Sari direct la conținut

Ce operatori vor să asigure gratuit sute de iPhone-uri de ultimă generație la Primăria lui Negoiță / De ce ar fi nevoie de aceste telefoane

HotNews.ro
iPhone 15, Foto: Ifeelstock / Dreamstime.com
iPhone 15, Foto: Ifeelstock / Dreamstime.com

​Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a primit două oferte la licitația în care cere gratuit 300 de iPhone-uri de ultimă generație la achiziția de abonamente de telefonie (voce, SMS și date mobile) pe 4 ani pentru instituțiile din subordine. Instituția a precizat pentru HotNews.ro de ce are nevoie de aceste telefoane de vârf și cât ar fi costul mediu al unui abonament lunar.

Orange și RCS&RDS vor să asigure gratuit iPhone-uri de vârf la Sectorul 3

Primăria condusă de Robert Negoiță a primit două oferte la licitația demarată în data de 5 septembrie pentru încheierea unui acord-cadru cu 3 operatori pentru o perioadă de 48 de luni, cu o valoare estimată la peste 5,6 milioane de lei fără TVA.

Este vorba de Orange, liderul pieței de comunicații mobile, și de RCS&RDS, al treilea mare operator de comunicații mobile după numărul de abonați.

Pe durata acordului-cadru se vor încheia 2 contracte subsecvente, fiecare cu o durată de 24 luni, și pentru fiecare abonament operatorii interesați trebuie să asigure gratuit anumite terminale. Mai mult, după 24 de luni, competitia se va relua și se vor schimba telefoanele solicitate cu unele noi superioare celor livrate inițial.

HotNews.ro a semnalat în premieră că pentru 150 de abonamente de Tip 1, operatorii trebuie să asigure gratuit 150 din cele mai avansate iPhone-uri în cadrul primului contract subsecvent pe 2 ani. După aceasta perioadă ar trebui asigurate alte 150 de iPhone-uri de ultimă generație.

Primăria lui Negoiță susține că nu ar cere iPhone 15. Specificațiile din caietul de sarcini o contrazic

Terminalele Tip 1 trebuie să aibă minim ultima versiune de iOS (n.a iOS 17) sau cu posibilitate de upgrade la ultima versiune, procesor A16 Bionic sau echivalent cu minim Hexa Core (șase nuclee) sau superior, arată datele din caietul de sarcini.

Aceste specificații tehnice corespund celor mai recente iPhone-uri 15, care se vând în România la prețuri cuprinse între 4.700 de lei și 9.700 de lei.

Dintre versiunile mai vechi doar iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max au procesul A16 Bionic cu șase nuclee și s-ar putea încadra tot în această achiziție. Acestea se vând la prețuri între 5.500 de lei și peste 9.800 de lei.

Termenul limită pentru primirea ofertelor la această licitație a fost 16 octombrie, dar în urma unor clarificări cerute de posibilii ofertanți termenul s-a prelungit până la data de 23 octombrie 2023.

Un aspect care ne-a scăpat în articolul inițial a fost o altă cerință din caietul de sarcini legată de data apariției iPhone-urilor.

Condiția cerută de Primăria Sectorului 3 este ca iPhone-rile să nu fi fost lansate cu mai mult de 12 luni înainte de depunerea ofertelor.

Seria iPhone 14 s-a lansat în data de 7 septembrie 2022, în timp ce iPhone 15 au fost lansate în data de 12 septembrie 2023.

În condițiile în care termenul inițial de depunere a ofertelor a fost 16 octombrie, prelungit cu 23 octombrie 2023, un posibil ofertant a semnalat Primăriei Sectorului 3 că operatorii interesați nu mai pot oferi decât cea mai recentă versiune de iPhone lansată de Apple, iPhone 15.

Acest posibil ofertant a mai semnalat că doar terminalele costă peste 60% din prețul total al abonamentelor și a întrebat Primăria dacă nu ar putea cere un model de iPhone 15 „mai ieftin” decât iPhone 15 Pro Max.

Cum motivează Primăria lui Negoiță de ce nu ar fi vorba de iPhone 15

Primăria Sectorului 3 a răspuns recent și solicitărilor HotNews.ro de a explica de ce e nevoie de cele mai scumpe iPhone-uri și ce angajați vor beneficia de aceste telefoane de vârf.

Primăria susține că ar fi lansat licitația înainte de lansarea iPhone 15, deci terminalul nu exista la momentul conceperii caietului de sarcini.

  • „Terminalul la care faceți referire nu exista în momentul în care procedura a fost demarată inițial, respectiv la data de 07.07.2022, documentația fiind supusă unor modificări asupra criteriilor de evaluare, în urma unor contestații depuse în termenul legal, de un operator economic participant la procedură.
  • Data documentației de atribuire a fost 04.09.2023 și data acceptării anunțului de participare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost 07.09.2023, ora 19.00, pe când ultimul model de Iphone a fost lansat la data de 12.09.2023, ora 20.00 (ora României).”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Primăriei Sectorului 3.

Explicația nu stă în picioare deoarece în caietul de sarcini sunt trecute specificațiile tehnice minimale. Noul iPhone 15 lansat de Apple nu ar fi putut să aibă specificații sub cele ale iPhone 14.

De ce ar avea nevoie angajații din Sector 3 de cele mai avansate iPhone-uri

Primăria condusă de Robert Negoiță a oferit o explicație și legată de motivul achiziției celor mai avansate iPhone-uri și de cei care vor folosi aceste telefoane.

  • „Specificațiile tehnice solicitate în caietul de sarcini au fost luate în calcul pentru a fi compatibile cu infrastructura în continuu avans tehnologic furnizată de operatorii de telecomunicații.
  • Totodată, acestea au fost luate în calcul și pentru a face față tehnologiilor de ultima generație care apar, în condițiile în care în momentul actual terminalele GSM sunt depășite tehnologic într-un timp foarte scurt, mai ales că vor fi folosite zilnic pe durata celor doi ani de contract. (…)
  • Numărul de 150 de abonamente este numărul maxim ce se poate achiziționa pe un contract subsecvent, iar abonamentele T1 cu terminalele aferente nu au fost prevăzute pentru anumite persoane sau funcții.”, susține Primăria Sectorului 3.

Costul mediu al abonamentelor este de 27,25 de lei

Primăria a răspuns și întrăbării legate de cât estimează că vor costa în medie abonamentele cerute în cadrul acestei licitații.

  • „Luând în considerare că procedura de atribuire este încă în desfășurare (termenul limită de depunere a ofertei este data de 23.10.2023, ora 15.00), dezvăluirea modalității de estimare a costurilor pentru fiecare tip de abonament în parte ar cauza prejudicii autorității contractante deoarece posibili ofertanți ar avea acces la informații pe care în mod legal nu le pot obține.
  • Costul mediu al abonamentelor este: 27,25 de lei fără TVA/lună/abonament.”, se mai arată în răspunsurile Primăriei Sector 3.

VEZI INTEGRAL PRECIZĂRILE PRIMĂRIEI SECTOR 3

Sursa foto: Ifeelstock / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro