CCR a admis sesizările PSD privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii și privind asumarea Guvernului pe abrogarea OUG51
- Redactia Hotnews
CCR a admis, miercuri, sesizările de neconstituționalitate depuse PSD la legea privind măsurile aplicabile în 2020 la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, respectiv la proiectul de lege asumat de Guvern pentru abrogarea OUG 51, prin care se modifică acte normative în domeniul transportului de persoane, au declarat surse instituționale pentru Mediafax.
- PSD a depus la CCR, în luna decembrie, sesizarea pe legea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.
Social-democrații spus că e un demers “nejustificat și excesiv” al Guvernului care ar putea genera “grave distorsiuni în funcționarea justiției”. Social-democrații reclamă încălcarea “în mod vădit a dispozițiilor articolului 114 din Constituție, text în baza căruia Guvernul și-a întemeiat demersul, a cărui interpretare a fost lămurită de Curtea Constituțională prin mai multe decizii obligatorii”, conform sesizării.
PSD face apel la o decizie CCR din 3 noiembrie 2010 care spune că “la modalitatea simplificată de legiferare prin angajarea răspunderii se poate ajunge in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obișnuită sau în procedură de urgență nu mai este posibilă”.
Totodată, parlamentarii consideră că actul normativ sesizat “ar putea genera grave distorsiuni în funcționarea justiției din România”.
Social-democrații argumentează că Guvernul avea obligația legală de a aștepta finalizarea procedurii parlamentare cu privire la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Guvernul și-a asumat răspunderea, în luna decembrie, pe modificarea legilor justiției, doar pe vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM, după ce a fost adoptată o lege care prevede prorogarea termenelor pentru pensionarea magistraților și trecerea de la completele de doi.
- PSD a sesizat în luna decembrie, la CCR, neconstituționalitatea adoptării legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane prin angajarea răspunderii Guvernului.
Proiectul propune eliminarea transportului rutier județean de călători din sfera serviciilor publice, situație în care acesta se va desfășura în regim comercial, cu respectarea Ordonanței Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.
Deputații notează că proiectul de lege privind aprobarea OUG 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor de persoane se află în dezbatere la comisiile sesizate în fond în cadrul Camerei Deputaților. De asemenea, social-democrații argumentează că potrivit articolului 61 din Constituție, ,,Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”.
Aceștia susțin, totodată, că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă “o soluţie extremă”, la care poate recurge Executivul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgenţă şi nici procedura ordonanţelor de urgenţă nu mai pot da rezultatele dorite.
De asemenea, social-democrații argumentează că un astfel de proiect are rolul de a aduce o nouă reglementare juridică, “fără de care lucrurile ar lua o turnură cu consecințe de neimaginat”.
În sesizarea CCR se arată că pentru asigurarea transportului rutier la nivel județean este necesar să se asigure posibilitatea consiliilor județene de a implementa procedurile pentru aplicarea legislației în materia achizițiilor publice /achizițiilor sectoriale.
Guvernul și-a asumat răspunderea, în luna decembrie, într-o ședință a plenului reunit al celor două Camere, pe abrogarea OUG 51, acceptând două amendamente din cele opt propuse de parlamentari. Astfel, a fost mărită valabilitatea licențelor de traseu cu șase luni. Totodată, se impun obligații consiliilor județene.