Ce spune noul șef al ANRM despre contractul controversat de la Cupru Min din perioada în care era șeful companiei: Toate vizitele la sediul companiei s-au desfășurat cu aprobarea structurilor de securitate din Ministerul Economiei
Noul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Nicolae Turdean, spune pentru HotNews.ro că licitația desfășurată la Cupru Min, în perioada în care era director general la această companie, s-a desfășurat în condiții de legalitate și transparență. De asemenea, vizitele cetățeanului chinez Yan Wang la sediul companiei în perioada licitației s-au desfășurat cu aprobarea structurilor de securitate din minister, mai susține Turdean.
Reamintim că premierul Ludovic Orban l-a demis pe Gigi Dragomir, un apropiat al baronului PSD de Neamț, Ionel Arsene, din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. În locul său a fost numit Nicolae Turdean, care până în ianuarie 2018 a fost director general al Cupru Min. Acesta a semnat în octombrie 2017 un contract controversat de vânzare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiar fiind Merlion Resources din Hong Kong. Reprezentantul acestei companii era Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională.
- HotNews.ro a scris despre acest caz aici: Cum a ajuns Wang Yan, considerat „pericol pentru siguranța națională”, să aibă acces la compania strategică Cupru Min, deși a rămas fără cetățenia română la cererea SRI / Care e implicarea Departamentului de securitate de la Economie
Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. „Ne-am pomenit cu ei la ușă”, a declarat în aprilie 2018 pentru HotNews.ro Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegație chineză din care făcea parte și Wang Yan. De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări. Un an mai târziu, în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited.
Legat de aceste lucruri, Nicolae Turdean spune că societatea produce concentrat de cupru, produs care nu se poate vinde în România, întrucât țară noastră nu deține capacități de metalurgie neferoase care să topească acest concentrat și să obțină metal pur. Din acest motiv, Cupru Min organizează periodic o licitație în urma căreia o societate obține dreptul de a achiziționa producția, în calitate de trader.
„Licitația din 2017 s-a desfășurat în condiții de legalitate și transparență, fapt confirmat de verificările făcute de Corpul de control al ministrului în cursul anului 2018 și de controlul Curții de Conturi, al cărei raport din 2019 este clar și edificator”, susține Turdean. Potrivit acestuia, sesizarea Parchetului despre care a scris HotNews.ro aparține firmei Ronefer, care a pierdut licitația. În paralel, firma a mai făcut două acțiuni în instanța cerând anularea licitației și, respectiv, invalidarea câștigătorului. Cererile au fost respinse de Tribunalul Ilfov, prin decizii definitive și irevocabile ca neîntemeiate, câștigătorul rămânând MRHL. Licitația a fost câștigată de MRHL, o companie cu operațiuni pe patru continente, care și-a ales drept reprezentant pe domnul Yan Wang, cetățean chinez cu drept legal de rezidență în România.
„Toate contactele și vizitele la sediul companiei s-au desfășurat cu aprobarea structurilor de securitate din minister”, mai spune Turdean. Acesta susține că licitația a reprezentat cel mai mare succes comercial din istoria companiei. Prețul obținut a asigurat venituri suplimentare față de precedentul contract în valoare de 10 milioane de dolari. Contractul s-a încheiat în luna octombrie a acestui an.
Potrivit Guvernului, președintele ANRM, Nicolae Turdean, a lucrat 50 de ani în industria minieră, desfășurându-și activitatea atât ca inginer minier în Valea Jiului, cât și, ulterior, în calitate de consultant în sectorul privat și în cadrul instituțiilor cu responsabilități în domeniul minier.
În anul 1993, Nicolae Turdean a participat la înființarea Agenției Naționale de Resurse minerale, de unde a fost transferat în 1999 la unitățile de management al proiectelor cu Banca Mondială, până în anul 2013. În perioada 2013-2014, Turdean a fost consilier personal la Ministerul Economiei, cu responsabilități privind industria extractivă. În acea perioadă, miniștri au fost Varujan Vosganian și Andrei Gerea (ALDE), dar și Constantin Niță (PSD). Din anul 2015, a ocupat poziția de director general al Cuprumin Abrud, în urma concursului organizat pe Legea 109/ 2011 privind guvernanță corporativă, post pe care l-a părăsit prin demisie, în februarie 2018.
Pentru mai multe amănunte citește și
- Nou șef la Agenția Națională pentru Resurse Minerale: Nicolae Turdean, fost director general al Cupru Min, nume care apare într-un scandal legat de un contract cu o firmă chineză
- Cum a ajuns Wang Yan, considerat „pericol pentru siguranța națională”, să aibă acces la compania strategică Cupru Min, deși a rămas fără cetățenia română la cererea SRI / Care e implicarea Departamentului de securitate de la Economie