Ce au promis primarii in campania electorala din 2012 si ce au facut. Ep. 1 – Andrei Chiliman – Primaria sectorului 1
In iunie 2012, Andrei Chiliman a castigat al treilea mandat de primar al Sectorului 1 fiind ales cu 74.26% dintre alegatori. A primit voturile bucurestenilor promitand in campania electorala ca va termina de reabilitat toate blocurile din sector, va extinde programul de reabilitare la case si va implementa energii alternative la spitalele, scolile si gradinitele din Sectorul 1. Pana la finalul anului 2015, Primaria sectorului 1 a reabilitat termic 810 blocuri, in executie fiind alte 201 blocuri. Au mai ramas de reabilitat 266 de blocuri. In ce priveste extinderea programului de reabilitare termica la case si programul cu energie alternativa pentru institutiile publice, acestea s-au impotmolit pe parcurs, ramanand la stadiul de promisiune.
Chiliman nu a apucat sa isi termine mandatul, el fiind urmarit penal de DNA intr-un dosar de coruptie si suspendat din functie in iunie 2015. Potrivit procurorilor, Chiliman si complicii sai ar fi incasat ilegal aproape 10 milioane de euro, din atribuirea unor contracte de reabilitare a blocurilor din sectorul 1 unor firme agreate.
Ce a promis Andrei Chiliman in 2012:
– va continua reabilitarea termica a blocurilor in ritm accelerat, cu resurse de la bugetul local si cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Numai in 2012 acesta isi propune sa reabiliteze 336 de blocuri, iar in doi ani si jumatate sa termine de reabilitat toate blocurile din sector.
– va „incerca sa gaseasca formula legala astfel incat, pe actuala lege, Primaria sa poata prelua macar o parte din cheltuielile proprietarilor de case cu auditarea energetica a locuintei si cu proiectarea lucrarilor de reabilitare termica a acesteia. „Voi promova proiectul de lege care elimina discriminarea dintre proprietarii de apartamente la bloc si proprietarii de case si permite Primariei Sectorului 1 sa se implice in sustinerea financiara a reabilitarii termice a caselor. Pentru sustinerea acestui proiect au semnat peste 30.000 de bucuresteni din Sectorul 1. Voi face presiuni asupra guvernantilor si a parlamentarilor astfel incat acest proiect sa fie adoptat pana la sfarsitul anului 2012”, se arata pe blogul de campanie a candidatului.
– va implementa energii alternative la spitalele, scolile si gradinitele din Sectorul 1, cu fonduri europene si cu bani de la bugetul local. Termen de incepere: anul 2014. Termen de finalizare: anul 2016.
– va promova „Legea eficientei energetice”, prin care sa li se permita primariilor lansarea si aplicarea proiectelor de utilizare a energiilor alternative. Termen: anul 2013.
– va implementa proiectul „Sectorul 1 – alternativa energetica 2020”. Termen de lansare: anul 2015.
– va crea un fond special al primariei destinat implicarii financiare in costurile de proiectare si montaj al pompelor de caldura, precum si al panourilor solare ori fotovoltaice pentru proprietarii de case. Preluarea celei mai mari parti a costurilor de proiectare, montaj si achizitie ale pompelor de caldura si ale panourilor solare pentru proprietarii de apartamente in blocuri.
Ce a facut:
Primaria Sectorului 1 a reabilitat pana in prezent 810 blocuri, urmand a intra in etapa de executie alte 201 blocuri, ramanand de reabilitat alte 266 de blocuri, potrivit datelor furnizate de Primaria sectorului 1 la finalul anului 2015.
Din 2007 pana in 2013, Primaria sectorului 1 a reabilitat circa 500 de blocuri cheltuind aproximativ 150 de milioane de euro. Aceste fonduri provin de la bugetul local si dintr-un credit contractat de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 125 milioane de euro. Creditul este rambursabil in 20 de ani, cu o perioada de gratie de 4 ani.
Pentru finalizarea programului de reabilitare termica, Primaria Sectorului 1 a semnat, la sfarsitul lunii iulie 2014, un nou acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 136,5 milioane de euro. Desi HotNews.ro a solicitat in mai multe randuri sumele cheltuite pentru reabilitarea blocurilor, primaria nu a furnizat niciodata o cifra clara. „In Sectorul 1, media costurilor de reabilitare termica este de 60 euro/metru patrat, costuri care se inscriu in media nationala stabilita de minister (55 euro/metrul patrat + TVA aferent lucrarilor de baza, adica 68,2 euro/metrul patrat -inclusiv TVA). Acest cost difera de la un imobil la altul in functie de tipul blocului (materialele folosite la construirea imobilului, regimul de inaltime, tipul de acoperis, tipul de sistem de incalzire), anul constructiei, suprafata desfasurata a imobilului etc”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria sector 1 la solicitarea HotNews.ro.
Nici in ceea ce priveste firmele carora au fost atribuite contractele pentru reabilitarea termica a blocurilor, primaria de sector nu a fost prea transparenta. Din cele circa 800 de blocuri reabilitate pe site-ul de licitatii publice au fost afisate doar cateva contracte – 26 la numar. Citeste aici mai mult. http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20242217-cati-bani-cheltuit-primarul-andrei-chiliman-reabilitarea-termica-blocurilor-firme-luat-contractele.htm
In ceeea ce priveste extinderea programului de reabilitare termica la case, acesta s-a blocat pe traseu. La fel si programul care viza implementarea de energii alternative in institutiile publice. In 2015 s-au prevazut chiar bani in bugetul local pentru realizarea unui proiect pilot, insa dupa suspendarea primarului nu s-a mai intamplat nimic.
In afara de cele cateva promisiuni facute in campania din 2012, in cele trei mandate, Andrei Chiliman a implementat cateva proiecte importante si benefice pentru sector:
– introducerea de sensuri unice pe strazile secundare si amenajarea de locuri de parcare;
Programul de introducere a sensurilor unice pe strazile secundare din Sectorul 1 a fost demarat la sfarsitul anului 2007. Pana in acest moment, Primaria Sectorului 1 a introdus sensuri unice pe o treime din strazile secundare din zonele Nicolae Titulescu, Calea Grivitei, Bulevardul Ion Mihalache, Buzesti, Aviatiei, Bulevardul Expozitiei, Cartierul Baneasa, Dorobanti, Floreasca si Romana. Pe langa fluidizarea traficului, prin introducerea sensurilor unice, Primaria Sectorului 1 a creat peste 100.000 de noi locuri de parcare.
– modernizarea creselor, gradinitelor si scolilor din sector;
– consolidarea institutiilor publice din sector;
Primaria Sectorului 1 anunta inca din 2015 ca a finalizat lucrarile de consolidare la toate cele 30 de unitati de invatamant din sector care prezentau risc seismic, program inceput in 2014. Totodata, a anuntat ca si lucrarile de consolidare la spitalele din aceasta zona administrativa se apropie de final. Din 2004 pana in prezent, in cadrul Programului „Prioritate pentru viata!”, Primaria Sectorului 1 a finalizat lucrarile de consolidare la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri, la Corpul B al Spitalului Clinic „Sfanta Maria”, la cladirea Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davilla”, la corpurile B si C din cadrul Spitalului de Obstretica-Ginecologie „Filantropia”, precum si la cladirea Ambulatoriului din cadrul aceluiasi spital. Totodata, administratia locala a mai adus la coeficientul optim de asigurare seismica si corpul A al Spitalului de Urgenta „Floreasca”, corpul G al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, precum si corpul B al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice.
Au mai ramas de consolidat Sectia de Anatomie Patologica de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” si la Sectia Medicala 2 de la acelasi spital.
De asemenea, administratia locala a pus in siguranta cele doua sedii administrative care necesitau consolidare: imobilul situat in Piata Amzei nr. 13, finalizat si redat circuitului public in anul 2012 si sediul administratiei locale din Bd. Banu Manta nr. 9.
– program pentru sterilizarea gratuita la caini si pisici;
Administratia locala a Sectorului 1 a deschis, inca din vara anului 2008, doua Centre de Asistenta Sanitar-Veterinara Sociala: unul situat in strada Pajurei nr. 13 si cel de-al doilea in strada Garlei nr. 2, unde locuitorii acestei zone administrative isi pot steriliza gratuit animalele de companie. De la deschiderea celor doua centre veterinare, peste 5000 de caini si pisici au fost sterilizati gratuit in cadrul acestui program demarat de Primaria Sectorului 1. Primaria Sectorului 1 continua programul de sterilizare gratuita a animalelor de companie. Sterilizarea cainilor si declararea cainilor a devenit obligatorie de la inceputul anului 2015.
– ridicarea masinilor parcate nergulamentar;
Primaria sectorului 1 a inceput in 2009 sa ridice masinile parcate neregulamentar si a continuat aceasta activitate si dupa 2012, cand inaintea alegerilor locale o parte dintre primarii de sector din Bucuresti au renuntat. Masinile au fost ridicate pana in mai 2015 cand Inalta Curte a stabilit ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament.
Desi au existat mai multe controverse legate de taxa de recuperare a masinilor (initial 833 lei, apoi 350 lei plus TVA), de firma care presta aceasta activitate si de anumite abuzuri comise de angajatii societatii, in principiu, aceasta masura disciplina soferii care acum parcheaza unde au chef (pe trotuar, pe trecerea de pietoni, pe linia de tramvai, in statia de autobus) fara sa fie sanctionati.
– locuinte sociale pentru evacuatii din imobilelele retrocedate;
In perioada 2009-2012 s-au construit noua blocuri cu circa 414 apartamente in zona Odai, acestea fiind date in folosinta, drept locuinte sociale persoanelor evacuate din imobilele retrocedate.
In plus, Chiliman a cerut de mai multe ori Ministerului Mediului sa exproprieze cei 5000 mp din parcul Bordei, ramasi proprietate privata, si chiar a obtinut o hotarare in instanta prin care institutia este obligata sa recupereze parcul. Acesta a cerut chiar in instanta amendarea premierului si a ministrului Mediului cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de intarziere in aplicarea hotararii judecatoresti care obliga Guvernul sa redea Parcul Bordei bucurestenilor.
Totodata, Primaria Sectorului 1 a obtinut in instanta suspendarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din septembrie 2014, care permitea distrugerea gradinii „Micul Versailles”, situata pe Soseaua Kiseleff, la nr. 45, si construirea pe acest amplasament a unui ansamblu de blocuri.
Bile negre: Chiliman, urmarit penal de DNA pentru fapte de coruptie in trei dosare
1. Andrei Chiliman a fost retinut de procurorii DNA pe 18 iunie 2015, fiind acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, in forma continuata. Procurorii au dispus urmarirea penala si fata de Vlad Moisescu, un apropiat al lui Chiliman, Ioana Costescu, consilier personal al edilului, si Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti.
DNA sustine ca inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei si interfata lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primariei Sectorului I Bucuresti), Chiliman Andrei Ioan si Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.
DNA mai arata ca banii primiti de la companiile care castigau contracte cu Primaria Sectorului 1 au fost impartiti intre suspectii Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei si PNL Sectorul 1 in urmatoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.
Chiliman si complicii sai, sustin procurorii, ar fi incasat ilegal aproape 10 milioane de euro, din atribuirea unor contracte de reabilitare a blocurilor din sectorul 1 unor firme agreate.
Din cauza acestui dosar, Chiliman a fost suspendat din functie in iunie 2015.
2. Andrei Chiliman a fost trimis in judecata, pe 6 octombrie, de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, intr-un alt dosar, in care este acuzat de abuz in serviciu, in legatura cu eliberarea unei autorizatii de functionare pentru o terasa. Procurorii il acuza pe Chiliman ca, la data de 16 octombrie 2014, primarul sectorului 1, Petrica Marius Ionescu si Georgiana Constantina Derdene, in exercitarea atributiilor de serviciu, au emis o autorizatie de functionare pentru o terasa amplasata pe teren proprietate privata, prin care s-a autorizat ca o societate comerciala sa desfasoare activitate de alimentatie publica in unitatea tip terasa, cu incalcarea Hotararii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 181/28.11.2013, care stabileste regulamentul de functionare al unitatilor de alimentatie publica. Procurorii sustin ca autorizatia a fost eliberata de Chiliman fara acordul unora dintre vecinii perimetrali direct afectati, desi cunostea opozitia ferma si explicita a acestora.
In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Petrica Marius Ionescu, director executiv al Directiei Utilitati Publice din cadrul Primariei Sector 1, si Georgiana Constantina Derdene, sef serviciu in cadrul Serviciului Utilitati Publice din cadrul Primariei Sector 1 Bucuresti.
3. Din decembrie 2015, primarul suspendat al sectorului 1, Andrei Chiliman, este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un nou dosar, in care este acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si complicitate la distrugere. Chiliman este acuzat de procurori ca a dat ajutor unei persoane interesate sa distruga, in perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, constructiile monument istoric, anexe ale Palatului Stirbei, situat in centrul municipiului Bucuresti. Actiunea de demolare a pus in pericol Palatul Stirbei (monument istoric) si vestigiile subterane care, astfel, au fost si ele distruse.
„Ajutorul a constat in aceea ca suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscand ca Primaria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta si ca actul incalca dispozitiile legale, certificatul de urbanism pentru desfiintarea constructiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat si in aceea ca a semnat, cunoscand ca Primaria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta si ca actul incalca dispozitiile legale, autorizatia de desfiintarea constructiilor nr. 90/04V/2891/08, arata DNA”, potrivit procurorilor.
Scandalul cu sediul primariei
Lucrarile de consolidare la sediul din Banu Manta nr. 9 au inceput in 2007, banii provenind dintr-un grant obtinut de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului de la Banca Mondiala pentru consolidarea monumentelor istorice din Bucuresti. Valoarea acestora s-a ridicat la circa 6 milioane de euro, fiind executate de firma Rotary Constructii.
In 2012, Primaria sectorului 1 a scos la licitatie si lucrarile de reamenajare a sediului, iar licitatia a fost atribuita tot firmei Rotary Constructii pentru suma de circa 20 milioane lei, insa lucrarile au fost blocate timp de aproape 2 ani din cauza contestarii licitatiei. Lucrarile au fost finalizate in 2015.
Din 2009 insa, pentru finalizarea lucrarilor de consolidare si demararea celor de renovare, angajatii Primariei sector 1 s-au mutat intr-o cladire de birouri inchiriata de pe Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 9-13.
Astfel, din 2009 pana in 2011, institutia a platit firmei P.C. Management & Consulting SRL, proprietarul cladirii, o cladire de circa 90.000 euro pe luna. In 2011, contractul a fost renegociat, iar chiria a scazut la circa 70.000 euro/luna (15 Euro/mp pentru cei circa 4.6000 mp). In 2013, pretul chiriei a scazut din nou, ajungand pana la 13 euro/mp. In total, in anii care a stat cu chirie, Primaria a platit acestei firme circa 5 milioane de euro. Potrivit informatiilor aparute in presa, firma apartine unui apropiat al lui Voiculescu: Corneliu Pascu, fost senator din partea Partidului Conservator, fost coleg in alianta USL cu Andrei Chiliman.
Afaceri cu flori si gunoi
Pe 13 martie 2013, Administratia Domeniului Public Sector 1, aflata in subordinea Primariei sector 1, condusa de Andrei Chiliman, a incheiat un acord-cadru pe 4 ani in valoare de 387 milioane lei pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi din sector. Contractul a fost atribuit prin licitatie asocierii: Triumf Gardening (lider), Geca PM Impex, Compania Romprest Service, Garden Center Grup, Maxi Design Construct.
La sfarsitul anului 2012, ADP Sector 1 a mai semnat un acord cadru pentru toaletarea arborilor din sector in valoare de circa 12 milioane de lei cu firma Geca PM Impex.
In plus, in sectorul 1 al Capitalei, Compania Romprest a castigat in 2007 licitatie pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului, contractul fiind incheiat pe 25 de ani, iar valoarea acestuia este de 450 milioane euro fara TVA.
Primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi, potrivit unui audit al Curtii de Conturi.
Din aceasta suma, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement din subordinea Primariei Capitalei a cheltuit 260 milioane lei, Primaria sector 1 – 354 milioane lei, Primaria sector 2- 232 milioane lei, Primaria sector 3 – 914 milioane lei, Primaria sector 4 – 552 milioane lei, primaria sector 5 – 88 milioane lei, iar Primaria sector 6 – 311 milioane lei.
Printre achizitiile impresionante facute la sectorul 1, Curtea de Conturi a descoperit ca institutia a cumparat balansoare cu 12.750 lei si jucarie pe arc cu 11.500 lei.