Sari direct la conținut

Ce vrea opozitia unita in biroul lui Dan Voiculescu

HotNews.ro

Opozitia PSD-PNL-PC a strans randurile si a discutat, luni, in cabinetul senatorului Dan Voiculescu, despre strategia parlamentara: amendarea ordonantelor Guvernului si introducerea motiunii de cenzura. Surse participante la sedinta au declarat pentru Hotnews.ro ca Dan Voiculescu a initiat demersul de a reuni partidele din opozitie pentru a-i impaca pe Victor Ponta si Crin Antonescu, care s-au atacat in ultimele saptamani in declaratii publice. La intalnire s-a discutat despre o strategie comuna PSD-PNL-PC de a debarca Guvernul Boc prin motiune de cenzura.

Artizanul convocarii liderilor opozitiei a fost conservatorul Dan Voiculescu, iar sedinta s-a desfasurat in cabinetul sau de la Senat. La intalnire au participat, din partea PSD, Victor Ponta, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Valeriu Zgonea, iar de la PNL Crin Antonescu, Relu Fenechiu si Radu Stroe. Presedintele PC, Daniel Constantin, a lipsit, fiind prezenti presedintele fondator Dan Voiculescu si vicepresedintele Bogdan Ciuca.

Intalnirea liderilor opozitiei are loc in contextul in care, in ultima luna, liderii principalelor partide din opozitie, Victor Ponta-PSD si Crin Antonescu-PNL, s-au atacat reciproc prin declaratii publice. Ponta a recunoscut voalat ca „scopul intalnirii este de a vorbi fata-n-fata, nu prin intermediul presei”. „Vrem sa comunicam direct si sa restabilim ceea ce, poate, in ultimele zile nu a fost foarte clar – adversarul este Traian Basescu si PDL” a declarat presedintele PSD.

La finalul sedintei, social democratii si liberalii s-au impacat, declarand ca au convenit sa ceara suplimentarea ordinii de zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului. Este vorba despre discutarea a trei ordonante care vizeaza modificari la legea finantelor publice, preluarea spitalelor de catre administratiile locale si scaderea taxei pe valoarea adaugata.

„Am dorit sa stabilim o pozitie comuna pentru sesiunea extraordinara. Si noi, cei de la PSD, si PNL ne batem sa avem pe ordinea de zi de la cele doua Camere, alaturi de legile domnului Basescu, sa avem legi pentru oameni, si anume cele referitoare la TVA, la structura medicala din teritoriu si la finantele publice locale” a declarat liderul PSD, Victor Ponta la finalul sedintei.

Reprezentantii opozitiei doresc sa amendeze cele trei ordonante ale Guvernului care vor fi introduse in sesiunea extraordinara.

  • Este vorba de ordonanta nr. 48, care prevede ca spitalele sa intre in subordinea administratilor locale. PSD-PC-PNL contesta aceasta ordonata pentru ca datoriile pe care le au anumite unitati sanitare ar ajunge pe umerii administratiei locale.
  • Ordonata  nr. 58 prevede majorarea TVA-ului. PSD intentioneaza sa o amendeze astfel inca TVA-ul la produsele de baza sa ramana de 18%.
  • Ordonanta nr. 63 privind finantele publice locale propune un nou mod de calcul al numarului maxim de angajati din administratie, urmand ca personalul excedentar sa fie disponibilizat. PSD si PNL resping prevederile actului normaiv motivand ca acestea contravin Constitutiei, anuleaza autonomia locala si aduce in faliment toate structurile administratiei locale.

Liderii celor trei partide din opozitie au anuntat, la finalul sedintei, ca se vor intalni in perioada urmatoare pentru a stabili in ce mod concret vor amenda in Parlament ordonantele Guvernului Boc.

Demersul motiunii de cenzura, strans legat de suspendarea lui Basescu

Cele trei partide au cazut de acord sa introduca motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc. Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat ca, impreuna cu liderii PNL si PC, vor elabora o strategie comuna pentru inlaturarea „Guvernului Basescu-Boc”.

„Dorim sa incercam sa ne pregatim cat mai bine pentru ca, in sesiunea care incepe de la 1 septembrie, sa putem sa dam jos Guvernul si sa avem o strategie comuna si solutii pentru criza cumplita in care guvernarea Basescu-Boc ne arunca”, a declarat Ponta.

Relu Fenechiu a declarat pentru Hotnews.ro ca PSD, PNL si PC au decis sa lupte impreuna pentru debarcarea Guvernului in septembrie.

„Am cazut de acord ca impreuna cu PSD sa propunem introducerea unei motiuni de cenzura pe toata activitatea Guvernului. Nu s-a discutat inca daca vom lucra impreuna la textul legii, personal as dori sa particip la redactarea textului. S-a stabilit in linii mari sustinerea demersului pentru motiunea de cenzura”.

In spatele usilor inchise, s-ar fi pus accentul pe introducerea motiunii de cenzura si inlaturarea Guvernului. Liderii opozitiei nu au discutat insa si despre un scenariu post-motiune, o eventuala suspendare a presedintelui Traian Basescu fiind sugerata sub forma de gluma. „Daca reusim sa picam Guvernul, am avea o sansa sa scapam si de Basescu”, ar fi comentat unul din liderii prezenti la intalnire, potrivit acelorasi surse.

Intrebat de presa daca s-a discutat si despre strategia post-motiune, Antonescu a raspuns evaziv. „Ce se va intampla in legatura cu motiunea de cenzura, daca vom gasi impreuna o continuare fara de care o motiune nu isi poate face decat pe jumatate misiunea, sunt lucruri care raman sa fie discutate. (…) Este o problematica destul de complicata, pentru ca exista inca multe ipoteze si puncte de vedere poate inca diferite, desi pe fond nu am gasit incompatibilitati majore si deocamdata ce era urgent sa discutam era strategia sesiunii extraordinare. Despre toate celelalte vom discuta si pana in sesiunea parlamentara, si dupa inceputul sesiunii”.

Saptamana trecuta, liderul PSD, Victor Ponta, ii acuza pe liberali ca se pregatesc sa intre la guvernare in toamna alaturi de PDL, iar Crin Antonescu sugera ca Ponta face un joc cu Basescu in ce priveste o eventuala suspendare.

Senatorul Dan Voiculescu a depus in urma cu o luna, la Biroul Permanent al Senatului, o propunere de suspendare a presedintelui Traian Basescu acuzandu-l pe acesta ca „promoveaza masuri anti-sociale si ilegale”. Propunerea lui Voiculescu va fi luata in discutie la reunirea Biroului Permanent, in luna septembrie.

La vremea respectiva, presedintele PNL, Crin Antonescu a comentat demersul lui Voiculescu astfel: „PNL se va pronunta pentru suspendarea lui Traian Basescu doar atunci cand vor exista motive care sa justifice acest demers si cand o astfel de solicitare ar avea sanse de aprobare. O astfel de situatie ar putea aparea, spre exemplu, daca in urma caderii guvernului printr-o viitoare motiune de cenzura, presedintele Traian Basescu ar refuza, cum a mai facut in trecut, numirea unui premier din randul unei majoritati parlamentare neagreate de presedinte”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro