Ce se întâmplă dacă mă vaccinez o dată la câteva luni? Există vreun risc? O poveste despre antigenele din vaccinuri
O parte dintre persoanele care s-au vaccinat deja împotriva COVID-19 – cu schema inițială sau și cu doza booster (doza 3) – se întreabă dacă există vreun risc în cazul în care se vaccinează o dată la câteva luni, în condițiile în care, din 16 mai, în România te poți imuniza și cu doza 4 a vaccinului.
În plus, o parte dintre persoanele care s-au vaccinat în ultimul an împotriva COVID-19, în special copiii, trebuie să facă, la un interval scurt de timp, și alte vaccinuri.
În aceste condiții, multă lume se întreabă dacă există vreun risc.
Iar dacă nu există niciun risc, care este explicația științifică?
Înainte de pandemie, părinții se întrebau: Nu le facem copiilor prea multe vaccinuri?
Este bine să mă vaccinez așa de des? – este o întrebare aflată pe buzele multor români.
Și înainte de COVID-19 părinții puneau adesea întrebarea: Nu le facem copiilor prea multe vaccinuri?, a explicat dr. Violeta Briciu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, în cadrul unui eveniment organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.
Medicul Violeta Briciu îi liniștește pe cei care își pun astfel de întrebări și spune că nu există absolut niciun risc. Explicația medicului: „Dacă discutăm despre vechile vaccinuri și câte antigene aveau – spre exemplu vaccinul pertusis, care se administra la copii. Vaccinurile acestea noi au foarte puține antigene, comparativ cu vechile vaccinuri, folosite acum 20 de ani.”
”Acum avem vaccin cu un singur antigen. Înainte, vaccinurile nu erau purificate și conțineau foarte multe antigene. Acum nu ne comparăm cu ce vaccinuri primeam noi acum 40 de ani în schemele de vaccinare. Și, cu toate acestea, nici atunci nu au fost probleme”, explică dr. Violeta Briciu.
„Acum chiar nu avem de ce să ne îngrijorăm”, este concluzia medicului.
Adrian Marinescu: „Dacă știam dinainte, veneam cu niște solzi să mă plimb pe acolo”
Întrebat dacă va face doza 4 de vaccin, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, răspunde: „Evident că da, voi face doza a patra. Și vreau să cred că nu doar eu, îmi place să cred că medicii și personalul medical își vor dori să fie protejați. Pentru că nu știe nimeni dacă este vulnerabil sau nu.”
Legat de temerea unora dintre noi de a face mai multe doze de vaccin într-un interval scurt de timp, Adrian Marinescu a povestit o întâmplare amuzantă: „M-am dus la Romexpo la un moment dat, la centrul de vaccinare, și era cineva cu voce baritonală care striga: Faceți voi de nu știu câte ori vaccinul, că o să ieșiți la un moment dat cu solzi!”
”Și mi-a părut rău că nu m-am gândit dinainte, să vin cu niște solzi și să mă plimb cu ei pe acolo.”
Doza 4, recomandată mai ales persoanelor imunodeprimate și celor cu vârsta peste 60 de ani
Persoanele imunocompromise au recomandare fermă de a se imuniza cu doza 4 de vaccin. La fel și persoanele cu vârsta peste 60 de ani, spune dr. Violeta Briciu.
Restul persoanelor pot și ele solicita vaccinarea cu doza a patra, adaugă medicul.
Mai ales că „cred că cei care nu au cu adevărat niciun risc sunt foarte puțini. Factor de risc este și fumatul, de exemplu”, spune dr. Adrian Marinescu.