Sari direct la conținut

Ce trebuie sa stiti despre DAE

Dobanda anuala efectiva este un concept european transpus pe piata romaneasca in 2004, care permite o comparare mai exacta a ofertelor de finantare si o intelegere mai buna a obligatiilor de plata pe care le presupune un imprumut. In esenta, dobanda anuala efectiva cumuleaza toate costurile aferente unui credit si exprima costul total al acestuia, ca procent anual din valoarea totala a creditului.

Sa presupunem ca doriti sa va renovati locuinta si, in acest scop, aveti nevoie de un mic impumut de la banca – sa spunem, circa 5.000 de euro – pe care va propuneti sa il rambursati in doi ani. Mergeti, asadar, intr-o scurta recunoastere la mai multe institutii financiare si, dupa ce comparati ofertele si selectati ceea ce vi se potriveste, ajungeti la urmatoarea „lista scurta”*:

  • la banca A, un credit de nevoi personale cu o rata a dobanzii de 8% si comisioane de acordare, de analiza si de administrare
  • la banca B, un credit de nevoi personale cu rata dobanzii de 11,5% si comisioane de acordare, de analiza si asigurare de invaliditate
  • la banca C, un credit de nevoi personale cu rata dobanzii de 15%, cu un comision de analiza si asigurare de somaj

La prima vedere, oferta A, care are cea mai redusa rata a dobanzii, pare a fi „castigatoarea”, nu-i asa? Aparentele, asa cum se stie insa, insala adesea, iar daca analizati un pic mai in detaliu conditiile acestor imprumuturi, veti observa ca, pe langa rata anuala a dobanzii, exista o serie de alte costuri care majoreaza obligatiile pe care le veti avea de plata.

Comisioanele (numarul, cuantumul si modul acestora de calcul), dar si alte cheltuieli suplimentare, pot influenta semnificativ costul total al unui credit; tocmai de aceea, institutiile financiare sunt obligate prin lege sa afiseze, pe langa rata dobanzii, si un indicator mai cuprinzator – asa numita dobanda anuala efectiva. Aceasta, DAE pe scurt, se evidentiaza sub forma unui procent si exprima valoarea actuala aferenta unui an calendaristic a tuturor angajamentelor, tragerilor, rambursarilor si costurilor prezente sau viitoare convenite intre dvs. (in calitate de consumator) si institutia financiara. In esenta, in calculul DAE sunt incluse dobanda, comisioanele percepute de institutia financiara, dar si costurile legate de asigurarile impotriva riscului de neplata in caz de deces, invaliditate, imbolnavire sau somaj, daca acordarea creditului este conditionata de incheierea unor astfel de asigurari.

De exemplu, pentru un imprumut in valoare de 1.000 RON care va fi rambursat intr-o singura transa dupa un an si jumatate (546 zile), presupunem ca suma totala de plata va fi de 1.200 RON. Intr-o prima situatie – in care banca nu percepe niciun comision – DAE este de 13%. Daca insa toate conditiile se pastreaza constante dar banca percepe si un comision initial de 50 RON pentru cheltuieli de administrare (deci imprumutul efectiv este de 950 RON), dobanda anuala efectiva va fi de 16,9%. Din acest exemplu, este evident modul in care comisioanele influenteaza costul total al creditului – de aceea, DAE reprezinta un criteriu mai elocvent de comparare a unor oferte care presupun cheltuieli diferite. Calculul DAE exclude totusi anumite categorii de costuri, de care nu trebuie insa sa uitati atunci cand analizati o oferta; astfel, in costul total al creditului (care sta la baza calcularii DAE) nu sunt incluse costurile administrarii unui cont care inregistreaza operatiunile de plata si/sau tragerile, dar nici costurile de utilizare a mijloacelor de plata, atunci cand deschiderea contului este optionala iar costurile acestuia au fost indicate clar si separat in contractul de credit sau in orice alt contract incheiat cu consumatorul1.

In plus, DAE nu include costurile pe care trebuie sa le suportati pentru nerespectarea angajamentelor stabilite prin contractul de credit (penalitati de intarziere, de exemplu) sau alte costuri pe care trebuie sa le platiti pentru achizitii de bunuri si servicii, indiferent daca tranzactia este efectuata in numerar sau pe credit. Chiar si cu aceste exceptii, DAE reprezinta un indicator esential atunci cand comparati mai multe oferte, suplimentand criteriile legate de rata dobanzii, rata lunara de plata, suma totala de rambursat, comisioanele percepute de institutia financiara etc. Atentie, insa, pentru a obtine o comparatie corecta atunci cand utilizati DAE, luati in calcul elemente comparabile pentru ofertele analizate, respectiv acelasi tip de credit, aceeasi suma imprumuta, acelasi numar de rate etc.

Dobanda anuala efectiva se calculeaza si se afiseaza in mod obligatoriu pentru toate tipurile de credite – indiferent daca este vorba despre imprumuturi de consum, de nevoi personale sau pentru achizitionarea unor bunuri de folosinta indelungata, de credite auto, carduri de credite sau de imprumuturi imobiliare sau ipotecare. Conform legii, DAE trebuie inscrisa in mod obligatoriu in contractul de credit (specificandu-se, de asemenea, ipotezele folosite pentru calcularea ei); in plus, dobanda anuala efectiva trebuie sa apara in orice anunt publicitar si in orice oferta pentru un contract de credit afisate in locuri publice – precum pliante de prezentare, anunturi publicitare, comunicari comerciale etc. in cazul in care institutia financiara nu va ofera informatii referitoare la DAE, solicitati acest lucru in mod expres – pentru ca este o obligatie legala pe care o au. Solicitati, de asemenea, si asigurati-va ca intelegeti corect, ipotezele luate in calculul DAE.

Revenind la exemplul de la care am pornit, cumuland toate comisioanele si obligatiile suplimentare pe care le impun ofertele analizate (ceea ce face, de fapt, dobanda anuala efectiva) s-ar putea sa aveti surpriza ca „ierarhia”* costurilor sa fie exact invers decat ati presupus la inceput, iar DAE sa fie cea mai redusa pentru imprumutul de la banca C (in conditiile in care are si cele mai putine costuri adiacente).

* calculele incluse in acest articol nu reprezinta oferta niciunei banci, sunt aproximative si utilizate doar cu titlu de exemplu

1 A se vedea art. 73 (2) si (3) din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro