Sari direct la conținut

Ce au facut uninominalii jumatate de mandat. Pe cine gasesc vinovati de producerea inundatiilor

HotNews.ro
Ajutor pentru sinistrati de la FRF, Foto: HotNews / DP
Ajutor pentru sinistrati de la FRF, Foto: HotNews / DP

Senatorii si deputatii din zonele afectate de ape sustin ca au promovat interesele comunitatilor pe care le reprezinta insa, pe de alta parte, se plang ca nu au parghiile necesare pentru a obtine bani de la Guvern. Parlamentarii opozitiei sustin ca nu au trecere la Guvern pentru a obtine bani pentru investitii in zonele predispuse la inundatii, in timp alesii aflati la guvernare invoca lipsa educatiei civice si ploile abundente. Hotnews.ro a contactat parlamentarii din zonele afectate de inundatii si i-a intrebat ce au facut timp de doi ani pentru a preveni astfel de situatii.

Daca pana la alegerile din 2008, parlamentarii puteau face promisiuni fara sa le respecte, deoarece erau alesi pe liste de partid, prin introducerea votului uninominal partial, senatorii si deputatii nu mai pot scapa usor. Parlamentarii, la fel ca primarii sau presedintele Consiliului Judetean, si ei alesi uninominal, trebuie sa dea socoteala oamenilor.

Nu s-a facut nimic in sistemul hidrografic. In judetul Neamt, aproape 6.500 de persoane au fost evacuate din calea viiturilor. Cele mai afectate au fost comunele Doljesti, Tamaseni, Dămuc, Tarcau, Bicaz Chei. Colegiul deputatului independent Ioan Munteanu a fost grav afectat de inundatii. In comuna Doljesti, in urma revarsarii raului Siret au fost inundate, potrivit acestuia, 709 locuinte si au fost evacuati 1.700 de oameni. Munteanu a declarat ca, si in comuna Tamaseni, oamenii au avut de suferit fiind inundate 22 de gospodarii si evacuati 300 de localnici. Deputatul independent sustine ca a incercat sa ajute oamenii din colegiul sau facand interpelari la Guvern pentru regularizarea raului Siret.

  • Ioan Munteanu
    Foto: Agerpres

    Ioan Munteanu, deputat independent colegiul 5 Neamt- zona Doljesti,-Tamaseni: „Am facut interpelari catre Guvern pentru alocarea de fonduri pentru reteaua hidrografica care porneste de sus, din nord, si am depus chiar documente la minister. In perioada cand am fost prefect, am incercat un proiect pentru regularizare malurilor Bistritei, dar n-au fost fonduri. Timp 20 de ani nu s-a investit nimic in sistemul hidrografic din toata tara, acum sunt fortati sa ia masuri. Eu am fost in teren zilele astea, oamenii ma cunosc in zona si i-am ajutat cum am putut. Am impartit apa si paine si ne ocupam acum de directionarea ajutoarelor„.

Defrisarile sunt de vina. Tot in judetul Neamt este deputat si Emil Bostan, pe zona de munte. In comuna Bicaz Chei, din cauza ploilor abundente s-a produs o viitura care a distrus 100 de gospodarii si anexe, drumul judetean de la Danuc si cel national de la Lacul Rosu. Bostan sustine ca nu a existat niciodata o astfel de situatie in zona si principala cauza care a dus la nenorocirea oamenilor din zona sunt defrisarile masive.

  • Emil Bostan
    Foto: cdep.ro

    Emil Bostan, deputat independent colegiul 8 Neamt- zona Bicaz Chei- Damuc -Tarcău: „Dupa ce s-au defrisat padurile, iar canalele nu au fost intretinute, este inevitabila o viitura de pe versanti. Copacii opreau debitul si vitezea puhoaielor de pe versanti. Ca parlamentar, pana acum am incercat sa atrag fonduri catre zona respectiva, de acum inainte o sa lucram pe un proiect impreuna cu cei de la prefectura, Apele Romane, Romsilva pentru un plan de impadurire si baraje de colmatare. Voi incerca, in calitate de parlamentar, sa fac lobby la Guvern pentru obtinerea de fonduri pentru realizarea acestui proiect.”

Este treaba lor sa se descurce. In judetul Iasi, o persoana in varsta de 76 de ani, din comuna Belcesti, a murit din cauza unei viituri. Au fost afectate puternic localitatile Valea Seaca, Cristesti, Tatarusi-Iorcani, Halaucesti, Siretel, Lespezi, Braiesti, Lungani, Cotnari, Scobinti si orasul Podu Iloaiei. Deputatul PNL de Iasi, Cristian Adomnitei cunoaste situatia din Pascani si sustine ca nenorocirile din zone se datoreaza nefinalizarii lucrarilor la barajul de acumulare pe Valea Siretului. Adomnitei precizeaza ca sarcina pentru a preveni astfel de calamitati este in mana Guvernului pentru ca un parlamentar nu are parghiile necesare de a demara proiecte in acest sens.

  • Cristian Adomnitei
    Foto: Agerpres

    Cristian Adomnitei, deputat PNL, colegiul 7 Iasi, zona- Baltati, Braiesti, Halaucesti, Rachiteni, Sinesti: „In 2008 cu ajutorul ministrului Vosganian s-au demarat lucrarile la barajul de acumulare de la Pascani. Si cand eram ministru am batut Moldova si la inundatiile din 2008 s-au efectuat reparatii la diguri,  stiu foarte bine care sunt problemele. Ca si parlamentar prin proiect de lege sau amendamente la bugetul de stat nu pot sa obtin nici o finantare. Institutia care se ocupa este Apele Romane, ei primesc bani de la Ministerul de Resort si fac investitii. Nu poti sa faci ca si parlamentar amendamente sau proiecte de lege pentru reparatii si intarirea digurilor. Ce putem face este lobby la Ministerul de Resort dar ca deputat al opozitiei nu am nici o sansa la actula guvernare. Este treba lor sa se descurce”.

E problema Guvernului, sa se spele pe cap. Un alt ales uninominal, senatorul PSD de Iasi, Sorin Lazar sustine ca a incercat sa promoveze amendamente la legea bugetului de stat pentru a atrage fonduri in colegiul sau insa i-au fost respinse. Lazar sustine ca Executivul a preferat sa dea bani pentru construirea de scoli si sali de sport in loc sa directioneze fonduri pentru regularizarea raului Siret.

  • Constantin Sorin Lazar
    Foto: Agerpres

    Constantin Sorin Lazar, senator PSD colegiul 2 Iasi zona Belcesti- Cotnari, Orasul Podu Iloaiei-Halaucesti, Lungani, Madarjac, Mircesti, Mogosesti-Siret Rachiteni, Sinesti:„Am avut amendamente la legea bugetului de stat pentru regularizarea raului Siret in zona comunei Alexandru Ioan Cuza si Rachite insa nu au fost acceptate, in schimb au dat bani pentru construirea salilor de sport. Asa functioneaza masina de vot in Parlament. Acum e problema Guvernului, sa se spele pe cap. Au dat bani pentru salile de sport si nu s-a acceptat nimic pentru rezolvarea problemelor in zona. Guvernul sa suporte consecintele”.

  • Florin Constantinescu
    Foto: cdep.ro

    Florin Constantinescu, senator PSD, colegiu 3, Iasi zona Pascani – Tatarusi-Valea Seaca: „Din 2008 am facut interpelari la Guvern, la Ministerul Economiei pentru barajul de acumulare de la Pascani si in 2009 am discutat si cu directorul de la Hidroelectrica pentru a ne comunica care este stadiul lucrarilor. Ministrul Economiei ne-a asigurat ca barajul va fi finalizat in 2013 si ca s-au acordat 160 milioane de euro. Pentru comuna Valea Seaca am discutat cu fostul director de la Apele Romane, am facut lobby pentru proiectul de regularizare insa pana in prezent nu s-a concretizat nimic.”

Oamenii si-au facut case in albia raurilor. In judetul Botosani, sase persoane si-au pierdut viata, iar un adolescent in varsta de 15 ani este dat disparut, sute de locuinte si gospodarii fiind distruse. Din cele sase persoane decedate, una este din comuna Ibanesti, iar celelalte cinci din municipiul Dorohoi. Au fost evacuate persoane din toate localitatile situate in zona raului Jijia, in aval de Dorohoi, din comunele Broscauti, Corlateni, Dimacheni, Ungureni, Dangeni, Trusesti, Albesti, Todireni, Hlipiceni si Rauseni. Cele mai afectate localitati sunt Dorohoi, Bucecea, Sulita, Cristesti, Lunca, Hiliseu Horia, Tudora, Sendriceni, Candesti, Pomarla, Ibanesti, Flamanzi, Varfu Campului.

Deputatul PDL de Botosani, Neculai Rebenciuc da vina pe oamenii care si-au construit casele fara autorizatii chiar in albia raurilor si au defrisat padurile pe care le-au primit de la stat. Rebencic in schimb se lauda ca, pentru localnicii care l-au votat, a reusit sa atraga fonduri de la Guvern pe mai multe proiecte de dezvoltare regionala.

  • Neculai Rebenciuc
    Foto: Agerpres

    Neculai Rebenciuc, deputat PDL colegiul 1 Botosani (zona-Flămânzi, Albeşti, Coşula, Cristeşti, Frumuşica, Hlipiceni, Lunca, Răuşeni, Todireşti, Tudora, Vorona, Prăjeni ):„Ceea ce s-a intamplat acum se datoreaza constructiilor neautorizate pentru ca oamenii si-au facut casele in albia raurilor, si asistam acum la un dezastru. Prin legea 18 s-au dat terenurile inapoi si padurile, iar oamenii au construit masiv si au defrisat. Ca parlamentar, am facut lobby la guvernare pentru orasul Flamanzi, si am reusit impreuna cu autoritatea locala sa obtin o finantare de 7 milioane de euro pe proiect de dezvoltare regionala. De asemenea, am primit finantare de la guvern 13 miliarde lei vechi pentru reparatii scoli si construirea de podete si amenajarea drumurilor comunale, pietruire mai exact. In ceea ce priveste situatia actuala, va asigur ca, pana in prezent, nu am avut probleme. Nu a fost niciodata un debit asa de mare ca acum”.

  • Gheorghe Marcu
    Foto: cdep.ro

    Gheorghe Marcu, senator PSD colegiul 1, Botosani (zona Flamanzi, Dorohoi, Albesti, Cristesti, Frumusica, Hlipiceni, Lunca, Prajeni, Rauseni, Todireni, Hiliseu-Horia, Ibanesti, Leorda, Lozna, Mihaileni, Pomarla, Sendriceni, Vaculesti, Varfu Campului): „Sunt de o saptamana in teritoriu, ma ocup de distribuirea ajutoarelor. Eu consider ca ati pus o intrebare rautacioasa, chiar nesimtita as putea spune. La revedere”. 

  • Liviu Campanu
    Foto: Agerpres

    Liviu Campanu, senator independent, colegiul 2 Botosani (zona- Dangeni, Dobarceni, Durnesti, Hanesti, Mihalaseni, Ripiceni, Avrameni, Concesti, Cordareni, Cotusca, Draguseni, Mileanca, Mitoc, Hudesti, Paltinis, Radauti-Prut, Viisoara, Vornicen): „Am avut proiecte venite din partea primariilor, care prevedeau trei lucrari pentru regularizarea cursului de pe Prut pe anumite zone. Am facut amendamente la bugetul de stat si am facut lobby, interpelari la Guvern, insa fara nici un rezultat. Finantarea acestor lucrari costa foarte mult, nu au fost bani si s-a preferat sa se aloce fonduri pentru reparatii de scoli sau construirea caminelor culturale, care implica finanatare mai mica decat o regularizare de rau. Procedura de care dispune un parlamentar este doar lobby-ul, care nici macar nu este prevazut in lege. Va spun, ca parlamentar, este foarte dificil sa lucrezi cu autoritatile de la centru, si de multe ori esti privit cu suspiciune ca initiezi proiecte pentru rudele de la nivel local. Chiar daca partidul meu este la guvernare, exista o foarte proasta colaborare cu centrul si nu pot sa spun ca din cauza ministrilor, pentru ca, de multe ori, acestia nici nu sunt informati. Eu ajut cum pot, meseria mea de baza este medic si fac voluntariat. Oamenii din colegiu ma cunosc, si stiu ca fac ce pot pentru ei”.

Lipsa educatiei civice e de vina. In judetul Suceava, aproape două mii de gospodării au fost inundate şi aproape 300 de persoane au fost evacuate din calea apelor, 4.190 de hectare. Au fost afectate localitatile Vicovu de Sus, Voitinel, Putna, Gura Putnei, Frăţăuţii Noi, Marginea, Suceviţa. Senatorul de Suceava, Tiberiu Prodan, fost director la Apele Romane, e de parare ca problema nu este in mainile alesilor, ci mai degraba in lipsa educatiei civice la cetateni.

  • Tiberiu Aurelian Prodan
    Foto: Agerpres

    Tiberiu Aurelian Prodan, senator independent, colegiul 4 Suceava (zona Radauti, Vicovu de Sus, Putna, Straja, Sucevita, Ulma, Vicovu de Jos, Voitinel, Fratautii Noi, Zamostea, Zvoristea): „Problema cea mai mare este lipsa de informare a oamenilor si educatia. Oricate initiative legislative ai face, si oricati bani ai baga in diguri, regularizarea raurilor si baraje de acumulare, nu vom putea face fara o educatie civica si o informare corecta a populatiei. Construirea in albiile raurilor, infundarea santurilor, a rigolelor, a canalelor  care directionau apa de pe versanti scatre rauri, astea sunt principalele probleme. La cat debit au avut Prutul si Siretul, puteam sa avem diguri si baraje performante, nu ar fi facut fata. Autoritatile locale i-au lasat pe oameni sa construiasca unde era interzis, si au lasat in paragina santurile care colectau si transportau suvoaiele. Eu, ca parlamentar in colegiul meu, am discutat cu oamenii, i-am informat pentru respectarea normelor necesare. Din pacate, situatii de genul asta vom mai avea in anii urmatori, pentru ca mentalitatea oamenilor, si implicit sistemul, se schimba foarte greu. In Parlament, am sustinut si am votat pentru construirea barajului de acumulare de la Pascani”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro