participant a fost de circa 160 lei în luna iunie 2024, cu 1,4% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent.

Valoarea medie a conturilor din Pilonul III a ajuns la aproape 7.000 de lei. Cel mai mare cont are 2,13 milioane de lei

Ce bani au românii la Pilonul III de pensii / Sursa: ASF
Ce bani au românii la Pilonul III de pensii / Sursa: ASF

Valoarea medie a conturilor participanților variază de la fond la fond cu valori cuprinse între 2.796 lei și 10.107 lei.

La finalul lunii iunie 2024, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor facultative era de 6.982 lei, cu 13,4% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Ca și în cazul pilonului II, valoarea activelor deținute de participanți înregistrează o concentrare ridicată, un procent de 10% din participanți totalizând 50% din active.

Cea mai mare valoare a unui cont este de 2,13 milioane lei, în timp ce 20% din participanți dețin active în valoare de sub 441 lei, se arată în raportul ASF.

La finalul lunii iunie 2024, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii facultative.

Plasamentele în titluri de stat au reprezentat 64,8%, în scădere față de nivelul de 66,7% înregistrat la 31 decembrie 2023.

Totodată, investițiile în acțiuni au reprezentat un procent de 26,9% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul III, în topul clasamentului fiind OMV Petrom, Banca Transilvania, Hidroelectrica, Romgaz și BRD Groupe Societe Generale.

De asemenea, ponderi importante erau investite și în obligațiuni corporative (3,5%) și fonduri de investiții (2,1%), procentul depozitelor bancare și al conturilor curente fiind de 2,0%.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat a fost 7,2% în iunie 2024, în timp ce rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu a înregistrat un nivel de 5,78%.

Aproape 6.000 de români au primit bani din Pilonul III în acest an

În prima jumătate din acest an, societățile care administrează fondurile de pensii facultative au efectuat plăți în valoare de aproximativ 76 milioane de lei către 5.934 de participanți sau beneficiari ai Pilonului III de pensii.

76% dintre aceștia au preferat plata unică în locul plății eșalonate a acestor bani strânși în conturi.

Aproape 90% din totalul plăților efectuate s-a făcut către persoane care au ajuns la vârsta pensionării, 5,4% ca urmare a decesului participantului și 5,2% ca urmare a invalidității.

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro