Ce știm despre „Avionul Apocalipsei” american reperat deasupra Europei / Un bărbat complet paralizat a cerut bere și rock cu un implant cerebral / The Witcher 4, anunțat oficial
Ce știm despre „Avionul Apocalipsei” american reperat deasupra Europei ● J.K. Rowling i-a dat cu flit lui Vladimir Putin ● Christopher „Doc” Lloyd o să apară în „The Mandalorian” ● „The Witcher 4” a fost anunțat oficial ● „The Sandman” își propune să-și surprindă spectatorii ca niciodată înainte ● „Ghostbusters: Spirits Unleashed” este un nou joc multiplayer 4 vs. 1 ● Un bărbat complet paralizat a cerut bere și metal cu un implant cerebral
Ce știm despre „Avionul Apocalipsei” american reperat deasupra Europei
Un centru aerian de comandă poreclit „Avionul Apocalipsei” a făcut parte din flota care l-a însoțit pe președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale diplomatice în Europa de săptămâna aceasta, The Times notând că acesta a aterizat joi pe aeroportul Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii din Suffolk după ce a fost reperat deasupra Canalului Mânecii.
Avionul Boeing 747 E4-B, desemnat oficial GRIM99: Nightwatch de Forțele Aeriene ale SUA, poate să rămână în aer timp de mai multe zile și poate rezista unui puls electromagnetic declanșat de o explozie nucleară. Washingtonul a menținut o flotă de astfel de avioane, evaluat fiecare la aproape 200 de milioane de dolari, din zilele Războiului Rece.
Forțele aeriene americane mai au în prezent 4 avioane Nightwatch, rolul acestora fiind de a fi folosite ca baze mobile în cazul izbucnirii unui război nuclear, ele fiind proiectate ca președintele Statelor Unite și oficialii de la Pentagon care îl însoțesc să poată ține legătura cu centrele militare de comandament din întreaga lume, chiar și în cazul unui conflict cu arme nucleare.
Cel puțin unul din avioanele masive este pregătit să decoleze 24 de ore din 24. Ele au trei punți, 18 cabine cu paturi supraetajate, 6 băi, o cameră pentru briefinguri, una pentru conferințe, zone de lucru și birouri separate pentru cei mai importanți oficiali.
Avionul cu o capacitate totală de 112 pasageri are în partea superioară un „ray dome” care conține zeci de antene de satelit care pot comunica cu orice vapor, submarin sau avion american din lume.
Deși nu sunt un secret, avioanele Nightwatch sunt foarte rar menționate de forțele armate americane sau oficialii de la Washington și capabilitățile lor nu sunt pe deplin cunoscute. Aplicația Flight Radar a reperat avionul care a însoțit Air Force One (la bordul căruia s-a aflat Biden) zburând deasupra Atlanticului și a Canalului Mânecii înainte ca acesta să aterizeze în Marea Britanie, scrie The Mirror.
Avionul Boeing 747 E4-B este poreclit de unii și „Pentagonul zubrător” (FOTO: Fabrizio Gandolfo / Zuma Press / Profimedia Images)
J.K. Rowling i-a dat cu flit lui Vladimir Putin
Rămânând puțin în zona știrilor care au legătură cu Rusia, scriitoarea britanică J.K. Rowling, autoarea faimoaselor romane „Harry Potter”, i-a răspuns președintelui rus Vladimir Putin după ce acesta a dat-o drept exemplu în timpul discursului său de vineri în care a afirmat că Rusia este o victimă a „culturii anulării” (cancel culture) despre care a spus că este „la modă în Occident”.
Putin a menționat-o pe autoarea britanică, afirmând că „scriitoarea pentru copii J.K. Rowling” a fost „anulată în Occident pentru că nu le-a plăcut fanilor așa-ziselor libertăți de gen”, o referință la faptul că Rowling a fost puternic criticată și chiar repudiată în public de o parte a actorilor care au jucat în franciza de filme Harry Potter din cauza unor comentarii pe care unii le-au considerat transfobe.
„Este posibil să nu fie tocmai potrivit ca criticile culturii anulării din Vest să fie făcute de cei care în prezent măcelăresc civili pentru crima rezistenței sau care încarcerează și își otrăvesc criticii. #IStandWithUkraine”, a răspuns Rowling pe Twitter, atașând o știre despre disidentul Alexei Navalnîi, condamnat săptămâna aceasta la încă 9 ani de închisoare în Rusia.
Într-o altă postare Rowling a amintit că va egala fiecare donație până într-un milion de dolari făcută Lumos, organizația sa caritabilă pentru copii care în prezent s-a implicat în ajutorarea copiilor orfani din Ucraina. Ukrayinska Pravda notează că aceasta nu a fost prima ocazie în care Putin s-a folosit de exemplul lui Rowling pentru a exemplifica „decăderea morală a Occidentului”.
Marota cu „Occidentul decadent” sau „putrezirea morală a Europei” este una dintre favoritele Kremlinului, fiind folosită atât de oficiali de la Moscova cât și de propagandiștii ruși care adesea dețin imobile și alte proprietăți în țările occidentale, după cum a scos în evidență valul istoric de sancțiuni impus împotriva acestora.
Critiques of Western cancel culture are possibly not best made by those currently slaughtering civilians for the crime of resistance, or who jail and poison their critics. #IStandWithUkraine https://t.co/aNItgc5aiW
— J.K. Rowling (@jk_rowling) March 25, 2022
Christopher „Doc” Lloyd o să apară în „The Mandalorian”
The Hollywood Reporter a dezvăluit în exclusivitate că actorul american, faimos pentru interpretarea lui dr. Emmett Brown în filmele Back to the Future, a fost cooptat în distribuția sezonului 3 al The Mandalorian. Deocamdată nu se știu detalii despre personajul pe care Cristopher Lloyd îl va interpreta dar se pare că actorul o să apară într-un rol de invitat, nu unul permanent.
Deși arhicunoscut pentru rolul lui „Doc” (revista Empire îl plasează pe locul #20 în clasamentul său al celor mai emblematice personaje din toate timpurile), Cristopher Lloyd a avut o carieră care se întinde de-a lungul a aproape jumătate de secol și a câștigat trei Premii Emmy, dintre care două pentru rolul său din aclamatul serial Taxi difuzat între 1978 și 1983.
Pentru cei care nu își amintesc, al doilea sezon al The Mandalorian s-a încheiat cu mandalorianul luându-și rămas bun de la fiul său adoptiv Grogu, acesta fiind luat de Luke Skywalker pentru a fi inițiat în tainele Jedi. Sezonul 3 din The Mandalorian e la fel de învăluit de în mister precum rolul pe care îl va juca Christopher Lloyd, dar se zvonește că el va avea premiera în luna decembrie a acestui an.
„Marty, o să apar în The Mandalorian!” (FOTO: LMK / Landmark / Profimedia Images)
„The Witcher 4” a fost anunțat oficial
Studioul polonez CD Projekt Red a confirmat oficial în sfârșit că al patrulea titlu al francizei de jocuri Video The Witcher este în lucru, dezvăluind într-o postare făcută pe blogul său că acesta va folosi un game engine diferit față de cel utilizat pentru Cyberpunk 2077, controversatul său joc lansat în decembrie 2020.
„Suntem entuziasmați să anunțăm că următorul capitol din seria de jocuri video The Witcher este în prezent în dezvoltare, dând drumul la o nouă sagă pentru franciză (…) În acest moment alte detalii legate de joc – ca de exemplu durata calendarul pentru dezvoltare sau data lansării – nu sunt disponibile”, a anunțat CD Projekt, oarecum dezamăgitor.
Jocurile The Witcher, bazate pe cărțile fantasy ale autorului polonez Andrzej Sapkowski, sunt unele dintre cele mai de succes și populare RPG-uri din toate timpurile, dând naștere și serialului cu același nume creat de Netflix. Sezonul 2 al The Witcher a fost lansat de Netflix în luna decembrie a anului trecut, gigantul american de streaming confirmând deja și un al treilea sezon, potrivit TechRadar.
https://t.co/XtbfqscMWr pic.twitter.com/eK6ZIbfLRa
— The Witcher (@witchergame) March 21, 2022
„The Sandman” își propune să surprindă spectatorii ca niciodată înainte
Dacă tot am ajuns la capitolul seriale Netflix, autorul britanic Neil Gaiman a acordat recent un interviu revistei Empire în care a vorbit despre viitoarea serie The Sandman, adaptarea companiei americane de streaming a benzilor sale desenate cu același nume.
The Sandman este considerat de decenii o capodoperă a ficțiunii grafice, o poveste epică atât de creativă și amplă încât părea imposibil de adaptat pentru cinema sau TV. Prin urmare, nu a fost o foarte mare surpriză când Netflix l-a cooptat la Gaiman la bord pentru proiectul său. Autorul a dezvăluit că serialul va fi o adaptare fidelă a benzilor desenate și că fiecare episod va oferi altceva spectatorilor.
„Te uiți la episodul 1 și te gândești ‘Ah, am înțeles asta: e ca Downton Abbey, dar cu magie’. Apoi, după episodul 2 te vei gândi ‘Ce naiba e asta?’”, a relatat Gaiman. „Episodul 5 este pe atât de sumbru și traumatizant pe cât poate fi ceva iar apoi vine episodul 6 care probabil este cel mai ‘feel-good’ dintre toate episoadele”, mai spune el.
„Dacă nu ți-a plăcut Game of Thrones, probabil nu o să îți placă niciun alt episod din GoT. Dar cu The Sandman totul este despre a te surprinde. Este despre a se reinventa pe el însuși. Să te ducem într-o călătorie în care nu ai mai fost niciodată”, explică Neil Gaiman.
„Ghostbusters: Spirits Unleashed” este un nou joc multiplayer 4 vs. 1
Studioul de jocuri IllFonic, cunoscut pentru titlul său Friday the 13th, a anunțat că lucrează la un nou joc multiplayer asimetric (în care două echipe sau grupuri de jucători pornesc cu obiective diferite) bazat pe îndrăgita franciză de filme Ghostbusters.
Jocul le va permite gamerilor să intre în rolul unui Ghostbuster sau a unei fantome în mai multe locații diferite, printre care hoteluri, închisori și muzee. Fantoma va putea să sperie „civilii” și să folosească ectoplasmă pentru a alunga vânătorii, având obiectivul de a „bântui complet fiecare hartă”, potrivit dezvoltatorilor de la IllFonic.
După cum te-ai aștepta, echipa de 4 vânători va avea obiectivul de a găsi și captura fantoma cu ajutorul armelor și capcanelor pe care le au la dispoziție. Ghostbusters: Spirits Unleashed va fi lansat pentru PC, PS4, PS5, Xbox Series X|S, și Xbox în trimestrul 4 al acestui an, anunță Twinfinite.
Un bărbat complet paralizat a cerut bere și rock cu un implant cerebral
Cercetătorii au reușit să comunice pentru prima dată cu un bărbat complet paralizat care suferă de scleroză laterală amiotrofică (SLA) cu ajutorul unui implant cerebral, descriind reușita care i-a permis acestuia să comunice cu familia și prietenii săi într-un studiu publicat în revista Nature Communcations.
Bărbatul german în vârstă de 36 de ani, care altfel nu poate comunica în niciun fel cu lumea exterioară datorită paraliziei care i-a afectat tot corpul, a spus, printre altele că dorește „gulaș și supă de mazăre”, că își iubește „fiul cool”, că vrea să bea o bere și că își dorește să „asculte albumul Tool” la volum maxim.
Oamenii de știință de la Universitatea Tübingen temperează însă entuziasmul privind reușita, notând cât de dificilă a fost aceasta. În primele 3 luni de după implantare toate tentativele lor de a comunica cu pacientul au eșuat, reușind asta abia după ce au început să folosească „neurofeedback”, o tehnologie prin care persoana încearcă să își modifice undele cerebrale și să învețe în timp real dacă reușește.
Cercetătorii i-au cerut pacientului să modifice tonul unui semnal sonor pe care îl transmiteau, bărbatul reușind să facă acest lucru încă din prima zi și în mai puțin de două săptămâni a putut să dea răspunsuri simple cu „da” sau „nu”. Cercetătorii au folosit apoi cartonașe pentru a-l ajuta să formuleze propoziții întregi, prima cerință a sa fiind să îi fie repoziționat corpul.
Pacientul a reușit după ceva timp să le explice cercetătorilor germani că poate manipula tonul semnalului sonor dacă se concentrează asupra modului în care reușea anterior să își miște ochii, abilitate pe care și-a pierdut-o din cauza progresării SLA.
Tehnica nu a avut însă succes de fiecare dată, bărbatul reușind să comunice propoziții inteligibile în 107 din cele 135 de zile înregistrate în studiu și cu o rată de precizie de 80%, relatează Futurism.com.
Cercetătorii studiază cum pot fi folosite implanturile cerebrale pentru a ajuta persoanele paralizate (FOTO: JL / Alamy / Profimedia)
Și o știre pe scurt: Netflix a anunțat vineri că Archive 81, serialul său horror-thriller, a fost anulat după doar un sezon, decizie care cu siguranță îi va dezamăgi pe fani, mai ales că ultimul episod a lăsat povestea în aer în anticiparea sezonului doi.
Decizia este cu atât mai surprinzătoare întrucât Archive 81 a prins topul celor mai vizionate 10 seriale originale ale Netflix și, pentru o perioadă scurtă de timp a fost chiar pe prima poziție în SUA, scrie Deadline.
Dar să încheiem totuși cu o veste ceva mai bună: Paramount+ a lansat joi, dată la care s-au împlinit exact 50 de ani de la premiera The Godfather, un nou trailer pentru The Offer, miniseria sa care va spune poveștile mai puțin cunoscute din spatele filmării unuia dintre cele mai emblematice lungmetraje din toate timpurile.
În caz că vrei să citești și Nerd Alert-ul de weekendul trecut, îl găsești aici: