Sari direct la conținut

Ce trebuie lămurit în draftul Ministerului Educației. Cîmpeanu: „Sunt lucruri care lipsesc” – de la numărul de infectări la care se închide școala la motivarea absențelor pentru cei cu simptome

HotNews.ro
Distantare sociala la deschiderea anului scolar, Foto: Agerpres
Distantare sociala la deschiderea anului scolar, Foto: Agerpres

Mai multe aspecte legate de desfășurarea cursurilor cu prezență fizică odată cu redeschiderea școlilor din 8 februarie nu sunt lămurite în documentul de lucru transmis de Ministerul Educației joi dimineață, așa cum a declarat Sorin Cîmpeanu într-o videoconferință. Draftul urmează să fie modificat joi și ulterior ordinul comun de ministru să fie semnat.

„Sunt lucruri care lipsesc. Nu este precizat nivelul de la care, din perspectiva numărului de cadre didactice, se ia decizia de suspendare a cursurilor. Lucrurile diferă foarte mult, sunt școli care au mai multe clădiri. Una este să ai cazuri pozitive în rândul profesorilor, unul este să fie un angajat nedidactic care stă într-o anexă, sau a unui cadru didactic care interacționează cu o singură clasă”, a afirmat ministrul Educației joi, în cadrul videoconferinței cu inspectorii școlari.

Alte modificări necesare semnalate de ministru în întâlnire:

– Adeverințele medicale ale elevilor cu vulnerabilități vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele din primul semestru rămân valabile.

– Este o solicitare să existe posibilitatea testării cu teste antigen și a cadrelor didactice, dacă doresc, la cabinetele medicale.

– Cîmpeanu: „Poate ar trebui mai clar precizate acele situații ca, dacă elevul prezintă simptome, să nu se prezinte în colectivitate. Să nu se pună absențe sau acestea să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru.”

– Incidența este la 14 zile dar la fiecare 7 zile DSP trebuie să anunțe. „Dacă vom avea pe site-ul ministerului educației link direcționat către INSP și vor fi actualizate în timp real, fiecare inspectorat își poate extrage aceste elemente”.

Este în analiză o perioadă tampon de 48 sau 72 de ore de verificare a trendului pentru a verifica dacă eventuale schimbări de scenariu sunt fie pe trend crescător, fie descrescător.

– Cîmpeanu: „Să impunem și un termen pentru DSP-uri să anunțe școlile, ideal ar fi ca în 24 de ore să se cunoască și în școala respectivă pentru a se lua măsurile care se impun”.

Ce prevede acum draftul de ordin: „DSP/DSPMB au obligaţia să informeze unitatea/ instituția conexă/ instituţia de învăţământ superior şi cabinetul medical din cadrul acestora despre fiecare caz confirmat pozitiv, la elevi/ studenţi/ personalul din unităţile/ instituţiile de învăţământ.”

– Masca la orele de sport. Cîmpeanu: „Cerinţa expresă a colegilor de la Ministerul Sănătăţii este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educaţie fizică”.

Părinții pot da și electronic acordul pentru testare.

– Cîmpeanu: „O să vedem cum putem sprijini și învățământul special pentru că nu a fost inclus în hotărârea CNCSU (de miercuri – n.r.). Pentru cei cu nevoi speciale – să facilităm prezența însoțitorului.”

Citește aici ghidul propus în draftul de ordin comun

Vezi aici ce probleme au ridicat inspectorii școlari județeni și cum a răspuns ministrul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro