Ce găsești într-o vacanță în România și nu este în altă parte? Influencer de travel: „Prețurile serviciilor premium sunt mult mai mici decât cele din străinătate de același nivel”
Mai mulți experți și influenceri specializați în turism au răspuns la întrebarea HotNews.ro „Ce găsești în România în materie de vacanțe și nu găsești în altă parte?” Iată care au fost răspunsurile acestora.
În luna martie a acestui an s-a întâmplat să aleg să fac un concediu cu familia într-o destinație deloc exotică și la doar trei ore de condus de București. Este vorba de satul Peștera din comuna Moieciu.
Am ajuns aici la un micuț wellness retreat unde se vorbea mai multă engleză decât română, dat fiind că erau mai mulți străini cazați, iar în cele câteva zile condițiile s-au dovedit a fi mult peste așteptările noastre.
Peisajele și împrejurimile au fost și ele de-a dreptul spectaculoase. Ne-am simțit ca și când, după trei ore de condus, am fi ajuns într-un sat din Elveția, iar cazarea și mâncarea avea prețuri de România.
Este, poate, o comparație exagerată, dar încărcați de prejudecăți și de multe alte experiențe mai puțin plăcute de prin alte destinații din țară, am fost mai mult decât plăcut surprinși de întreaga experiență.
Am promis că vom reveni aici pentru a ne bucura din plin de ce are de oferit întreaga zonă și satele din jur, despre care ni s-a spus că ar fi cel puțin la fel de frumoase.
Peștera, Moeciu. FOTO: Gruia Dragomir/ HotNews.ro
Cu aceste lucruri în minte și fără să fiu încercat de un fals patriotism, am fost sigur că sunt multe alte locuri la noi în țară în care-ți poți face un concediu cel puțin la fel de frumos ca în alte destinații turistice din afară și la un preț mai bun.
Așa că am vrut să aflu mai multe pe acest subiect de la experți în domeniu, dar și care este părerea lor despre ce are de oferit România și nu găsești în străinătate.
„Comparativ cu alte destinații populare, România poate oferi o experiență de călătorie mai accesibilă din punct de vedere financiar”
Andreea Zodie, fondatoarea agenției de turism BYE BYE Travel, îmi spune că în general România este preferată de turiștii care au un buget redus, care au familii cu copii mici și nu se încumetă încă să plece departe, dar și de către turiștii care beneficiază de vouchere de vacanță.
„În ceea ce privește oferta turistică, România se diferențiază printr-o varietate de destinații balneare situate în diverse locații de pe suprafața țării. O altă atracție este dată de satele tradiționale românești, în jurul cărora s-au format destinații turistice, cum sunt Viscri, Măgura sau Săpânța”, spune Andreea.
Tot ea spune că ar recomanda România ca destinație turistică în primul rând datorită diversității peisajelor. „Practic, într-un concediu de două săptămâni prin România, te poți bucura de o varietate uimitoare de peisaje naturale, de la munți spectaculoși și chei adânci, la deltă, plaje și lacuri pitorești.
- Citește și: 5 conace din România pe care să le vizitezi
Alt punct forte este dat de patrimonial istoric bogat, inclusiv castele și cetăți medievale impresionante, de care se leagă povești și legende fascinante”, completează Andreea.
Un alt lucru deloc de trecut cu vederea pe care România îl oferă spre deosebire de alte destinații turistice este costul mai mai accesibil.
„Comparativ cu alte destinații turistice populare, România poate oferi o experiență de călătorie mai accesibilă din punct de vedere financiar. Prețurile pentru cazare, mâncare și transport fiind în general mai scăzute decât în alte țări.”
Andreea ne oferă și câteva recomandări de destinații spectaculoase din România. „Ceahlău și Bicaz. Munții Ceahlău, denumiți și „Muntele Sacru al României”, oferă peisaje muntoase impresionante și trasee de drumeții spectaculoase. Tot în apropiere se află Cheile Bicazului, un defileu spectaculos în Munții Hășmaș.
Situate în Munții Banatului, Cheile Nerei oferă peisaje spectaculoase și cascade pitorești. Puteți explora canioanele adânci, puteți face drumeții prin păduri virgine și puteți ajunge la cascadele Beușnița și Bigăr. Această zonă este ideală pentru cei care caută aventură în natură și peisaje impresionante”.
„Poți găsi la noi și un colț de Bali și un colț de Maldive”
Călător în Bascheți la Vulcanii Noroioși. FOTO: Arhiva personală
Laura Vereha și Sebastian Secan sunt inițiatorii proiectului Călător în Bascheți, unul dintre cele mai cunoscute bloguri de călătorii din România, cu peste 1.500.000 de urmăritori, în total, pe social media.
Laura e de părere că România este, mai întâi de toate, autentică, pentru că mai avem încă tradiții vii și mâncare cu gust, mai avem zone sălbatice și sate de vis care așteaptă să fie luate la pas.
„În ultimii ani, oferta turistică a României s-a dezvoltat foarte mult, au apărut proiecte turistice care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din străinătate: poți găsi la noi și un colț de Bali și un colț de Maldive sau piscine infinity, căsuțe în copac, glampinguri premium, experiențe de aventură. Contrar opiniei generale, prețurile acestor servicii premium sunt mult mai mici decât cele din străinătate de același nivel”, mai spune Laura.
Sebastian spune și el că aude des că în România e mult mai scump decât în străinătate și e adevărat că sunt și unele locuri care practică prețuri nejustificate.
„Dar, la noi, găsești oferte turistice pentru toate buzunarele. Să vă dăm un exemplu concret, găsești în Maramureș, chiar și în high season, cazare cu 150 de lei pentru două persoane, pe noapte, într-o pensiune tradițională și masă în regim de demipensiune, cu 85 de lei de persoană, cu bucate din gospodăria proprie. Porțiile nu sunt mici, ba chiar pe saturate.”
Tot el e de părere că România îți oferă diversitate și dincolo de autenticitatea pe care o apreciază mai mult străinii.
„Poți găsi o destinație multisezonieră, de vizitat în toate cele patru anotimpuri. Și mai e ceva. Călătorind în România faci un turism sustenabil. Simțim cu toții efectele încălzirii globale și este important să călătorim cât mai aproape de casă, astfel încât să avem un impact cât mai mic asupra mediului.
Asta nu înseamnă că noi nu călătorim în străinătate, însă, în vremuri ca acestea, trebuie să fim mult mai atenți la mediul în care trăim.
Atunci când mergem cu avionul, plătim, prin donație, către companiile aeriene o sumă modică pentru emisiile de carbon, rezultate din greutatea bagajelor. Susținem companiile care au aceste programe de sustenabilitate.”
Laura ar recomanda oricărui român să-și facă concediul în țară pentru că ar avea colțul de rai chiar la el acasă, cu tot ce și-ar putea imagina: locuri instagramabile, mare, deltă, munte, sălbăticie și aer medieval, așa cum nu mai găsești nicăieri în lume.
Sebastian spune și el că românii sunt ospitalieri, iar acest lucru nu este doar un mit.
„Am fost și noi de multe ori în străinătate, iar străinii nu au aceeași căldură, nici nu interacționează cu tine și nu te fac chiar să te simți binevenit. În România, oamenii și omenia sunt punctele noastre forte. Noi avem suflet.”
Îi rog să ne ofere și câteva recomandări mai speciale de la noi din țară. Laura indică imediat Ținutul Buzăului, intrat, anul trecut, în Patrimoniul UNESCO.
„Am descoperit aici obiective turistice unice în Europa: Platoul Meledic, un munte imens de sare care se întinde pe câteva hectare, un loc mai puțin știut de o frumusețe rară.
Orașul Carei este o altă destinație potrivită pentru vară. Ce veți găsi aici: Castelul Karolyi, un ștrand cu ape termale și beneficii pentru turiști: dacă te cazezi aici o singură noapte, ai intrare gratuită la castel și reduceri la ștrand, restaurante și cafenele.”
Sebastian indică Apusenii de Bihor și Cluj care stau, cumva, în umbra celor de Alba.
„Aici găsești case tradiționale restaurate în care te poți caza, piscine infinity încălzite și iarna, poți face via ferrata, rafting, expediții în peșteri. Sunt multe cătune readuse la viață de tineri, care au crezut în aceste proiecte turistice: Cătunul Munteni, Bălnaca, Mărgău.”
„Există încă stațiuni cu prețuri avantajoase atât pentru un city break, cât și pentru o vacanță de mai multe zile”
Aer de vacanță, este proiectul Andrei și a lui Andrei, doi influenceri de travel și planificatori de vacanțe. Pe Instagram ei sunt urmăriți de peste 180 de mii de oameni.
Andra și Andrei sunt de părere că în România încă găsești locuri ascunse, nedescoperite și care nu sunt deja mainstream și pline de turiști sau promovate masiv în social media.
„România se deosebește de alte destinații prin autenticitatea ei. În ceea ce privește ce găsești aici și nu în străinătate, ne putem referi la prețuri. Există încă stațiuni cu prețuri avantajoase atât pentru un city break, cât și pentru o vacanță de mai multe zile.
Am recomanda oricui să-și facă concediul sau vacanțele în România în primul rând pentru că trebuie să își cunoască țara, tradițiile și locurile pitorești. Țara noastră este diversă, cu locuri de vis, obiceiuri diferite în funcție de specificul zonei și oameni frumoși oriunde ai merge”, spun cei doi influenceri de travel.
Ca recomandări ei indică în primul rând Colibița:
„Acolo am întâlnit oameni dragi nouă și o oază de relaxare. Se spune că aici ar fi cel mai curat aer din România. Un alt loc ascuns demn de vizitat este orașul castel, numit Carei.
Este un oraș mic, cochet, curat, cu prețuri mici și multe lucruri de făcut. Crucea, județul Suceava, la poalele munților Rarău, pe Valea Bistriței, este o stațiune cu puține locuri de cazare, neturistică, dar pe parcursul verii aici poți face rafting pe râu, ai parte de un traseu superb numit Transrarău, poți face drumeții Pietrele Doamnei și te poți bucura de o panorama frumoasă la Piatra Șoimului”, completează Andra și Andrei