Ce modificări fiscale intră în vigoare în luna noiembrie
O parte dintre măsurile din Legea privind noile taxe (296/2023) intră în vigoare din noiembrie. Mai exact, unele de la 1 noiembrie, iar altele din data de 11 noiembrie.
Menționăm că cele mai multe măsuri cu impact semnificativ se vor aplica de la 1 ianuarie 2024. Până atunci, la final de an vom avea și o Ordonanță trenuleț prin care apar și alte noutăți fiscale.
Ce se schimbă în materie de fiscalitate de la 1 noiembrie
1. IT-știi vor plăti impozit pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei brut.
Consultantul fiscal Adrian Bența spune că un programator beneficiază de această facilitate doar la un singur angajator unde își declară locul de muncă de bază. Angajatorul trebuie să ceară o declarație a salariatului cu locul de muncă de bază.
2. IT-știi pot opta să nu mai plătească contribuția la Pilonul II de pensii. Este vorba despre 3,75%.
Ei pot depune o cerere la angajator în acest sens.
3. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS. Practic, este o restrângere a facilităților.
11 noiembrie: limitarea plăților în numerar
Începând cu 11 noiembrie 2023, plățile/încasările în numerar se limitează la următoarele plafoane, potrivit lui Adrian Bența:
- Persoană juridică către persoană juridică – la suma de 1.000 lei/persoană și la 2.000 lei pentru furnizori cash&carry, fără a depășii suma de 2.000 lei/zi;
Foarte important: suma maximă zilnică este de 2.000 lei pentru toate plățile în numerar către furnizori persoane juridice.
- Persoană juridică către persoană fizică – la suma de 5.000 lei/persoană până la data de 31 decembrie 2024 și la suma de 2.500 lei/persoană ulterior datei de 01 ianuarie 2025. Nu există un plafon al sumelor maxime plătibile zilnic către persoane fizice, ci doar limitări individuale. Fac obiectul acestor plăți sumele ce reprezintă dividende, cumpărări de bunuri și servicii de la persoane fizice, plăți de creanță sau alte drepturi.
- Plăți de avansuri de trezorerie în limita sumei de 1.000 lei zilnic pentru fiecare persoană ce primește avansuri spre decontare.
- Plăți de la persoane fizice către alte persoane fizice sunt limitate la 10.000 lei pe tranzacție până la data de 31 decembrie 2024 și la 5.000 lei începând cu data de 01 ianuarie 2025.
• Și încasările în numerar sunt limitate astfel:
– Încasare de la persoană juridică la persoană juridică – maxim 1.000 lei/persoană și 2.000 lei de la cash&carry;
– Încasări de la persoane fizice ce nu au calitate de asociat/administrator – maxim 5.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei începând cu 01 ianuarie 2025.
Foarte important:
1. Se interzic împrumuturile date de persoane fizice ce au calitate de asociați/ acționari/ administratori/ alți creditori către persoane juridice în numerar. Acestea se pot realiza doar prin sistemul financiar.
2. Se interzice fragmentarea tranzacțiilor în scopul realizării unor plăți în numerar încadrabile în plafoanele date de noua lege.
3. Legiuitorul permite utilizarea plăților în numerar în plafoanele date pentru plățile la contractele cu plata în rate, menționând aceeași sintagmă ”contracte semnate conform legii”.
“Se reintroduce în legislație un nou plafon maxim de deținere de numerar în casierie, iar acesta este în sumă de 50.000 lei, iar formatul în care este redactată legea, ne arată că se referă la fiecare casierie deținută de operatorul economic”, afirmă Bența.
Un operator economic poate decide individual, în funcție de specificul activității, câte casierii utilizează.
Există o excepție de la acest plafon, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare, când se efectuează plăți de natură salarială și alte drepturi de personal.
De asemenea, dacă se efectuează alte plăți către persoane fizice, este permisă depășirea acestui plafon, pentru o perioadă de maxim 3 zile lucrătoare, începând cu data scadenței la plată a acestor obligații.
În ipoteza în care un operator economic încasează în numerar sume ce exced acestui plafon, acesta are obligația să depună aceste sume în conturile bancare, în termen de maxim 2 zile lucrătoare.
Sancțiunea privind nerespectarea plafoanelor de încasări/plăți în numerar sau a depășirii plafonului de numerar din casierie este amendă în procent de 25% din suma ce excede plafoanelor amintite, dar nu mai puțin de 500 lei.
Sursă foto: Dreamstime.com