Sari direct la conținut

Ce doresc românii să știe atunci când își cumpără un apartament

Smile Media
Ansamblu rezidential, Foto: Aqua City
Ansamblu rezidential, Foto: Aqua City

​​Piața imobiliară din România a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând în 2019 cel mai mare avans din UE la nivelul lucrărilor de construcții. Dinamica pieței a încetinit însă în luna aprilie a acestui an când, pe fondul pandemiei de coronavirus și a stării de urgență, au reînceput discuțiile legate de o eventuală criză a sectorului imobiliar.

În luna iunie, odată cu primele semne de relaxare, au apărut și primele semne de redresare. În acest context, Bucureștiul pare că rămâne vârful de lance al tranzacțiilor imobiliare, indiferent de turbulențele din piață. În cele trei luni de criză sanitară aici s-au vândut 22.260 de imobile, cu nici 200 mai puține față de anul trecut.

Cifrele îi determină pe experții din domeniu să estimeze că, în ciuda pandemiei de COVID-19, sectorul rezidențial își va păstra dinamica pozitivă și în 2020-2021.

O dinamică interesantă cunoaște și profilul cumpărătorului în această perioadă: aceștia își investesc banii cu mai mare grijă, sunt mai educați și se informează mai temeinic înainte de a face o achiziție. O cercetare omnibus, realizată de iSense Solutions în luna octombrie la comanda Aqua City, arată principalele aspecte la care românii sunt atenți înainte de a cumpăra un apartament, pe care le detaliem în continuare.

Românii sunt în primul rând interesați să verifice documentația tehnică a unui imobil, atunci când intenționează să cumpere un apartament.

Studiul citat arată că pentru cumpărătorul român este foarte importantă verificarea documentelor juridice, precum: certificat de urbanism, autorizație de construire, proces verbal de recepție, extras de carte funciară. O documentație conformă cu legile în vigoare, prezentată în mod transparent de către dezvoltator, îl face pe viitorul proprietar să înlăture suspiciunile și să semneze pentru cumpărarea imobilului. În ultimii ani, piața este mai educată, cu consumatori mai informați, care nu sunt dispuși să-și riște economiile prin tranzacții nesigure.

Pe locul al doilea în preocupările românilor se află informațiile despre stadiul construcției

Pe lista de interese a cumpărătorului român sunt și data la care se va finaliza construcția și termenul de predare a apartamentului. Achiziția unui apartament într-un ansamblu aflat foarte aproape de finalizare sau finalizat este preferat de mulți cumpărători, pentru că dă posibilitatea de mutare foarte rapidă. Cu toate acestea, experții imobiliari atrag atenția asupra beneficiilor proiectelor în construcție, care vin cu prețuri mai avantajoase. Cumpărătorii sunt foarte atenți la aceste detalii pentru a-și planifica atent resursele.

Cu toate că în perioade de criză aspectele financiare sunt, de obicei, cele care primează, prețul apartamentului se situează pe locul al treilea in informațiile pe care românii le solicită de la un dezvoltator

Studiul citat arată că prețul rămâne unul dintre factorii importanți, dar nu neapărat cheie, în decizia de cumpărare a unei locuințe. Astfel, românii caută posibilitatea de a negocia prețul final sau alternative de finanțare pentru apartament. O parte dintre dezvoltatori oferă reduceri în funcție de avansul oferit, dar și posibilitatea de a plăti apartamentul prin rate la dezvoltator.

Ansamblul Aqua City, situat în zona de N-V a Bucureștiului, în sectorul 6, lângă Lacul Morii, este un exemplu în acest sens. Pe lângă avantajul spațiului locativ mai mare față de media complexelor rezidențiale din București, prețurile încep de la 900€/mp construit pentru apartamentele achiziționate până la 31 octombrie 2020. Asta înseamnă o reducere de până la 20% față de prețul mediu pe metru pătrat util de locuințe noi și vechi din București, care este în jur de 1.450€.

Facilitățile ansamblului rezidențial

Românii pun accent și pe facilitățile puse la dispoziție de complexul rezidențial pe care îl aleg. De aceea, tot mai mulți dezvoltatori vor include în proiectele lor spații comune de petrecere a timpului liber cât mai variate: centre SPA, săli de fitness sau kinetoterapie, rasteluri pentru biciclete, stații de încărcare pentru vehicule electrice, locuri de joacă pentru copii, terenuri de tenis și minifotbal, piste de alergat sau de biciclete. Totodată, pentru a se adapta nevoilor în schimbare cauzate de pandemie, aceștia au gândit soluții precum spații de co-working sau grădinițe pentru copii în interiorul ansamblurilor rezidențiale.

Calitatea materialelor folosite

Un alt aspect la care sunt atenți viitorii proprietari este reprezentat de calitatea materialelor de construcție. Acestea sunt analizate cu mare grijă de potențialii cumpărători, care se uită la detalii precum: tipul de structură de rezistență, zidăria interioară și exterioară termoizolantă sau existența unui certificat energetic clasa A. La fel de importanți sunt și furnizorii aleși de dezvoltator pentru finisajele interioare sau exterioare.

Criteriile care îi preocupă mai puțin pe români atunci când decid să achiziționeze un apartament sunt: care este randamentul proprietății la închiriere și câte apartamente s-au vândut până acum în bloc sau ansamblu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro