Ce îmbunătățiri va aduce mediului inițiativa Comisiei Europene privind produsele durabile și cum va contribui aceasta la trecerea către economia circulară
- Redactia Hotnews
Este din ce în ce mai evidentă nevoia de a convinge consumatorii și producătorii din toate industriile de necesitatea adoptării sustenabilității, mai ales când vorbim despre produsele de consum. În acest sens, în martie 2022, Comisia Europeană a lansat o inițiativă prin care să se asigure că produsele introduse pe piața UE devin mai durabile. Vorbim pe larg pentru a afla mai multe despre acest subiect cu Andreea Abălaru, consultant de mediu la Stratos Management.
Ce înseamnă concret Inițiativa pentru produse durabile ?
Andreea Abălaru: Inițiativa privind produsele sustenabilestabilește reguli care să-i determine pe producători să devină mai responsabili, astfel încât aceștia să ofere produse reutilizabile, reciclabile și eficiente din punct de vedere energetic. Se ține cont de întregul ciclu de viață al unui produs, de la extragerea materiilor prime până la produsul devenit deșeu. Regulile impuse de CE contribuie la reducerea substanțială a amprentei de carbon și a consumului de energie.
O cerință o reprezintă introducerea pașaportului digital pentru produse, un instrument care va impune producătorilor să dezvăluie pe eticheta produselor, informații privind componentele, potențialul de reciclare și biodegradabilitatea acestora. Scopul acestui instrument de informare este de a combate problema „greenwashing-ului”.
Pentru a reduce impactul asupra mediului, consumatorul, la rândul său, are un rol esențial, deoarece acesta decide dacă un produs trebuie înlocuit cu unul nou sau dacă un produs stricat poate fi reparat or dacă va fi trimis la o schemă de reciclare. O proporție obligatorie de materiale reciclate dintr-un produs poate contribui la promovarea reciclării acestuia, la reducerea dependenței de importurile de materii prime și la îmbunătățirea amprentei de carbon.
Care sunt produsele ce se supun acestei noi reglementari ?
AA: Categoriile de produse care vor fi selectate în cadrul planului de lucru prevăzut în Regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse sustenabile vor fi stabilite de Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022. Deocamdată au fost menționate câteva categorii de produse potrivite pentru acest plan de lucru, precum: textile, mobilier, saltele, anvelope, detergenți, vopsele, lubrifianți, dar și metale ca fierul, oțelul și aluminiul.
Inițiativa privind produsele durabile oferă un cadru legislativ general, urmând ca pentru diferite categorii de produse să existe o legislație sectorială specifică, în special pentru a include prioritățile economiei circulare. Selectarea grupurilor de produse și stabilirea unor norme corespunzătoare se vor concretiza în urma unor evaluări riguroase ale impactului asupra mediului, inclusiv în ceea ce privește accesibilitatea financiară a consumatorilor.
Strategia stabilește cerințe minime de mediu pentru anumite produse sau sectoare, cum ar fi produsele cu impact energetic, ambalajele și nu în ultimul rând pentru substanțele chimice periculoase. Acest lucru presupune și o creștere a transparenței privind conținutul de substanțe periculoase din produse pe toata durata de viață a acestora, cu intenția de a găsi treptat alternative și posibili înlocuitori.
Se vor implementa metode pentru proiectarea ecologică? (Etichetare – “ECO-design”-ul)
AA: În ceea ce privește proiectarea ecologică și etichetarea, Comisia Europena intenționează să stabilească regulamentul pentru produse sustenabile în vederea reglementării unor noi produse și a unor noi parametri, folosind 16 categorii de impact asupra mediului, iar comunicarea tuturor punctajelor acestora se va face într-o singură etichetă.
Situația actuală a etichetelor de consum este o provocare, existând în prezent multe inițiative voluntare de etichetare și afirmații ecologice, însă multe dintre ele nu se bazează deloc pe ciclul de viață al produselor și nu sunt bine definite, iar, introducerea unui format obligatoriu de etichetare va asigura uniformitatea necesară la nivel european pentru diseminarea corectă a informațiilor ecologice aferente produsului comercializat de fiecare producător în parte.
În analiza inițială a raportului costuri-beneficii, Comisia a remarcat că, în ultimul deceniu în UE s-au stabilit norme pentru aproximativ 30 de grupuri de produse cu impact energetic. Regulamentul pentru proiectarea ecologică va cuprinde de exemplu modelele de produse sustenabile, partajarea, producția la cerere, serviciile de reutilizare și de reparare. Acest lucru este necesar pentru a reduce cererea globală de energie și de resurse.
Care sunt beneficiile preconizate în urma aplicării normelor pentru produse durabile?
AA: Se estimează că aplicarea principiilor acestei initiativei privind produsele sustenabile va duce la îndeplinirea obiectivelor UE în materie de mediu și climă, dublând rata de circularitate a utilizării materialelor și atingând țintele de eficiență energetică până în 2030. De exemplu, legislația specifică pentru fiecare tip de ambalaj poate stabili obiective pentru eliminarea treptată a ambalajelor alimentare de unică folosință.
Aceste acțiuni vor avea impact asupra consumatorilor, care vor avea acces la informațiile necesare pentru a face alegeri mai sustenabile, vor fi protejați împotriva practicilor cu impact semnificativ asupra mediului și vor fi în măsură să își păstreze produsele cât mai mult timp posibil, în timp ce întreprinderile vor putea avea acces la datele de care au nevoie pentru a asigura durabilitatea mediului.
Cum poate Stratos să ajute companiile în acest demers?
AA: Stratos susține și îndrumă afacerile din România să contribuie activ și responsabil la protejarea mediului.
Consultantul de mediu se implică atât în implementarea corectă a legistației în vigoare cât și în conștientizarea companiilor asupra impactului pe care activitățile lor le au asupra mediului; de aceea serviciile de consultanță ajută societățile să stabilească o serie de măsuri care trebuie implementate în urma analizării și evaluării datelor.
Stratos ajută prin identificarea impactului produselor asupra mediului înconjurator, în fiecare ciclu de viață, utilizând standardele internaționale de determinare și măsurare în domeniu, sau prin crearea procedurilor interne și stabilirea metodologiilor interne. O analiză amănunțită a proceselor interne ale companiei precum și a proceselor indirecte, pornind de la rezultatele unui audit va prezenta o imagine de ansamblu privind dimensiunea poluării produse.
Pentru mai multe informații intră pe site-ul www.stratos.ro și contactează un specialist de mediu Stratos.
Articol susținut de Stratos