Ce pune în pericol deficitul bugetar / Marcel Boloș: Plata compensărilor la energie poate să ne dea bătăi de cap
Unde am identificat o ușoară scădere ce pune în pericol deficitul bugetar este zona de contribuții la asigurările sociale, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
„Analizăm să vedem care sunt cauzele și măsurile pe care trebuie să le luăm ca să respectăm ținta de deficit bugetar”, a spus el.
- „Avem un angajament față de CE pe care ni l-am luat prin programul de convergență de 4,4% din PIB. Orice depășire a acestei ținte determină consecințele pe care le știm.”
„Noi ne străduim să avem o țintă de deficit rezonabilă încât să nu riscăm decizii ale CE care să încurce implementarea fondurilor europene”, a afirmat ministrul Finanțelor.
Ce cheltuieli nu poate prevedea Ministerul Finanțelor
El susține că apar cheltuieli pe care nu le pot prevedea deseori, „gen cheltuielile cu dobânzile pe care trebuie să le achităm atunci când sunt scadențe destul de mari pentru ceea ce înseamnă datoria publică”.
„Inclusiv plata compensărilor la energie poate să ne dea bătări de cap. Pot să vă asigur că avem banii necesari pentru aceste cheltuieli, dar știți cum e, chiar dacă ai banii necesari, totul se vede printr-un indicator de analiză care este deficitul bugetar”, a explicat Boloș.
- „Acela se citește în fiecare lună când îl afișăm. De acolo începe judecata pentru lucrurile pe care le-am făcut și pe care nu le-am făcut.”
Potrivit acestuia, a fost o discuție cu Comisia Europeană și a fost prezentată ținta de deficit planificată de 5,5% din PIB.
„Mie mi-ar plăcea să respectăm angajamentele față de Comisia Europeană. Spre acest lucru ne îndreptăm toate eforturile”, a precizat Boloș.
- „Nu cred că poate cineva să dea astăzi asigurări că ținta de deficit de 4,4% din PIB va fi cea pe care o vom avea la sfârșitul lunii decembrie. În discuțiile cu CE a fost adusă în discuție ținta de 5,5% din PIB.”
FMI estimează un deficit bugetar la 6% în 2023 și 5% în 2024.