Sari direct la conținut

Ce urmează la Chișinău și cum se va poziționa blocul pro european ACUM

Contributors.ro
Alexandru Damian, Foto: Arhiva personala
Alexandru Damian, Foto: Arhiva personala

OccupyGuguță, principala mișcare civică de peste Prut, a continuat luni la Chișinău protestele îndreptate împotriva regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc. „Protest permanent” și „Participarea nu se termină cu alegerile. Din contră, ea abia incepe” se poate citi deseori pe pancartele acestora.

Translatat la rezultatele votului de duminică din Moldova, sloganul se potrivește și ar trebui adaptat și de blocul ACUM. Acțiunile lor post electorale ar trebui să fie în logica Opoziției permanente la ceea ce semnifică regimul dominat de Plahotniuc. Este nevoie de o ignorare a ideilor ce vor veni în special dinspre București și vor cere „stabilitate și vector european”, adică o coaliție între Partidul Democrat și ACUM. O astfel de mișcare ar fi dezastruoasă pentru cei din urmă. Bucureștiul a ignorat teribil în ultimii ani noile partide pro europene de la Chișinău, iar Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat deseori că sunt țintele atacurilor portalurilor media finanțate de Guvernul României.

ACUM, alianța dintre Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Dreptate și Adevăr , rămâne singura forță veritabil pro europeană din Moldova și face tranziția de la protestele de stradă din ultimii trei ani spre interiorul sistemului de putere. Ceea ce Vladimir Plahotniuc nu a lăsat să se întâmple nici în 2016, când l-a susținut cu toate resursele pe Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale, nici în 2018, când alegerile de la Chișinău au fost anulate.

Presiunile din partea Partidului Democrat se vor înteți (în special prin încercarea de a racola deputați pentru a crea o majoritate favorabilă regimului), iar un eșec al ACUM ar îngropa și mai tare vectorul european de peste Prut. La Chișinău, Partidul Democrat și-a exprimat deja intenția de a începe negocierile pentru formarea majorității. Vladimir Plahotniuc, mâna forte de la Chișinău, își dorește funcția de Prim Ministru, cea care i-a fost refuzată în 2015. Principalul client, PSRM, poate „dona” parlamentarii sau se poate crea o mare coaliție ce va domina peste două treimi din Parlament.

Cinci concluzii ale alegerilor de la Chișinău de Duminică, 24 Februarie.

1. Perfomanța blocului ACUM este bună spre foarte bună. Fără resurse financiare, fără structuri clasice în teritoriu, cu greșelile inerente ale unor partide tinere (cele două partide sunt noi pe scena politică, apărute după 2015), alianța a obținut 26 de mandate, depășind Partidul Democrat pe circumscripția națională, și va avea a treia facțiune parlamentară ca număr de deputați.

În ciuda contextului nefavorabil și a unui scrutin puternic viciat de acțiunile regimului, blocul ACUM rămâne principalul vehicul de reformă la Chișinău.

2. Partidul Democrat a reușit aproape tot ce și-a propus în aceste alegeri, însă cariera sa de „partid european” pare încheiată. A rupt electoratul socialist cu ajutorul partidului „Șor” ( șapte mandate) și a candidaților independenți (trei mandate), a câștigat cele mai multe circumscripții uninominale (17 mandate) unde a contat enorm controlul cvasitotal pe care partidul îl exercită asupra primarilor și președinților de raioane, dar s-a clasat abia pe locul trei pe circumscripția națională, devansat fiind de blocul ACUM și nu a câștigat nici măcar un mandat la Chișinău sau în cele două circumscripții din diaspora vestică. PDM dispune de 30 mandate.

PDM va avea nevoie de o schimbare de abordare, căci narativul dominant de până acum- singurul partid pro european major ce se opune Partidului Socialist și influenței rusești în Moldova – nu mai are tracțiune decât la București, ultimul mare aliat al lui Plahotniuc. Abordare ce se va numi probabil „Pro Moldova”, pe care partidul o tot încearcă de ceva vreme, în special după amânarea asistenței financiare europene. O politică extrem de similară cu ce face Partidul Social Democrat la București.

3. Partidul Socialiștilor este principalul perdant al alegerilor, deși are cei mai mulți deputați, nu mai puțin de 35 mandate. Plecat din pole position și așteptându-se undeva la 40-45 de mandate, discutându-se chiar de o majoritate a Socialiștilor, PSRM și-a văzut electoratul rupt de partidulețul „Șor”. Dacă binomul Plahotniuc-Dodon va rezista în continuare, rămâne de văzut.

Până acum, partidele ce s-au asociat cu Partidul Democrat au sfârșit în a fi canibalizate de acesta.

4. Vot viciat. Zeci de autocare au transportat organizat locuitori din stânga Nistrului pentru a vota în alte circumscripții, inclusiv la Chișinău. Turismul electoral a adus aminte de perioada „romantică” a României, din anii 2000, când satele din Teleorman și sudul profund deveneau adevărate „oaze” de turiști în ziua alegerilor.

Aproape 40 de mii de voturi s-au înregistrat în regiunea separatistă, mai mult decât dublu față de voturile de la precedentele alegeri din 2016, iar acestea s-au dus către doi deputați independenți ce vor gravita cel mai probabil în jurul Partidului Democrat.

5. Descurajarea participării la vot pare a fi devenit politică de stat la Chisinău. Decizia autorităților de a permite votul doar cu pașaport valabil (și nu cu buletinul sau pașaportul expirat cum s-a întâmplat pană acum) a creat situații absurde în diaspora moldovenească unde mii de oameni au realizat că nu pot vota. Numai în România, la ce două secții deschise la București, câteva sute de persoane nu și-au put exprima dreptul la vot.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro