Sari direct la conținut

Ce se intampla daca PSD iese de la guvernare? Scenarii posibile, motiuni de cenzura si guvern interimar pana la prezidentiale

HotNews.ro

Daca PSD paraseste Guvernul si rupe protocolul cu partenerii de Coalitie, PD-L ramane la guvernare singur. Conform Constitutiei, premierul Emil Boc are obligatia sa numeasca in locul ministrilor demisionari alte persoane care se conduca ministerele vacante. Tot potrivit Constitutiei, art 107, perioada de interimat poate fi de 45 de zile, timp in care noii membri ai Guvernului trebuie sa fie validati de Parlament. Mai exact, Executivul poate lucra o perioada de 45 de zile pe solutia interimatului.

Daca timp de 45 de zile premierul nu a reusit sa-si impuna echipa in Parlament si sa primeasca validarea acestuia, premierul trebuie sa demisioneze iar Guvernul se dizolva. Este momentul cand in scena, potrivit Constitutiei, intervine presedintele Traian Basescu, care are rolul sa numeasca premierul. Acesta, la randul sau, isi alege echipa cu care vrea sa lucreze.

Ulterior, noul premier urmeaza sa fie validat in Parlament. Daca e respins, procesul se poate repeta pana la alegerile prezidentiale si vaildarea unui nou presedinte.

In aceasta perioada, activitatea Guvernului este blocata partial, ea fiind asigurata de ministri si premierul initial.

In momentul in care noul presedinte isi preia mandatul, face o noua nominalizare in functia de premier. In cazul in care nici acesta nu este validat de Parlament, presedintele are dreptul sa declanseze alegeri anticipate.

Daca in toata aceasta perioada de interimat a Guvernului se depune o motiune de cenzura care este votata de Parlament, Cabinetul interimar este demis. Totusi, cabinetul interimar isi inceteaza activitatea doar in momentul in care Parlamentul valideaza un nou Guvern. Din nou se reia procesul si presedintele Romaniei in functie are painea si cutitul, numind premierul.

PD-L ia in calcul varianta unui guvern interimar

Surse consultate de HotNews.ro sustin ca democrat-liberalii au discutat luni in sedinta Biroului Politic ca, in cazul in care PSD renunta la guvernare, ministrii PD-L sa preia cate un portofoliu vacant si sa asigure interimatul.

Altfel spus, un ministru PD-L poate sa detina doua portofolii, cel initial si inca unul in plus, la care trebuie sa asigure interimatul. Conform calculelor facute de democrat liberali, Guvernul interimar ar putea rezista pana pe 12 noiembrie, cu 10 zile inainte de alegerile prezidentiale.

Aceleasi surse sustin ca democrat-liberalii au luat in calcul si o motiune de cenzura. Daca PNL sau orice alt partid politic depune o motiune de cenzura care este adoptata de Parlament, Guvernul se dizolva.

In acest caz intervine Traian Basescu, care are dreptul sa numeasca premierul. Acesta, la randul lui, formeaza Guvernul. Parlamentul are dreptul sa respinga propunerile venite de la presedinte, dar in toata aceasta perioada interimatul Executivului este asigurat tot de Emil Boc si echipa initiala. Situatia poate fi taraganata pana dupa alegerile prezidentiale.

PNL lucreaza la motiunea de cenzura

Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro ca un departament al partidului lucreaza deja pe textul unei motiuni de cenzura. Conform acelorasi surse, in cazul in care PSD pleaca de la guvernare textul motiunii s-ar putea centra pe criza creata de cele doua partide aflate in Guvern.

Liberalii intentioneaza sa arate cu degetul cele doua partide care, in loc sa se ocupe de problemele finaciare ale tarii, se bat pe functia de ministru de Interne.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro