Sari direct la conținut

Cazul cailor din Delta Dunarii: 49 de cai, 19 avand anemie infectioasa, vor fi dusi la abator, iar carnea va fi exportata

HotNews.ro

Carnea cailor vanduti de localnicii din C. A. Rosetti catre abator va fi exportata pentru consum, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse din autoritatea sanitar-veterinara judeteana din Tulcea, in problema cailor din Padurea Letea. Acestea au precizat ca, din 49 de cai analizati, 19 sufera de anemie infectioasa. Guvernatorul Deltei Dunarii a declarat ca de fapt caii nu sunt salbatici si nu fac parte din rezervatie.

„Oamenii de-acolo au vrut sa vanda 49 de cai asupra carora, din punctul nostru de vedere, conform actelor doveditoare, aveau drept de proprietate. Noi le-am facut analizele si am constatat ca 19 dintre ei au anemie infectioasa. Conform legii, acestia sunt obligatoriu abatorizati. Pentru restul nu exista niciun fel de restrictie la transport si vanzare, conform legii romane, atat timp cat tranzactia este legala si poate fi demonstrata cu acte”, au declarat sursele citate.

Potrivit acestor surse, cei 49 de cai ar fi fost deja luati din comuna tulceana C. A. Rosetti. Camionul in care au fost incarcati a fost urcat pe un vapor si dus la Tulcea, de unde va porni spre abatorul de destinatie.

„Nu va putem comunica la ce abator vor fi dusi si sacrificati”, au mai precizat sursele citate, care au intarit afirmatia ca tranzactia cu animale a fost una legala. „Va putem spune ca toata carnea acestor animale este destinata exportului”, au adaugat sursele citate.

Conform legii, medicul veterinar care trebuie sa autorizeze transportul cailor bolnavi de anemie infectioasa nu are dreptul sa vizeze documentele pana cand nu are confirmarea ca abatorul care-i cumpara ii si primeste. Carnea animalelor bolnave este si ea destinata consumului uman, insa numai dupa o a doua testare, care sa ateste calitatea ei.

Sursele citate au insistat ca tranzactia cu animalele din Delta Dunarii, care a fost subiect intens dezbatut in media ultimelor zile, este una „perfect legala”.

„Cumparatorii, indiferent ca sunt intermediari sau sunt reprezentanti legali ai abatorului, actioneaza in numele societatiii care opereaza respectivul abator. Daca nu avem confirmarea abatorului, medicii veterinari sunt instruiti sa nu vizeze documentele. Intre documente se afla si actele de proprietate asupra animalelor, care au la baza avize emise de autoritatile locale si in temeiul carora noi am facut analizele cerute. Daca actele de proprietate corespund sau nu adevarului trebuie sa verifice alte institutii. Din punctul nostru de vedere, totul este legal si documentele au fost vizate de medicul veterinar. In lipsa vizei acestor documente, transportul este, practic, ilegal. Va inchipuiti ca, dupa tot acest tam-tam public si in conditiile in care cazul este anchetat de politia judeteana, de politia de frontiera si de toate celelalte autoritati, si-ar permite cineva sa comita vreo ilegalitate?’, s-a intrebat una dintre sursele citate.

Caii de la Letea, ale caror imagini au starnit in ultimele zile compasiune, manie si reactii publice, au un statut incert, pentru autoritati ei nefiind salbatici, ci doar „crescuti putin altfel decat se obisnuieste”, regimul lor de proprietate stabilindu-se dupa „legea locului”.

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, dupa ce mai multe ONG-uri au dat publicitatii imagini cu caii tinuti in tarcuri, unii dintre ei slabiti si avand rani sangerande. Caii ar fi urmat sa fie trimisi la un abator. Retelele de socializare s-au umplut de mesaje continand cuvinte precum „masacru” si de indemnuri disperate la transmiterea de petitii catre autoritati, de la primarul din comuna tulceana pana la seful statului.

Guvernatorul Deltei Dunarii, Grigore Baboianu, declara transant ca „primul lucru gresit inteles” despre caii din Delta este acela ca sunt salbatici.

„In Delta nu traiesc cai salbatici. Nu exista cai salbatici acolo. Cine spune asta greseste”, afirma Baboianu, care pretinde ca aceasta este premisa de la care trebuie pornita discutia despre caii din zona comunei tulcene C. A. Rosetti, subiect fierbinte in presa ultimelor zile.

Teoria lui este sustinuta si de Marinela Tertis, seful Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea care, intr-un comunicat de presa de joi, afirma sec: „In judetul Tulcea nu exista declarata ca specie distincta ᅡCalul Salbaticᅡ”.

Cei doi explica apoi problema proprietatii asupra animalelor, care, odata inteleasa, ar trebui sa calmeze abordarile pe aceasta tema, pe de-o parte, si sa dea de gandit autoritatilor, care sa gaseasca intr-un final o solutie la o problema veche de ani de zile, pe de alta parte.

Potrivit acestora, proprietatea asupra acestor cai este stabilita dupa „o lege a locului”.

„Situatia de la Rosetti este una delicata. Acesti cai au apartinut localnicilor, au fost adusi aici, in Delta, de cei care s-au stabilit in aceste locuri. Oamenii au ales apoi, din diverse motive, sa-i creasca putin altfel decat se obisnuieste in restul tarii. Caii au fost lasati sa umble liberi, fiind folositi doar uneori pentru anumite treburi gospodaresti. Altii s-au nascut in asa-numita salbaticie si traiesc in ceea ce noi numim comunitatile de cabaline din Delta”, a declarat, joi, pentru Mediafax, Grigore Baboianu. El a precizat ca numarul cailor este situat undeva intre 1.000 si 4.000 de exemplare.

In opinia guvernatorului Deltei Dunarii, Grigore Baboianu, caii care umbla liberi la C. A. Rosetti si in alte locuri din Delta „nu fac parte din rezervatie” si nu sunt animale protejate.

„Din punct de vedere stiiintific, ei sunt chiar animale daunatoare ecosistemului, intrucat s-au inmultit in exces si mananca din copacii padurii Letea, obiectiv protejat pe care il distrug incet-incet. Se hranesc, de asemenea, si cu anumite specii rare si protejate de orhidee, care si ele cresc pe Grindul Letea. Solutia, dupa opinia mea, ar fi sa incercam sa controlam acest fenomen al asa-numitilor cai salbatici, sau salbaticiti, sau semi-salbatici. Sa inlocuim legea locului cu reguli atat de necesare vietii intr-un ecosistem atat de pretios precum Delta Dunarii”, a declarat, joi, Baboianu.

Baboianu s-a declarat chiar contrariat de „scandalul” iscat in ultima perioada de ONG-urile din Romania pe aceasta tema, amintind ca au existat petitii din partea unor asociatii care-i cereau sa rezolve problema cailor din Delta, pe care-i considerau daunatori padurii Letea.

Guvernatorul Deltei s-a declarat „evident” impotriva uciderii animalelor, insa a facut un apel la responsabilitate „in primul rand din partea comunitatii locale din C. A. Rosetti”.

Baboianu a mai spus ca, in ultimele zile, pe fondul acestui scandal, autoritatile care guverneaza Delta Dunarii, alaturi de reprezentantii ONG-ului Vier Pfoten si de cei ai Primariei din Rosetti, au convenit, de principiu, ca acesti cai sa fie tinuti „intr-o zona imprejmuita, de o mie-doua mii de hectare”, pentru a putea trai la fel ca si pana acum, pe cont propriu, dar pentru a putea fi si controlati, in special din punct de vedere al starii de sanatate.

„Caii acestia au un potential turistic nemaipomenit; reprezinta, fara indoiala, o atractie a zonei, in special datorita acestui mit cum ca ar fi cai salbatici. In acest mod am putea sa-i pastram, sa-i ingrijim cand au nevoie si sa ne bucuram de ei, dar si sa le controlam existenta, intr-un mod civilizat”, a conchis Baboianu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro