Ce a aprobat Guvernul: Normele de aplicare pentru amânarea plății ratelor/ Modificarea schemelor de garantare pentru IMM-uri/ Stimulentul pentru medici, discutat în primă lectură
Guvernul a aprobat în ședința de joi normele metodologice de aplicare a OUG privind amânarea până la nouă luni a plății ratelor bancare. În aceeași ședință, au fost modificate prin OUG schemele de garantare pentru IMM-uri, pentru a le pune în acord cu cerințele Comisiei Europene, fiind considerate ajutor de stat. Astfel, normele de aplicare pentru creditele IMM au fost citite în primă lectură și urmează să fie adoptate în ședința de luni. Vezi ce s-a mai aprobat.
Reamintim că în urmă cu două săptămâni, Guvernul a aprobat o ordonanță prin care a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Naționale de garantare a cerditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde de lei. Premierul Ludovic Orban spunea atunci că plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei. Sunt garantate credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată 100%, iar garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până în 1 milion de lei și 80% la creditele de peste 1 milion de lei.
A mai fost discutat și stimulentul pentru medici, acesta urmând să fie decontat din fonduri europene. A fost discutată în primă lectură o ordonanță de urgență în acest sens, urmând să fie adoptată în ședința de luni.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a cerut Guvernului să identifice fonduri europene pentru a putea plăti un bonus lunar de 500 de euro pentru doctorii și personalul medical care lucrează cu pacienți Covid-19.
De asemenea, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență pentru acordarea de zile libere pentru părinți, inclusiv în vacanțe, în situația închiderii școlilor din motive de stare de urgență.
Asociațiile de părinți au cerut Guvernului să modifice hotărârea prin care îi lăsa să stea acasă pe perioada în care sunt închise, adică până la 3 aprilie, când ar începe vacanța de primăvară, și să-i lase să aibă grijă de copii pe toată perioada stării de urgență.
Părinții mai spun că așa cum sunt acum normele de aplicare a Legii 19/2020 privind concediul unuia dintre părinți în situatia închiderii temporare a școlilor se pot aplica până la 3 aprilie 2020, când începe vacanța copiilor. Părinții mai spun că angajatorii nu știu ce să facă în lipsa unor precizări clare ale legii.