Sari direct la conținut

Ce spune Ministerul Energiei despre un posibil conflict de interese în care s-ar afla Sebastian Burduja / Atribuțiile ministrului sunt delegate secretarilor de stat

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

​La nivelul Ministerului Energiei a fost creat un grup de lucru compus din experți din cadrul instituției, ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Consiliului Concurenței pentru elaborarea schemei de ajutor de stat care va viza marii consumatori industriali de energie electrică, a răspuns Ministerul Energiei la solicitarea HotNews.ro. Întrebat dacă există vreun conflict de interese în condițiile în care tatăl ministrului este administrator al Alro, unul dintre beneficiari, ministerul a spus că ministrul își deleagă atribuțiile.

„În completarea acestui mecanism legal, nediscriminatoriu și transparent, la nivelul Ministerului Energiei, atribuțiile specifice ministrului energiei sunt delegate secretarilor de stat, secretarului general sau secretarilor generali adjuncți din cadrul ministerului”, se arată în răspunsul ministerului.

Reamintim că ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat, recent, că a inițiat demersurile privind acordarea unor ajutoare de stat, începând cu ianuarie 2024, marilor consumatori de energie din industria românească. Apar, însă, semne de întrebare în situația în care unul dintre principalii beneficiari va fi Alro, o companie la care tatăl său, Marinel Burduja, este administrator. O schemă asemănătoare a fost inițiată în urmă cu 10 ani, prin HG 495/2014, și gestionată de către Ministerul Economiei, nu de către Energie.

Ajutorul de stat constă în exceptarea unor mari consumatori industriali de energie de la plata certificatelor verzi. Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane euro.

Citește: Cum se pune Sebastian Burduja într-o situație de posibil conflict de interese / O schemă de ajutor de stat va favoriza compania la care tatăl său e administrator

Ministerul Energiei: Schema de ajutor de stat nu face trimitere la un anumit beneficiar

Ministerul Energiei mai spune, legat de suspiciunea de conflict de interese, că „la nivelul schemei de ajutor de stat nu se face trimitere la un anumit beneficiar, ci beneficiarii noii scheme de ajutor de stat sunt toți operatorii economici a căror activitate se desfășoară în sectoarele ale căror coduri CAEN sunt prevăzute în Anexa 1 a Comunicării Comisiei Orientări din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (2022/C 80/01)”.

Însă, la fel ca în cazul schemei inițiate în 2014, Alro este în topul beneficiarilor. De altfel, HotNews.ro arăta în 2014, că Alro și ArcelorMittal (actuala Liberty Galați) au făcut presiuni constante la nivelul Guvernului pentru instituirea acestui ajutor de stat.

Ministerul Energiei mai spune că imediat după ce va fi finalizat de către grupul de lucru, proiectul va fi publicat pe site-ul instituției și supus consultării publice, în vederea colectării opiniilor din partea tuturor părților interesate. Ulterior, va intra pe circuitul avizării interministeriale.

„În concluzie, acest întreg mecanism de elaborare și aprobare a schemei de ajutor de stat respectă în totalitate prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, și asigură un proces transparent, echitabil și nediscriminatoriu de implementare al acestei scheme”, a mai răspuns Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei a preluat schema de la Economie în 2020

La întrebarea de ce se ocupă Ministerul Energiei de o astfel de schemă de ajutor de stat, în condițiile în care cea veche a fost inițiată de Ministerul Economiei, răspunsul a fost că atribuțiile legate de acestea au fost preluate în 2020, prin OUG 212/2020 privind unele măsuri la nivelul administrației publice centrale.

„Gestionarea schemei actuale de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali industriali electro-intensivi de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, intră conform prevederilor legale reglementate de OUG nr. 212 din anul 2020 în atribuțiile Ministerului Energiei. Aceste atribuții se regăsesc de asemenea și în regulamentul de organizare și funcționare al Ministerului Energiei”, mai arată Ministerul Energiei.

Legislația privind schema de ajutor de stat trebuie armonizată cu cea europeană

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a adoptat în data de 27 ianuarie 2022 ”Orientări din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului si energie” (COMUNICAREA COMISIEI EUROPENE NR 2022/C80/01). Aceasta înlocuiește legislația de dinainte „Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului si energie pentru perioada 2014-2020 (EEAG)”.

Astfel, România are obligativitatea armonizării legislației privind Schema de ajutor de stat pentru exceptarea unor consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, pusă în vigoare de HG 495/2014 cu modificările și completările ulterioare, cu schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile reglementată de Legea 220/2008 cu modificările și completările ulterioare, pe toată durata de valabilitate a sistemului de sprijin prin certificate verzi respectiv până în anul 2031, mai spune Ministerul Energiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro