Sari direct la conținut

CE a aprobat planul modernizarii Politicii Agricole Comune

HotNews.ro

Comisia Europeana a aprobat marti un plan de modernizare a Politicii Agricole Comune (PAC), parte a unui „bilant de sanatate al PAC” care are obiectivul de a continua reforma istorica suferita de acest sector in 2003, informeaza un comunicat al CE.

Prin acest plan, oficialii de la Bruxelles au decis sa suprime cotele de lapte sau preturile garantate la cereale, dar si sa reduca subventiile pentru femierii “mari”.

„Bilantul de sanatate al PAC” are obiectivul de a continua reforma istorica csre a intervenit in sectorul agricol 2003 si care a pus capat legaturii ce exista intre ajutoarele platite agricultorilor europeni si cantitatile produse, pentru a combate supraproductia.

Adoptat in cursul diminetii, in timpul reuniunii saptamanale a colegiului comisarilor, planul va fi supus, in urmatoarele sase luni, consultarii cu cele 27 de state membre. Se estimeaza ca ministrii agriculturii sa adopte documentul pana la sfarsiitul anului urmator, pentru a putea intra imediat in vigoare.

Printre sugestiile Bruxelles-ului, figureaza suprimarea preturilor garantate oferite de UE exploatatorilor „pentru majoritatea cerealelor”, din cauza „nivelului extrem de ridicat al preturilor de piata”.

In general, acest mecanism numit de „interventie” ar trebui sa isi regaseasca „finalitatea sa initiala, adica sa fie o adevarata plasa de siguranta” si sa nu mai fie folosit in mod sistematic, apreciaza Comisia.

Comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel doreste revizuirea modului de calcul al ajutoarelor forfetare („plati unice” in jargonul european) platite de acum exploatatorilor, atunci cand ele nu mai sunt dependente de cantitatile produse. Bruxelles-ul nu vrea sa mai raporteze aceste ajutoare la plati anterioare, ci la criterii mai uniforme, precum suprafata cultivata.

Boel propune, pe de alta parte, ridicarea progresiva a cotelor de lapte pana la disparitie, prevazuta abia in 2015, in situatiile cand sectorul sufera de o oferta insuficienta prin raport cu cererea, ceea ce ridica pretul untului, branzei si iaurtului. Aceste cote fusesera create in 1986, pentru a combate supraproductia.

Comisia propune de asemenea cresterea suprafetei de pamant pe care un agricultor o detine pentru a se califica pentru fonduri UE. Actualul nivel e de 0.3 ha.

Planul adoptat de CE sugereaza si „reducerea” ajutoarelor individuale cele mai ridicate furnizate marilor exploatari agricole, cand ele depasesc „de exemplu 100.000 de euro” pe an, ceea ce risca sa nemultumeasca Marea Britanie si Germania, unde se concentreaza aceste ferme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro