Sari direct la conținut

Ce salarii vor avea angajații din spitale după creșterile din 2024? Surpriză: asistenții medicali și infirmierii, nu medicii, au obținut cei mai mulți bani în plus

HotNews.ro
Spital, Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com
Spital, Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

​Angajații din sistemul sanitar au obținut anul acesta bani în plus la salarii, după ce sindicatele au organizat proteste în stradă, la începutul anului, și au amenințat cu declanșarea grevei generale. Poate în mod surprinzător, cel puțin procentual, cele mai mari creșteri de salarii au fost obținute nu de către medici, ci de asistenții medicali (40%), infirmieri (40%), brancardieri (45%), medici rezidenți (25%), precum și de biologi, chimiști, psihologi și fiziokinetoterapeuți (25%). Medicii primari și medicii specialiști au obținut, procentual, o creștere de 13%, însă trebuie precizat că nivelul salariilor și al sporurilor acestora este mult mai sus decât în cazul celorlalte categorii de angajați din sistem.

Cum au ajuns medicii să primească mai puțin, procentual, decât alte categorii de angajați din sănătate?

Fondul de salarii al angajaților din sănătate și asistență socială crește, începând de luna aceasta, în două tranșe – una în martie și una în iunie – în total, cu un procent de 20%, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern pe 7 martie.

Majorările salariale nu sunt însă unitare – de 20%– ci diferă în cazul fiecărei categorii de angajați din sistem.

Cum au ajuns medicii să primească, procentual, mai puțin decât celelalte categorii de angajați din sistemul de sănătate? Atât reprezentanții Guvernului, cât și cei ai Sanitas au explicat, la momentul negocierilor, că Executivul a acordat, practic, o creștere a fondului de salarii. Prin distriburea acestor bani s-a încercat „înlăturarea inechităților”, declara ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De remarcat că, în timp ce sindicaliștii Sanitas sunt mulțumiți de creșterile salariale obținute pentru 2024 și au bătut palma cu Guvernul, cealaltă mare federație sindicală din sistemul de sănătate – Solidaritatea Sanitară – a declanșat zilele acestea un referendum în cadrul căruia și-a invitat membrii să voteze dacă doresc sau nu să declanșeze greva generală. La capătul acestui referendum, federația sindicală a anunțat că membrii săi vor fi în grevă de avertisment timp de o oră pe data de 3 aprilie, în intervalul orar 12:00 – 13:00.

Cum vor arăta, în 2024, salariile medicilor, asistenților medicali, infirmierilor sau ale biologilor și kinetoterapeuților?

Cât câștigă în plus angajații din spitale în 2024

Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, care a negociat cu Guvernul aceste creșteri de salarii, a realizat o simulare a noilor salarii din sistem: calculele făcute vizează salariul de încadrare (de bază), brut, fără sporuri și fără gărzi.

Salariile pe care vi le prezentăm sunt orientative – ele pot fi diferite în funcție de spital (unele spitale se află în subordinea Ministerului Sănătății, iar altele în subordinea autorităților locale).

În plus, sporurile pot varia de la spital la spital și de la secție la secție – ele se încadrează între 12% și 85% – a precizat prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, pentru HotNews.ro.

Creșterea este etapizată și se acordă în martie și iunie.

Ce înseamnă creșterile salariale din 2024 pentru medici? Medicii rezidenți, cei mai câștigați

După creșterile salariale acordate de Guvern în anul 2024, cei mai câștigați, cel puțin procentual, vor fi medicii rezidenți – un medic rezident va câștiga, în medie, cu 1.685 de lei în plus la salariul brut.

Creșterea este etapizată și se aplica la salariul de brut de încadrare (de bază):

  • ianuarie 2024: 5% raportat la salariul din decembrie 2023
  • martie 2024: 15% raportat la salariul din decembrie 2023
  • iunie 2024: 25% raportat la salariul din decembrie 2023

Calculele din tabelul de mai jos sunt pentru Unitățile Clinice și ultima gradație – cele mai mari salarii posibile:

Cât va câștiga în 2024 un asistent medical? 2.000 de lei în plus pe lună

Asistenții medicali au obținut, pentru anul 2024, o majorare de 40% a salariului de bază.

După creșterile salariale conform noii OUG nr. 19/7 martie 2024, un asistent medical va câștiga în medie cu 2.000 de lei brut în plus.

Creșterea este etapizată:

  • ianuarie 2024 – 5% raportat la salariul din decembrie 2023
  • martie 2024 – 22,5% raportat la salariul din decembrie 2023
  • iunie 2024 – 40% raportat la salariul din decembrie 2023

Calculele din tabelul de mai jos sunt pentru unitățile clinice și gradația 5 – cele mai mari salarii posibile:

Indemnizația de 500 de lei se păstrează în continuare. La fel și indemnizația de 100-300 de lei pentru lucrul în zilele de sâmbătă/duminică/sărbători legale.

Creșteri mari și pentru biologi, chimiști, psihologi și kinetoterapeuți

Biologii, chimiștii, psihologii, fizicienii, kinetoterapeuții și psihologii – personal de specialitate cu studii superioare – vor câștiga, în medie, anul acesta, aproximativ 1.500 de lei în plus la salariul de bază brut.

Creșterea este etapizată:

  • ianuarie 2024: 5% raportat la salariul din decembrie 2023
  • martie 2024: 15% raportat la salariul din decembrie 2023
  • iunie 2024: 25% raportat la salariul din decembrie 2023

Calculele din tabelul de mai jos, sunt pentru unitățile clinice și ultima gradație – cele mai mari salarii posibile:

Foto: Dreamstime.com

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro