Sari direct la conținut

Cazurile Trump și Fico readuc în discuție problema armelor de foc. România, printre statele cu cele mai dure legislații europene. Cum este situația la nivel UE?

HotNews.ro
Cazurile Trump și Fico readuc în discuție problema armelor de foc. România, printre statele cu cele mai dure legislații europene. Cum este situația la nivel UE?
Arme/ Photo 111941024 © Andrii Shevchuk | Dreamstime.com

Nimeni nu știe exact câte arme există în Europa, dar Bruxelles-ul vrea să facă ordine cu ajutorul licențelor electronice. Se estimează că în Uniunea Europeană circulă cel puțin 35 de milioane de arme de foc ilicite, dar o statistică exactă nu a fost niciodată publicată. În tot acest timp, tentativele de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico și asupra fostului președinte american Donald Trump au reatras atenția asupra problemei armelor de foc.

  • În cadrul proiectului european PULSE, HotNews.ro a analizat situația armelor de foc din UE. Articolul a fost realizat de Sebastian Pricop (HotNews.ro), Lola Garcia-Ajofrin (El Confidencial – Spania) György Folk (Eurologus/HVG – Belgia/Ungaria) și David Chytil (Denik Referendum – Cehia).

Întâi a fost Slovacia, unde premierul slovac Robert Fico a fost împușcat, pe 15 mai, în stomac în Handlová, un oraș din centrul țării, la scurt timp după ce a ieșit de la o ședință de guvern pentru a saluta mulțimea aflată în fața clădirii. La două luni distanță, pe 14 iulie, Donald Trump, fost președinte și candidat pentru un nou mandat în alegerile din noiembrie din SUA, a fost ținta unei tentative de asasinat când un tânăr a tras asupra lui în timpul unui miting de campanie, iar glonțul l-a lovit în ureche.

Dar problema armelor de foc era discutată la Bruxelles dinainte de aceste incidente. Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord în martie pentru a actualiza regulamentul UE privind importul, exportul și tranzitul armelor de foc de uz civil, inclusiv al puștilor și pistoalelor, cu scopul de a face circulația acestora mai transparentă și mai ușor de urmărit în cadrul Uniunii Europene. 

Un regulament european actualizat

Noul regulament, care este o actualizare a unei legislații existente, a fost aprobat în aprilie și va fi revizuit după constituirea noului Parlament European în iulie. Acest lucru se datorează faptului că acordul cu Consiliul a fost încheiat foarte aproape de sfârșitul mandatului, înainte de perioada electorală, explică o sursă oficială pentru El Confidencial. 

După aprobare, acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare. 

Una dintre noile prevederi ale regulamentului va duce la crearea unui sistem electronic de acordare a licențelor (ELS) la nivelul UE pentru producători și distribuitori, care va înlocui sistemele naționale, care de multe ori se bazează pe documente tipărite, fără un instrument digital. 

ELS va fi un sistem electronic securizat și criptat care va cuprinde licențe, autorizații, înregistrări, informații și decizii privind importurile și exporturile de arme de uz civil. Comisia trebuie să instituie sistemul electronic de acordare a licențelor în termen de doi ani, adică până în 2026, iar statele membre vor avea la dispoziție patru ani – până în 2028 – fie pentru a adopta un astfel de sistem electronic, fie pentru a-și integra sistemele digitale naționale în ELS.

În plus, Comisia va elabora un raport public anual bazat pe datele statelor membre privind importul și exportul de arme de foc de uz civil, oferind informații mai clare privind armele care intră și ies de pe piața UE sau motivele respingerii acestora. 

„Cu acordul de astăzi, nu numai că vom avea pentru prima dată norme UE armonizate pentru importuri, dar, datorită determinării Parlamentului European, am reușit, de asemenea, să menținem norme stricte pentru exporturi”, a declarat Bernd Lange, președintele Comisiei pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European după aprobarea acestuia. 

Lange consideră că modernizarea reglementărilor va contribui la stoparea fenomenului de „country hopping”, prin care armele sunt mutate în state cu legislație mai slabă.

Belgia, punctul fierbinte al traficului de arme?

„Să obții o armă în mod legal în Europa poate fi dificil, dar teroriștii nu au probleme în a face acest lucru”, menționa cotidianul american The Washington Post într-un titlu din februarie 2015, după atacurile asupra unui centru comercial din Copenhaga și asupra redacției revistei Charlie Hebdo din Paris, urmate de atacul asupra clubului de noapte Bataclan. 

Pentru acest atac, atacatorii au utilizat un arsenal de arme, inclusiv puști de asalt AK-47 și puști Zastava M-70, pistoale, mitraliere și lansatoare de grenade, despre care se crede că au fost achiziționate în Belgia. 

Paradoxal, orașul Bruxelles este atât sediul central al încercărilor de restabilire a ordinii, cât și un important punct fierbinte pentru traficul ilegal de arme. „Este Belgia arsenalul preferat al Europei?” a fost titlul BBC  într-un articol care relata că Belgia, datorită poziției sale în centrul continentului și cu porturi importante precum Anvers și o lungă istorie ca exportator, a devenit un punct fierbinte pentru traficul de arme. 

Conflictele din Balcani au pus multe arme în mâini civile

Multe dintre aceste arme ilegale provin din Balcanii de Vest, unde mii de arme militare au fost preluate de cetățeni în urma războaielor din anii 1990. Acestea au intrat în Europa de Vest în cantități mici și sunt ușor de transportat prin zona Schengen. 

Abolirea controalelor la frontierele interne ale UE de la sfârșitul anilor 1980 a redus capacitatea de a controla transferul de arme de foc, explică Institutul Flamand pentru Pace.

Cehia și România, două cazuri complet opuse

Legislația privind achiziționarea și deținerea de arme de foc variază de la o țară la alta în Europa, deși există o directivă privind armele de foc, (UE) 2021/555, care definește norme minime comune privind achiziționarea și deținerea de arme de foc în UE, precum și privind transferul de arme dintr-o țară europeană în alta.

Cu toate acestea, diferențe semnificative există de la țară la țară, iar comparația dintre România și Cehia ilustrează cel mai bine aceste diferențe.

Republica Cehă are una dintre cele mai permisive legislații din UE privind deținerea de arme de foc și este una dintre puținele țări din lume – alături de SUA, Mexic și Guatemala – care reglementează direct dreptul de a deține arme de foc în Constituția sa. 

Statul central-european s-a confruntat și cu un atac în masă sângeros la finalul lui 2023, când un student în vârstă de 24 de ani și-a ucis mai întâi tatăl și apoi alte 14 persoane într-un atac în Universitatea din Praga. 

Deși obținerea unei arme în Cehia trebuie aprobată de un medic, atacatorul a reușit să obțină aprobarea în ciuda unui istoric de probleme psihiatrice. Incidentul a determinat parlamentul ceh să aprobe un amendament pentru înăsprirea legislației. 

La polul opus se află România, cu una din cele mai stricte legislații din Europa privind accesul la arme, care impune un examen medical și psihologic, absolvirea unui curs de formare teoretică și practică și posesia permiselor corespunzătoare pentru utilizarea acestora.

Cum obții armă în România

Deținerea, utilizarea și portul unei arme de foc, indiferent de tipul acesteia – letală, neletală ori de vânătoare – este strict reglementată de legislația din România.

Pot solicita arme: 

  • persoanele cu cetățenie română; 
  • persoanele de alte naționalități, rezidente în România; 
  • persoanele prevăzute de lege care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate; excepție face personalul de pază din cadrul societăților specializate de pază; 
  • persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe perioada în care au această calitate. 

Armele de vânătoare pot fi procurate de către vânători și colecționarii de arme. Armele de colecție letale, aflate în stare de funcționare, pot fi procurate doar de către colecționarii de arme. 

Armele de apărare și de pază pot fi procurate doar de demnitari, magistrați, diplomați, militari și polițiști, pe perioada cât sunt în activitate. Ele pot fi achiziționate și după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive datorate lor. 

Armele de tir pot fi achiziționate de către sportivii și antrenorii de tir sportiv, precum și de vânători și colecționarii de arme. Vânătorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, procurarea armelor se poate realiza prin cumpărare, donaţie, moştenire, sponsorizare, închiriere sau comodat.

Deținerea permisului de portarmă nu îți va da niciodată dreptul să porți efectiv arma asupra ta oricum și oricând, nici dreptul de cumpăra arme de foc, decât în condiții strict reglementate.

Dincolo de pașii birocratici, obținerea unui permis de port armă impune condiții stricte și numeroase proceduri care trebuie îndeplinite, precum:

  • certificat de cazier judiciar, cu mențiunea expresă „pentru permis de port armă”; 
  • certificat medical din care să rezulte că solicitantul nu are afecțiuni incompatibile cu dreptul deținerii unei arme nu mai vechi de 6 luni; 
  • aviz psihologic, eliberat de un psiholog autorizat, din care să rezulte că solicitantul este apt să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții letale; 
  • certificat de absolvire a unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens;
  • permis de vânătoare dacă persoana solicită autorizarea procurării armei numai pentru deținere; 
  • carnet de membru vânător vizat pe anul în curs, eliberat de o organizație vânătorească legal constituită, afiliată la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, pentru arme lungi cu destinația vânătoare sau, după caz, tir sportiv ori biatlon, în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului și folosirii acesteia.

După depunerea dosarului, în urma verificării acestuia, persoana solicitantă poate primi autorizație de cumpărare pentru tipul de armă specificat în cerere. Autorizația este valabilă 90 de zile, perioadă care poate fi prelungită cu încă 90 de zile. Pentru a obține permisul de port-armă pentru arma cumpărată solicitantul are la dispoziție doar 3 zile lucrătoare, interval în care arma trebuie înscrisă și este eliberat permisul de port-armă.

Există legături între posesia de armă și rata criminalității?

Nu există studii care să demonstreze o corelație statistică între accesul legal la arme de foc și rata omuciderilor cu arme de foc dintr-o țară, explică Katharina Krüsselmann, cercetător în domeniul violenței armate, omuciderilor și științei deschise la Universitatea Leiden din Țările de Jos. 

De fapt, „au fost efectuate unele studii pe această temă, dar rezultatele diferă”, clarifică ea într-o discuție cu El Confidencial.

Ceea ce contează este dacă cetățenii fac uz de acest drept și eficiența modului în care este reglementat accesul la arme de foc, spune ea, indicând modul în care sunt efectuate controalele autorităților privind depozitarea în siguranță.

Raportul de decese violente provocate de arme de foc la 100.000 de persoane în 2021. Sursa: El Confidencial

Cercetătoarea spune că Republica Cehă este un exemplu excelent. „Acest drept este înscris în Constituție, dar rata omorurilor cu arme de foc este una dintre cele mai scăzute din Europa. Prin urmare, a avea dreptul la arme de foc prin Constituție nu este o garanție a unor niveluri ridicate de violență (letală). Ceea ce contează este dacă cetățenii fac uz de acest drept și cât de bine este reglementat accesul la armele de foc.” 

În ciuda atenției publice pe care o capătă orice astfel de tragic eveniment, atacurile armate în Europa sunt rare, iar când se întâmplă sunt de obicei în urma unor conflicte private și au loc adesea cu arme deținute legal. 

În 2015, anul atacurilor de la Paris, cele aproape 7.000 de decese provocate de arme de foc din UE au fost în mare parte sinucideri, aproximativ 5.000 (75 %), urmate de 1.000 de omoruri (15%) și 700 de decese sau accidente nespecificate, potrivit cifrelor Institutului Flamand pentru Pace. 

Din cauza letalității, accesul legal la o armă de foc, în special într-o casă, „este asociat cu un risc mai mare de sinucidere”, explică Krüsselmann. 

Când vine vorba de omoruri, de cele mai multe ori victime cad femeile pentru că au loc în „contextul domestic în care conflictele aprinse, uneori sub influența alcoolului și a drogurilor, devin violente”, explică cercetătoarea, iar în aceste situații, „a avea acces la arme de foc înseamnă a avea acces la o armă incredibil de letală”.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862.HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

INTERVIURILE HotNews.ro