CE sustine interconectarea retelei de distributie de gaz din Romania
Pe linga proiectul gazoductului european Nabucco, Comisia Europeana sustine ca masura de crestere a securitatii energetice a Romaniei si interconectarea retelei sale de distributie cu tarile din regiune. Comisia Europeana va lansa joi un pachet de masuri pe tema securitatii si solidaritatii in domeniul energetic, punand accentul pe coridorul sudic de gaz.
Purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie, Ferran Tarradellas, citat de Newsin, a accentuat ca interesul Romaniei este sa aiba reteaua de gaze interconectata cu tarile din Romania. In acest moment, compania nationala de gaze Transgaz participa la lucrari de interconectare cu Ungaria.
„Interconectarea este foarte importanta si pentru Romania, pentru ca va creste securitatea energetica atat a acestei tari, cat si a statelor din Balcani”, a spus Tarradellas in cadrul unei conferinte pe energie desfasurata la Bucuresti.
„Comisia sprijina crearea unui operator regional de distributie, desigur in cooperare cu autoritatile de reglementare din regiune, pentru a creste interconectarea in regiune, pentru a permite fluxul de electricitate si gaz din nord in sud si din vest in est”, a precizat el.
Comisia Europeana va lansa joi un pachet de masuri pe tema securitatii si solidaritatii in domeniul energetic, punand accentul pe coridorul sudic de gaz, din care face parte si conducta Nabucco, precum si pe interconectarea statelor membre din Est la infrastructura europeana.
In prezent, infrastructura din sud-estul Europei depinde in mare parte de Rusia ca unic furnizor, datind din timpul Uniunii Sovietice si facind tarile est-europene vulnerabile la intreruperile in furnizarea de gaze.
Proiectul interconectarii retelelor de distributie din sud-estul Europei a fost initial lansat de compania ungara MOL sub denumirea de NETS in decembrie 2007, in cursul unei mese rotunde ce a avut loc la Bucuresti si la care au participat Transgaz si OMV, precum si companii din Bosnia-Hertegovina, Slovenia, Croatia si Serbia.
Tot pentru cresterea securitatii energetice a statelor membre, Comisia Europeana sustine activ realizarea coridorului sudic de gaz, care include pe langa conducta Nabucco si conducta transcaspica Turkmenistan-Azerbaijan, precum si interconectorul Grecia-Italia.
Tarradellas a precizat ca in primele luni ale anului viitor se va semna acordul interguvernamental pentru demararea constructiei gazoductului Nabucco, precum si infiintarea unui trust prin intermediul caruia mai multe tari europene sa poata cumpara gaz din regiunea caspica.
La capitolul solidaritate intre statele membre, in cazul unor intreruperi in furnizarea de gaz, Comisia va mai propune si gestionarea eficienta a resurselor strategice, revizuind directiva privind rezervele de petrol si cea privind furnizarea de gaze. in loc sa investeasca in depozite de gaz, costisitoare si putin eficiente, tarile sunt sfatuite sa prevada solutii alternative, de exemplu de trecere temporara a unor fabrici de la consumul de gaz la cel de petrol sau de promovare a tehnologiei de carbune „curat” in tarile unde rezervele de carbune sunt inca destul de consistente.
Propunerile Comisiei ce vor fi prezentate joi urmeaza a fi discutate si eventual adoptate de liderii UE la summitul european din 11-12 decembrie.