Sari direct la conținut

Ce spune somnul câinilor despre relația cu stăpânii lor

HotNews.ro
Caine care doarme, Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia
Caine care doarme, Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Somnul câinilor care dorm cu stăpânii lor într-un loc nou este influențat de relația pe care o au cu aceștia, conform unui studiu publicat de cercetătorii Universității Eötvös Loránd.

Cei care au câini pot vorbi mult de cât de atașat este patrupedul de ei. Atașamentul este un mecanism important de reglare comportamentală și este condiționat de o preferință specială față de o anumită persoană.

„Atașamentul câinelui față de stăpân este un fenomen excepțional, deoarece este foarte asemănător cu relația mamă-copil. Stăpânul oferă siguranță câinilor și adăpost în situații periculoase, la fel ca mama copilului mic”, susțin cercetătorii.

Potrivit acestora, în timpul unui studiu de anul trecut s-a descoperit că atașamentul câinelui este influențat de cât de plină de satisfacție este vocea stăpânului.

Acum cercetătorii au căutat să vadă cum atașamentul față de stăpân influențează somnul.

Somnul a 42 de câini a fost monitorizat de către cercetători folosind o metodă electroencefalografică (EEG) complet nedureroasă (similară cu cea folosită la om).

„Somnul joacă un rol important în procese precum învățarea, procesarea emoțiilor sau dezvoltarea individuală. Dacă o persoană (sau un câine) doarme, este important să doarmă „bine”, adică relaxant”, spun cercetătorii.

S-a descoperit că acei câini care sunt mai atașați de stăpâni au petrecut mai mult timp în somn profund, care este considerată a fi cea mai relaxantă fază a somnului.

„A dormi într-un loc nou pentru prima dată poate fi stresant. Dar acest rezultat sugerează că acei câini cu scoruri mai mari de atașament au dormit mai bine în prezența stăpânilor lor. Probabil, pentru acești câini, proprietarul a însemnat mai multă siguranță, astfel încât să se poată relaxa mai mult în noul loc și să aibă un somn bun”, au concluzionat cercetătorii Universității Eötvös Loránd.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro