Sari direct la conținut

Ce s-a intamplat cu Traian Basescu​

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

​Subiectul principal este si trebuie sa ramana pentru multa vreme de acum incolo abuzul comis de premierul Victor Ponta cu ajutorul subalternului sau de la Parchetul General, Tiberiu Nitu, impotriva justitiei independente. Executarea brutala a procurorului Lucian Papici a spulberat orice iluzie: guvernul Ponta este inamicul declarat al statului de drept. Nimic esential nu s-a schimbat dupa ororile din vara lui 2012. S-a temporizat procesul de restauratie in justitie, s-au pastrat o vreme niste aparente, dar asaltul s-a reluat in forta cand noua putere a dorit sa faca liniste. Avem de-a face cu un guvern, sa ne amintim, de extractie penala. A rezultat dupa revolutia borfasilor si se comporta ca atare. Presedintele Traian Basescu nu avea cum sa ramana impasibil, cu tot acordul de coabitare. Si totusi, a comis o gafa.

Nu a gresit ca a reactionat, ca a taxat corect iesirea lui Victor Ponta sau ca a folosit termeni duri acuzandu-i pe Ponta, Cazanciuc si Nitu ca „au compromis Romania”. Are dreptate, a radiografiat perfect amploarea dezastrului, desi va trebui sa-i temperam putin elanul. Victor Ponta nu putea „intra cu bocancii” in justitie, cum ii reproseaza, daca nu-l ajuta sa se lege la sireturi, semnand cu mana sa instalarea bocancului Nitu la Parchetul General, desi toata lumea vedea ca, in calitate de procuror, e mai rau ca o cizma. Dar asta-i deja istorie, din pacate prezentul confirma cele mai sumbre previziuni. Sub Nitu si Ponta, justitia s-a prabusit.

Una peste alta, seful statului si-a facut datoria de a apara interesul public, chiar daca asta a insemnat sa iasa temporar din stramtoarea camasii de forta numite „acordul de coabitare”. In definitiv, o mai facuse si in trecut, cu argumentul la fel de corect ca nici un acord nu-i poate impune sa abdice de la datoria sa principala, aceea de a servi interesul public.

Traian Basescu a comis insa o eroare tactica majora, de neinteles pentru un politician cu experienta lui. Si-a asumat denuntarea pactului, desi cel care a incalcat flagrant punctele acordului a fost premierul Victor Ponta.

„O sa fac o analiza si in dupa-amiaza asta ma voi pronunta. Categoric, cel mai important punct, independenta justitiei, s-a prabusit, cu binecuvantarea domnului Ponta. Acest lucru ma face sa ma indrept spre denuntarea pactului si sa informez partenerii”, a spus Traian Basescu joi dimineata in interviul pentru Evenimentul Zilei.

Or, asumandu-si denuntarea pactului, i-a oferit lui Victor Ponta nesperata ocazie sa schimbe subiectul si sa revina la placa obisnuita: Traian Basescu baga bete in roate guvernarii, pune frane, provoaca crize in timp ce el se chinuie sa conduca tara. Nici macar asta n-ar fi cea mai mare problema, aceea ca i-a oferit lui Ponta sansa sa faca pe victima, cand vorbim de fapt despre calaul justitiei. Inutil sa mai aducem in discutie prostia de a suna la procurorul general si de a povesti senin cum l-a rugat sa nu cedeze presiunilor politice de parca asta ar fi treaba presedintelui.

Nici Traian Basescu nu pare sa fi inteles ce inseamna separatia puterilor in stat, obisnuit probabil cu ideea ca targuiala politica a functiilor e ceva in regula si ca are, in consecinta, dreptul sa le dea indicatii sefilor din parchet. Oricat ar cauta in Constitutie, nu are voie. Nu e bine, domnule presedinte.

Toate acestea sunt detalii in raport cu gafa diplomatica majora de a anunta iminenta unei noi crize politice la televizor, inainte de a notifica partenerii externi ca acordul de coabitare intra tot mai tare in impas si ca nu se mai poate continua asa. A-i pune in fata faptului implinit, a anunta la televizor ca in Romania este pe cale sa inceapa din nou razboiul politic intre presedinte si premier amplifica imaginea de tara primitiva, cu lideri imprevizibili si periculosi, gata oricand sa arunce in aer un intreg esafodaj institutional pentru a-si atinge scopuri personale.

Atentie mare, nu-l face nimeni pe Traian Basescu mai vinovat decat Victor Ponta, principalul artizan al dinamitarii statului de drept, politicianul inconstient gata oricand sa sacrifice justitie si valori democratice fundamentale pentru a-si conserva puterea. Basescu, repet, a comis o eroare tactica care l-a adus azi in situatia cam penibila de a sta cuminte cu capul intre urechi dupa ce a anuntat ca va rupe lanturile coabitarii.

Perspectiva unei noi crize politice la Bucuresti a ingrozit cancelariile occidentale, care au facut presiuni pentru mentinerea acordului, considerat a fi inca garantia unei minime stabilitati interne. In paranteza fie spus, occidentalii se cam amagesc cu asta, deoarece avem in fata un an electoral. Realist vorbind, nici un acord, nici o intelegere din lume nu va mai putea functiona pe durata campaniei.

O secunda de gandire in plus l-ar fi ajutat pe Traian Basescu sa aiba o reactie mai putin pripita, mai bine calculata. Nimic nu-l impiedica sa spuna: am analizat acordul, Ponta l-a incalcat in urmatoarele puncte, practic l-a denuntat unilateral, dar eu imi doresc mai departe colaborarea institutionala deoarece doar asa putem avansa ca stat.

Traian Basescu a preferat insa revenirea in ring ca jucator, frustrat ca pe deasupra capului sau se impart pumni si picioare, ca publicul aplauda si fluiera alte personaje in timp ce el se pregateste tot mai ignorat de tribune de iesirea din sala. Afirmatia ca nu va iesi din politica decat cu picioarele inainte semnaleaza ceva din toate aceste frustrari, firesti pana la urma pentru un politician puternic aflat la sfarsitul domniei.

Basescu stie ca pentru a conta in politica trebuie sa ramana cu orice pret in ring, sa aiba un cuvant de spus. Macar atat, sa i se auda vocea daca ascultat se face tot mai greu de institutiile aflate altadata la picioarele lui.

In ce-l priveste pe Victor Ponta, dupa toate ororile comise in aceste zile, dupa comportamentul sau de vataf pe mosie taxat, cine ar fi crezut, pana si de Ion Iliescu, ar putea sa-si ia adio de la vizita la Washington si sa inceapa sa-si pregateasca temeinic (daca cumva o face deja) vizita la Moscova.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro