Sari direct la conținut

Caz de deepfake, cu un ministru român și o companie energetică / A fost făcută plângere penală

HotNews.ro
Burduja în imagini deepfake, Foto: Ministerul Energiei
Burduja în imagini deepfake, Foto: Ministerul Energiei

​Sebastian Burduja, ministrul energiei, a depus luni o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o tentativă de deep fake, prin care se încearcă păcălirea cetățenilor, cu o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Mai exact, a fost lansat pe rețelele de socializare un video fals, care îl prezintă pe ministrul energiei încurajând cetățenii să investească în această schemă fictivă, pentru a obține câștiguri. Imaginile par reale, însă la o analiză atentă se poate observa că vocea ministrului este puțin distorsionată, iar mișcările feței arată nenatural.

Cum arată schema înșelătoare cu un ministru și o companie energetică

Nu este nou acest tip de înșelătorie, însă pentru a fi mai credibili, cei care au făcut deepfake-ul l-au implicat pe ministrul energiei, garantând în numele Guvernului o investiție falsă.

„Fiecare investitor va putea să primească incredibila sumă de 9000 lei pe lună grație platformei de investiții inovatoare de la Enel. Enel este compania internațională implicată în producția de energie electrică. Investește minim 1.200 lei și bucură-te de un venit lunar. Siguranța investiției tale este garantată de Guvern. Primii participanți și-au asigurat deja o casă nouă și o mașină. Schimbați-vă viața chiar acum. Completați formularul de aplicare pe site-ul oficial și deveniți partea unui proiect de succes”, este prezentat ministrul în imaginile deepfake.

În data de 19 ianuarie 2024, pe pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă, se arată într-un comunicat de presă.

Sebastian Burduja: Nicio companie serioasă nu solicită plăți prin linkuri postate pe rețelele sociale

Tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației noastre constituționale prin răspândirea dezinformării.

În domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute, a precizat Burduja.

Acesta a mai spus precizat că nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înșela și a obține ilegal fonduri de la persoane neinformate. Prin urmare, este esențial ca toți cetățenii să verifice întotdeauna autenticitatea și legitimitatea oricărei solicitări de investiții sau de transferuri financiare.

Ce este deepfake

Deepfake înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat.

De multe ori, tehnologia deepfake poate fi folosită pentru obținerea frauduloasă de bani. De exemplu, în 2019, directorul unei companii energetice din Marea Britanie a fost convins să trimită 200.000 de euro către un furnizor din Ungaria, deoarece credea că șeful său îl pune să facă asta.

Chiar și primarii mai multor capitale europene au picat în capcana unui deepfake. În 2022, aceștia au susținut convorbiri video cu presupusul lor omolog de la Kiev, doar că interlocutorul nu era Vitali Klitschko, deși semăna cu acesta. Cei care au fost păcăliți sunt primarii din Berlin, Madrid și Viena.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro