Sari direct la conținut

CE: Economia Romaniei va creste cu 1,5% in 2011

HotNews.ro

Economia Romaniei se va contracta cu 1,9% in acest an, insa va reveni pe plus in 2011, cand Produsul Intern Brut (PIB) va creste cu 1,5%, se arata in prognoza de toamna a Comisiei Europene. In prognoza anterioara, publicata in luna mai, CE estima ca economia Romaniei va creste cu 0,8% in 2010 si cu 3,5% in 2011.

Comisia Europeana se asteapta in noul raport la o imbunatatire a deficitului public, de la 8,0% din PIB in 2010 si 7,4% din PIB in 2011 cat se estima in prognoza de primavara, la 7,3% din PIB in acest an si 4,9% din PIB in 2011.

In ceea ce priveste inflatia, analistii institutiei se asteapta ca aceasta sa scada la 5,5% in 2011, de la 6,1% in acest an. Aceste cifre sunt mai mari decat cele prezentate in prognoza de primavara, cand se estima ca preturile de consum vor creste cu 4,3% in acest an si cu 3,0% anul viitor.

O imbunatatire se va observa si in cazul ratei somajului, care va scadea la 7,4% in 2011, de la 7,5% in 2010.

CE arata ca relansarea va continua la nivelul Uniunii Europene. PIB-ul urmeaza sa creasca cu aproximativ 1,7% in 2010-2011 si cu circa 2% in 2012. Rezultatele obtinute in acest an au fost mai bune decat cele preconizate, de aceea cresterea anuala din 2010 a fost revizuita simtitor in sus in comparatie cu previziunile din primavara.

Cu toate acestea, in ciuda contextului international mai relaxat si a inceperii consolidarii bugetare, activitatea economica va fi mai moderata spre sfarsitul anului si in 2011, pentru a se intensifica din nou in 2012, pe fondul cresterii cererii din sectorul privat. Pe masura ce relansarea economica se face simtita in UE, conditiile de pe piata muncii urmeaza sa se imbunatateasca treptat in perioada analizata in previziuni, la fel si situatia bugetara, se mai arata in documentul CE.

„Relansarea economica a inceput sa se faca simtita. Perspectivele de imbunatatire a situatiei locurilor de munca din Europa in anul care urmeaza sunt incurajatoare. Deficitele publice incep sa scada, datorita masurilor de consolidare aplicate si reluarii cresterii. Insa aceasta relansare nu este uniforma, si multe state membre trec in acest moment printr-o perioada dificila de ajustare. Continuarea cu fermitate a consolidarii bugetare si a politicilor de stimulare a cresterii este esentiala pentru a oferi o baza solida cresterii sustenabile si locurilor de munca”, a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro