Ce pasi a facut PNL dupa alegerile locale: ofertarea lui Gheorghe Piperea la Bucuresti, negocieri cu UNPR pentru parlamentare, excluderea a doi parlamentari
Perioada imediat urmatoare algerilor locale a fost una agitata pentru PNL, care a avut doua sedinte ale Biroului Politic National in mai putin de doua saptamani, una dintre ele care a durat peste 5 ore. Miercuri, forul de conducere al partidului a votat excluderea a doi parlamentari si i-a mandatat pe liderii Alina Gorghiu si Vasile Blaga sa negocieze cu toate partidele parlamentare – mai putin PSD, inclusiv UNPR, in vederea alegerilor din toamna, desi UNPR are un protocol semnat cu PSD. Tot miercuri au aparut informatiile legate de oferta facuta de liderii partidului avocatului Gheorghe Piperea de a veni la conducerea filialei PNL Bucuresti, confirmate ulterior. Din informatiile HotNews.ro, atat in cazul lui Piperea cat si a negocierilor cu UNPR deciziile ar putea fi luate marti.
Negocierile cu UNPR
Miercuri, Gorghiu si Blaga au primit „mandat” de la BPn sa negocieze cu toate partidele, inclusiv UNPR, miza fiind formarea unei „platforme nationale” care sa obtina rezultate la alegerile parlamentare.
Presedintele Valeriu Steriu le-a numit joi „tatonari”, vorbind de la sediul PSD, partid cu care UNPR imparte nu doar aceeasi curte pentru cele doua sedii ci si un protocol, semnat de Liviu Dragnea si Gabriel Oprea. Negocierile purtate intre liderii PNL si Valeriu Steriu, actualul presedinte al formatiunii, vor continua marti, fiind in prezent intr-un stadiu incipient, potrivit informatiilor noastre.
„Sunt discutii exploratorii (n.r. cu PNL) si am discutat si despre variantele pe toamna. Evident, este perioada in care foarte multi ne punem probema in ce forma vom avea la toamna variantele de lucru, fie in alianta, fie de sine statator. Evident in aceasta explorare am avut de ascultat toate variantele. Probabil ca saptamanile urmatoare, in urma unor discutii mult mai ample, vom avea un plan de lucru pentru ca si la toamna sa ne regasim in Parlament cum ne-am propus”, a spus Steriu joi, la sediul central al PSD.
Intrebat daca partenerii de alianta nu se simt tradati, el a aratat ca nu au fost discutii legate de majoritati actuale, ci au fost legate „strict de ceea ce inseamna toamna”, fiind „doar o tatonare, o discutie exploratorie”.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a intervenit si a sustinut ca liderul UNPR a primit o oferta de la PNL „pe care a declinat-o”.
Intrebat cum vede aceste negocieri, Dragnea a replicat: „Eu nu le vad. Dl. Steriu a fost prezent astazi la discutii cu noi, eu am inteles, asa am tradus eu, ca a primit o oferta de la PNL pe care a declinat-o. Am inteles, de asemenea, ca a acceptat din bun simt sa se intalneasca cu cei doi semipresedinti de la PNL si astazi am discutat pe fiecare judet in parte”.
Discutiile intre Gorghiu, Blaga si Steriu vor continua insa, in ciuda acestei afirmatii a lui Dragnea.
Episodul „Gheorghe Piperea”
Numele lui Piperea a fost vehiculat miercuri intreaga zi. Contactat de HotNews.ro, el a negat informatiile, catalogandu-le drept un zvon. Seara insa a scris o lunga postare pe Facebook in care a anuntat ca i s-a facut o oferta din partea conducerii PNL de a prelua conducerea filialei Bucuresti, dar ca inca nu a acceptat si cere sfatul celor care ii citesc mesajul.
A doua zi informatia a fost confirmata de Gorghiu, care a declarat si ca doreste sa deschida partidul catre oameni de afaceri si de cultura, aceasta fiind justificarea pentru care Piperea este luat in calcul.
Apropierea lui Piperea de PNL exista prin Daniel Zamfir, deputatul alaturi de care a initiat Legea darii in plata, pe care Piperea a redactat-o in urma unei idei a deputatului. El a declarat de atfel ca vrea sa pastreze tandemul cu Zamfir care a fost un „pact reusit”.
Ulterior, Piperea a declarat ca, daca preia filiala, vrea sa aiba control asupra listei de parlamentari, afirmand ca un lider nou ar trebui sa deschida una dintre listele pentru alegerile din toamna. „Eu nu am facut nici un fel de conditionare pentru ca inca nu am ajuns sa iau o decizie. Indiferent cine va fi acolo va trebui sa vina cu fete si cu programe noi. Va trebui sa spuna cine este si ce este PNL in momentul de fata, de ce este mai bun decat PSD, de ce este PNL solutia de dreapta” a spus Piperea pentru Mediafax.
El a subliniat ca daca ar accepta oferta PNL nu ar vrea sa fie „un fantezist care se pune in vitrina pentru a trage dupa el o echipa de personaje pe care deja Bucurestiul le-a sanctionat”.
Avocatul a sustinut ca ar trebui sa aiba control asupra listei de parlamentari daca ar decide sa accepte preluarea organizatiei PNL Bucuresti.
„Daca ar trebui sa accept probabil ca ar trebui sa am un fel de control asupra listei de parlamentari pentru ca daca te duci la alegeri ca sa arati ca s-a schimbat fata PNL trebuie sa vii cu fete noi, nu cu aceleasi fete obosite, care sunt pe sticla de ani de zile si pentru care oamenii nu au iesit din casa. Aproape 70% din bucuresteni nu a iesit la vot”, a explicat Piperea.
El a afirmat ca lista de senatori sau deputati sustinuti de PNL la alegerile din toamna ar trebui sa fie deschisa de un lider nou si ar trebui ca noii presedinti de la sectoare sa fie pusi pe liste eligibile.
Un anunt in aceasta privinta ar urma sa fie facut marti.
Excluderi pentru critici
Deputatul Theodor Paleologu si senatorul Cristian Bodea au fost exclusi miercuri, la o saptamana de cand propunerea de excludere a fost facuta de Cezar Preda. Au fost cateva voturi impotriva si peste 40 voturi „pentru”, iar cei doi nu au venit sa isi spuna punctul de vedere.
„S-a discutat despre cele doua excluderi, au fost supuse la vot. Cei doi colegi, cu parere de rau, au fost exclusi prin votul colegilor nostri”, a spus Gorghiu, miercuri, la finalul sedintei BPN al PNL.
Votul a fost secret, cu buletine.
Intrebata daca decizia luata in BPN va trebui validata de Consiliul National de Coordonare al PNL, copresedintele liberal a spus: „O validare in CNC se va face la momentul la care se va tine acest Consiliu National. La momentul acesta votul a fost in Biroul Politic National si propunerea va merge unde trebuie”.
Ea a precizat ca BPN nu are cum sa revina asupra acestei decizii. „Biroul Politic National, nu, dar Consiliul va fi suveran, nu stim ce se intampla acolo. Repet, regret ca s-a ajuns la aceste concluzii”, a spus copresedintele PNL.
Gorghiu si Blaga au fost intrebati daca Theodor Paleologu si Cristian Bodea nu trebuiau chemati pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu propunerea de excludere a lor din partid. Vasile Blaga a oferit explicatii: „Este ceva nepublic in treaba asta? Am primit raspuns de la televiziunile dumneavoastra in cazul celor doi si aseara. Deci, stiau.”
Paleologu a criticat in repetate randuri deciziile luate de PNL in campania pentru primaria Bucuresti, inclusiv pe Mircea Ionescu Quintus, in timp ce Bodea a atras atentia in ultimele zile dupa ce a afirmat pe Facebook ca „nu mai accepta dictatura in PNL”, ca PNL „nu este partidul lui Iohannis” si ca s-a saturat sa mai taca. Bodea scrisese pe Facebook, dupa alegeri, ca se impune organizarea unui congres.
Cum a comentat Paleologu decizia:
„Sunt cazuri diferite. Domnul Bodea si cum mine nu am spus exact aceleasi lucruri. Eu sunt cel care a prevenit partidul de multa vreme, in mod constant, asupra riscurilor de a pierde in mod rusinos si lamentabil la Bucuresti. Este exact ce s-a intamplat. Ce s-a intamplat mi-a dat dreptate. Ori, ce s-a intamplat astazi este reactia tipica a falsilor lideri, a liderilor care nu au simtul responsabilitatii, care nu vad, nu inteleg ce se intampla si a caror singura reactie este sa-l dea afara din partid pe cel care a avut dreptate. In mod normal, daca oamenii astia erau lideri adevarati ma invitau cu covor rosu si-mi dadeau pe mana organizatia PNL Bucuresti. Sunt singurul care poate restabili partidul in Bucuresti, pentru ca inteleg bine acest oras si am spus exact ce trebuia sa facem pentru a nu pierde Bucurestiul”, a spus Paleologu.